Τα μηνύματα της κάλπης: πόσο γίνονται αντιληπτά;

Εύχομαι ο δημοκρατικός κόσμος να αφυπνιστεί για την προκοπή του τόπου, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα.
Ευρωεκλογές 2024
Ευρωεκλογές 2024
Eurokinissi

Όσο κι αν προσπαθούν να το ωραιοποιήσουν ή να το υποβαθμίσουν, το πρώτο και σημαντικότερο συμπέρασμα των διαφαινομένων αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών είναι ότι μεγάλο τμήμα του κόσμου αποδοκίμασε τη ΝΔ. Και την αποδοκίμασε για την αποτυχία της να ελέγξει την ακρίβεια, για την υιοθέτηση, σ′ έναν έστω βαθμό, της δικαιωματιστικής ατζέντας, για την υποβάμιση της Υγείας και της Παιδείας, ακόμη και τον έλεγχο της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης, αλλά και για χειρισμούς όπως στο έγκλημα των Τεμπών που φανερώνει την αποτυχία της να λειτουργήσει το Δημόσιο αξιοκρατικά με υπευθυνότητα προς όφελος του πολίτη.

Αυτή η αποδοκιμασία όμως δεν κατευθύνθηκε προς την αντιπολίτευση. Οι αριθμοί λένε ότι κατά βάση ο ψηφοφόρος της ΝΔ του 2023 πήγε για μπάνιο ή έκατσε σπίτι του γιατί δεν έχει ούτε για καύσιμα. Κατά δεύτερο λόγο πήγε προς Ελληνική Λύση, ΚΚΕ, Ζωή, Νίκη, Αφροδίτη και λοιπά, κυρίως ακροδεξιάς και σίγουρα συντηρητικής λογικής.

Είναι γεγονός: ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν πείθουν. Και δεν πείθουν είτε γιατί δεν έχουν άλλη πολιτική πρόταση είτε γιατί, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανασφάλεια και τους φόβους του μέσου πολίτη.

Ας αφήσουν όμως και τα κροκοδείλια δάκρυα για την άνοδο της ακροδεξιάς: αν είχαν την πολιτική τόλμη να συνειδητοποιήσουν γιατί επιλέγει ο κόσμος τη Νίκη, τον Βελόπουλο και τη Λατινοπούλου και εάν είχαν θέσεις πάνω στα ζητήματα που αυτά τα κόμματα προβάλλουν (ζητήματα εθνικής ταυτότητας και κυριαρχίας, θρησκευτικής πίστης, προστασίας της οικογένειας και της μητρότητας κ.ά.) ή αν θέλετε καπηλεύονται, αυτά τα κόμματα δε θα είχαν λόγο ύπαρξης, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Ευρώπη γενικότερα. Διαφορετικά, θα πρέπει να πούμε ότι ο κόσμος χάζεψε, έγινε φασίστας, ρατσιστής κι όλα τα κακά της μοίρας του. Ε, αυτή η ελιτίστικη αντίληψη, που κατά βάση φανερώνει μία ταξικότατη προκατάληψη απέναντι στα λαϊκά στρώματα και τις ανησυχίες και ευαισθησίες του, είναι που θεριεύει την ακροδεξιά όπως και τα λογής νούμερα που εμφανίζονται ενισχυμένα.

Το ότι τα καθαρά εθνομηδενιστικά κόμματα (Μέρα 25, Νέα Αριστερά) ηττήθηκαν είναι επίσης ένα στοιχείο που αναδεικνύει τις λαϊκές ανησυχίες και τις προτεραιότητες. Το ίδιο θα πρέπει να προβληματιστούν και για τη συσπείρωση της μουσουλμανικής μειονότητας στο Κόμμα... Ισότητας κτλ που στηρίζεται από το τουρκικό προξενείο Κομοτηνής.

Εύχομαι ειλικρινά, ο δημοκρατικός κόσμος να αφυπνιστεί και να ανασκουμπωθεί για την προκοπή του τόπου, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και να κάνει τις απαραίτητες στοχαστικές προσαρμογές στις προετεραιότητες και στις επιλογές του.

Δημοφιλή