Τα δεκάδες πολιτικά πρόσωπα του Κυριάκου Βελόπουλου

Tι είδους ρόλο επιχειρεί να αποκτήσει ο συγκεκριμένος πολιτικός στα Ελληνικά κοινά;
 (Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
(Photo by Dimitrios Karvountzis/Pacific Press/LightRocket via Getty Images)
Pacific Press via Getty Images

Καιροσκοπισμός: αυτή η αφόρητη, επαναλαμβανόμενη Ελληνική πραγματικότητα. Παρακολούθησα με μεγάλη προσοχή προ ολίγων ημερών την συνέντευξη του Κυριάκου Βελόπουλου σε γνωστό ιδιωτικό κανάλι, και αντιλαμβανόμενος τις συνθήκες που επικρατούν ελέω πανδημίας, είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς τι είδους ρόλο επιχειρεί να αποκτήσει ο συγκεκριμένος πολιτικός στα Ελληνικά κοινά. Θέλει να ανήκει στην άκρα δεξιά; Θέλει να αφομοιώσει πλήρως την λαϊκίστική ρητορική, που παρέμεινε -προσωρινά- ορφανή ύστερα από την πτώση της Χρυσής Αυγής; Επιχειρεί διακαώς να επαναλάβει αντίστοιχο πυροτέχνημα, όπως αυτό με το ΛΑ.ΟΣ. το 2012; Ο χρόνος είναι ο καλύτερος κριτής, όμως τα υπάρχοντα δεδομένα αποδεικνύουν για πολλοστή φορά την «εγκάρδια» σχέση μεταξύ της ευέλικτης πολιτικής φωλιάς στη δεξιά και την άκρα δεξιά, και του επικίνδυνου πολιτικού καιροσκοπισμού – που λανσάρεται πλέον απροκάλυπτα και εν μέσω πανδημίας.

Αρχικά, η στροφή της κοινωνίας στον ρεαλισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Όχι μόνο παρατηρήθηκε στην Ελλάδα, αλλά όλη η Ευρώπη φέρεται να περιόρισε το τέρας του λαϊκισμού, έστω και προσωρινά. Η ανάγκη να πρωταγωνιστήσουν φωνές της επιστήμης, όπως αυτή του Σωτήρη Τσιόδρα, μόνο τυχαία δεν είναι. Προσέφερε μία ιδιαίτερη ασφάλεια μέσω των τηλεοπτικών μεταδόσεων και βασίστηκε επί δύο μήνες σε ένα μονοπάτι επαναφοράς, που βοήθησε την κοινωνία να ξεπεράσει το αρχικό σοκ της καραντίνας, τηρώντας τα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή. Το ίδιο ακριβώς ίσχυσε στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου οι εκάστοτε εκλεγμένες κυβερνήσεις απολαμβάνουν υψηλά ποσοστά δημοτικότητας.

Ωστόσο, σε ένα παράλληλο σύμπαν, που φέρεται να λαμβάνει χώρα εν μέσω της πανδημίας από τον Μάρτιο, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος προχώρησε αρχικά στην τηλεοπτική προώθηση προϊόντων, που σύμφωνα με τον ίδιο «καταπολεμούσαν τον κορονοϊό». Θα μπορούσε κανείς να αφιερώσει χρόνο, ώστε να αναλύσει μία-μία τις συγκεκριμένες προτάσεις και παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν διά στόματος του, αλλά μία τέτοιου είδους διαδικασία μόνο θυμό και αποτροπιασμό μπορεί να προκαλέσει. Η εν λόγω «κηραλοιφή» όμως αποτέλεσε ένα ακόμα δείγμα πιο επικίνδυνης ρητορικής – δείγματα «τσαρλατανισμού» θα μπορούσε να αποφανθεί κανείς, αλλά περισσότερο τείνουν να αποκτήσουν εγκληματική διάσταση.

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η παρέμβαση του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν θα αποφέρει καρπούς, και με τον Κυριάκο Βελόπουλο να έχει καταφέρει πολλάκις να ακροβατεί στην ανομία, αποτελεί σοβαρή πρόκληση για το Ελληνικό Σύνταγμα ως προς την μελλοντική αντιμετώπιση τέτοιου είδους «κραυγών». Άλλωστε, η ίδια η Δημοκρατία περιορίζεται, όταν δεν επιβάλλονται κυρώσεις σε όσους την καταπατούν με τόσο εκκωφαντικό τρόπο. Άραγε, ποια είναι η ασπίδα προστασίας που χρησιμοποιεί το εν λόγω πρόσωπο; H βουλευτική ασυλία ή το πλήθος «πιστών» ορφανών οπαδών της Χρυσής Αυγής, που αναζήτησαν απλώς μία πολιτική στέγη μέσα στο θερμό απόγευμα της 7ης Ιουλίου 2019;

Φυσικά, το ξεχωριστό αυτό τρικούβερτο πάρτι της πανδημίας με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Βελόπουλο, έλαβε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα στον Απρίλιο. Από τις ανυπόστατες και παραπλανητικές δηλώσεις περί ύπαρξης ξεχωριστού Ελληνικού DNA στην Νότια Ιταλία, συχνές επιθέσεις κατά των Σωτήρη Τσιόδρα και ιατρών του ΕΣΥ, μέχρι τις -πλέον- κλασσικές προτάσεις για γενικό κλείσιμο συνόρων.

Προφανώς οι πρακτικές αυτές είναι προϊόν θαυμασμού προς (νέες) Ευρωπαικές απολυταρχικές κυβερνήσεις, όπως αυτή που ονειρεύεται ο Βίκτορ Ορμπάν, αλλά το παρελθόν του Κυριάκου Βελόπουλου ως προς την επικίνδυνη ρητορική είχε αποκτήσει γερές βάσεις με σχέδια για ναρκοπέδια και τείχη προ πολλού. Λαμβάνοντας υπόψιν τις νέες δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν, το κόμμα της Ελληνικής Λύσης παρουσιάζει αύξηση των ποσοστών του με άνοδο στο 4%, κάτι που μάλλον αποτελεί επιβράβευση για την «συνεισφορά» του κόμματος στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει ιστορικό στην Ελληνική πολιτική ζωή της Ελλάδας, αλλά το παρελθόν του είναι ιδιαιτέρως προβληματικό. Αποτέλεσε βασικό στυλοβάτη της κληρονομιάς του ακροδεξιού ΛΑ.ΟΣ. υπό την ηγεσία του Γιώργου Καρατζαφέρη, που αφού «θυσιάστηκε» το 2012, δημιούργησε πολλαπλές οντότητες στο ευρύτερο φάσμα της δεξιάς. Κάποιοι προσχώρησαν στην Νέα Δημοκρατία, άλλοι επιχείρησαν να συνεχίσουν το έργο του κόμματος. Ο ΚΒ, αφού απέτυχε να εκλεγεί επίσης με την Νέα Δημοκρατία, ασχολήθηκε με τις τηλεοπτικές πωλήσεις. Από επιστολές του Ιησού και γιατροσόφια μέχρι θυελλώδεις παρουσίες σε ακροδεξιά πάνελ και συνεχή αντισημιτισμό, ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν φέρεται να σταματάει σε τίποτα.

Το προφίλ του κέρδισε αργά, αλλά σταθερά, την εμπιστοσύνη δεκάδων χιλιάδων πολιτών, που πίστεψαν στις δυνατότητες της Ελληνικής Λύσης και βοήθησαν τον Κυριάκο Βελόπουλο να ολοκληρώσει το comeback στην Ελληνική βουλή. Το τελικό αποτέλεσμα; Συνεχής επανάληψη. Ομιλίες του αρχίζουν να θυμίζουν έντονα stand-up comedy. Συχνές δηλώσεις του επιχειρούν να «χαλαρώσουν» το ήδη δραματικό κλίμα στην πολιτική μετά την λήξη της οικονομικής κρίσης. Υιοθέτησε ανοιχτά τον ρόλο του «μάγκα» της παρέας, που θα μιλήσει «αντρίκια» με τον ίδιο να επικαλείται τα Θεία όσο πιο συχνά γίνεται, σε συνδυασμό με τη δική του «κοινή λογική».

Αδιαμφισβήτητα, ο πολιτικός ρόλος του Κυριάκου Βελόπουλου δείχνει να ακολουθεί πιστά αυτόν της Χρυσής Αυγής. Είναι το φυσικό κενό που καλύφθηκε αμέσως για να εκπροσωπηθεί εντός της βουλής εκείνο το κομμάτι του Ελληνικού πληθυσμού. Όπως και η Χρυσή Αυγή, έτσι και η Ελληνική Λύση αποτελεί ακραία οντότητα με στοιχεία που συνθέτουν μεσοπολεμική ρητορική. «Όλοι εμείς εναντίον σας» - η ουσιαστικότερη περιγραφή του Ελληνικού λαϊκισμού και όχι μόνο, όπως αυτός πλέον παρατηρείται εν έτη 2020.

Οι αντίστοιχοι όμως πολιτικοί φορείς σε άλλες χώρες της Ευρώπης δείχνουν να χάνουν σταδιακά την ισχύ τους εν μέσω της πανδημίας. Πιο αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής δικαιοσύνης σε τέτοιες περιπτώσεις, που έχει ως απώτερο σκοπό να προασπίσει το Σύνταγμα και να περιορίσει με καθόλα νόμιμες ενέργειες την επικίνδυνη και μη θεμιτή ρητορική, όπως αυτή εκφράζεται από διάφορες σκιώδεις φιγούρες. Σε βάθος χρόνου θα επαναπροσδιοριστεί η δημοτικότητα τους, αλλά το ίδιο δεν φαίνεται να ισχύει μέχρι στιγμής για τον ΚΒ. Τις τελευταίες εβδομάδες μάλιστα ανυπομονεί για νέα εκλογική μάχη.

Είναι εύλογη η σύγκριση μεταξύ άλλων ακροδεξιών κινημάτων, όπως του Alternative für Deutschland (AfD) και του Κυριάκο Βελόπουλου; Με τα υπάρχοντα δεδομένα, πιθανώς να μην οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα, αλλά αποτελεί σοβαρή πρόκληση για την Ελληνική δικαιοσύνη το πως θα αντιμετωπίσει τέτοιου είδους παραδείγματα, που αντιβαίνουν τις αξίες μίας δημοκρατίας ― εκμεταλλευόμενοι τις υπάρχουσες συνθήκες εν καιρώ πανδημίας. Αυτή είναι μία μάχη με τον χρόνο, προτού τροφοδοτηθεί επαρκώς το τέρας. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, ήδη θα είχαν κινηθεί οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, όμως με την απότομη επαναφορά στην Ελληνική πραγματικότητα, γίνεται κατανοητό ότι πολλοί νόμοι είναι ιδιαίτερα βραδυκίνητοι (σε εγκληματικό βαθμό).

Ίσως η ελαφρώς πιο ενοποιημένη πολιτική σκηνή με τα τυχερά της στοιχεία, που συνόδευσαν την πανδημία, να επανέλθει σχετικά δριμύτερη, προσφέροντας περισσότερες και ουσιαστικότερες πολιτικές λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Έτσι, η στροφή του κόσμου σε «Ελληνικές Λύσεις», όχι μόνο θα περιοριστεί, αλλά πιθανώς να αποτελέσει και κωμικό στοιχείο σε μελλοντικές αναλύσεις για το πως μερίδες πληθυσμού στράφηκαν σε τόσο ακραίες επιλογές το 2019. Μόνο έτσι θα εξαλειφθούν τέτοιες οντότητες, με πρωταρχικό σκοπό το πολιτικό σύστημα να προσδώσει ξανά στοιχεία αξιοπιστίας στις υπάρχουσες ελίτ. Οψόμεθα.

Απόψεις και άλλες δηλώσεις που εκφράζονται από χρήστες και τρίτα μέρη (π.χ., bloggers) είναι αποκλειστικά δικές τους και δεν αποτελούν απόψεις της HuffPost Greece. Την ευθύνη για περιεχόμενο που δημιουργείται από τρίτα μέρη φέρουν αποκλειστικά τα μέρη αυτά.

Δημοφιλή