ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/05/2019 13:06 EEST | Updated 01/05/2019 13:09 EEST

Τα μηνύματα των πολιτικών αρχηγών για την Εργατική Πρωτομαγιά

«Ημέρα μνήμης για όσους αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα των εργαζομένων».

Eurokinissi

Με ανακοινώσεις και μηνύματα τα κόμματα τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ανάρτηση του στο Twitter, έστειλε το δικό του μήνυμα για την Πρωτομαγιά:

«Η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η επαναφορά των ΣΣΕ & η επιβολή ποινών σε εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, επουλώνουν τις πληγές των μνημονίων. Ο αγώνας για την προστασία της εργασίας είναι συνεχής. Καλή Εργατική Πρωτομαγιά!»

Ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε ανάρτηση του στο Twitter για την Εργατική Πρωτομαγιά έγραψε:

«Επαναφορά συμβάσεων, αύξηση κατώτατου, κατάργηση υποκατώτατου, 8.500 μόνιμες προσλήψεις καθαριότητας, μείωση ανεργίας, αποτελεσματική Επιθεώρηση Εργασίας. Η 1η του Μάη τιμάται με διεύρυνση των εργασιακών δικαιωμάτων και με αγώνα ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό».

Με ανακοίνωση της η Νέα Δημοκρατία κάνει λόγο για τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Στην ανακοίνωση του γραμματέα της ΝΔ  Λ. Αυγενάκη αναφέρονται τα εξής: 

«Η Πρωτομαγιά συμβολίζει τον διαχρονικό αγώνα των εργαζομένων για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές. Σήμερα στη χώρα μας, ο αγώνας αυτός αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο της Νέας Δημοκρατίας.Η χώρα μας χρειάζεται περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερες αμοιβές. Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας στοχεύει ακριβώς σε αυτό: περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας», συνεχίζει ο γραμματέας της ΝΔ και προσθέτει: «Τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων διασφαλίζονται μόνο μέσα από μεταρρυθμίσεις! Μεταρρυθμίσεις που δημιουργούν ανάπτυξη για τη χώρα, χειροπιαστές λύσεις για τους εργαζόμενους, έμπρακτη στήριξη στους άνεργους και τους πιο αδύναμους». Καταληγοντας ο κ. Αυγενακης υπογραμμίζει: «Χρειάζεται πολιτική αλλαγή, χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα για την πραγματική άνοιξη της Ελλάδας. Γιατί μπορούμε καλύτερα! Γιατί αξίζουμε καλύτερα».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε τα εξής:

Η Πρωτομαγιά είναι ημέρα μνήμης και τιμής για  όλους όσους αγωνίστηκαν και  έδωσαν ακόμη και τη ζωή τους για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στο Κίνημα Αλλαγής λέμε ΟΧΙ στις πολιτικές της δεξιάς και στη διαρκή λιτότητα που απειλούν να διαλύσουν την Ευρώπη.

Λέμε ναι μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές σε  έναν άλλο δρόμο με ισχυρό κοινωνικό κράτος και σταθερές ποιοτικές θέσεις εργασίας. 

Σε πλήρη αντίθεση με την  πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, την πολιτική της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και της διάλυσης του κοινωνικού κράτους. Για την δημιουργία υπερπλεονασμάτων και τη διανομή επιδομάτων που κρατούν τους πολίτες ομήρους μέσα στη φτώχεια.

Λέμε ναι στο Σχέδιο Ελλάδα για παραγωγή νέου πλούτου και κοινωνική δικαιοσύνη.

Είμαστε εδώ να δώσουμε ξανά μαζί με τους εργαζόμενους και τις παραγωγικές δυνάμεις και να κερδίσουμε τη μάχη για την Ελλάδα της ανάπτυξής, της δημιουργίας, της προκοπής».

Στο μήνυμα του για στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ,ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ανέφερε οτι: 

«Η Πρωτομαγιά του 2019, με παρακαταθήκη την 20χρονη σπουδαία πορεία του ΠΑΜΕ, ας αποτελέσει αφετηρία για συνολική ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος ενάντια στον κυβερνητικό εργοδοτικό κρατικό συνδικαλισμό για νέες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της πατρίδας μας και βεβαίως για την ανάκτηση του ηγετικού ρόλου της εργατικής τάξης μέσα στην κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες βιοτέχνες, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους νέους, τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών στην πάλη τους ενάντια στα μονοπώλια, ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για τον σοσιαλισμό. Καλή Πρωτομαγιά, χρόνια πολλά, καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στάυρος Θεοδωράκης, με αφορμή την Πρωτομαγιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 

Κάποιοι στην χώρα μας επιμένουν στο παλιό ημερολόγιο.

Πρωτομαγιά το 2019 – 133 χρόνια από την εξέγερση στο Σικάγο - δεν είναι να αφήνεις το αεροδρόμιο χωρίς μετρό και τα νησιά χωρίς πλοία. Χωρίς καν δρομολόγια ασφαλείας.

Πρωτομαγιά είναι ο αγώνας για ισονομία και ισότητα. Δικαίωμα στη δουλειά, με αξιοπρεπείς μισθούς.

Όχι μαύρη εργασία, όχι εκμετάλλευση, όχι κέρδη χωρίς φορολογία.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστούν το δίκιο του πολίτη. Να του παρέχουν ασφάλεια και να του δίνουν συνεχώς ευκαιρίες για να κάνει το επόμενο βήμα. Να είναι ευτυχισμένος και χρήσιμος στην κοινωνία.

Αυτό είναι για μας – για το Ποτάμι – το σύγχρονο νόημα της εργατικής πρωτομαγιάς.

Γιαυτό αγωνιζόμαστε για την Αναγέννηση της Ευρώπης.

Καλό μήνα ξανά σε όλους.