Στα μέσα Μαΐου η νέα ημερομηνία για την επιστροφή στην κανονικότητα

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Φωτο αρχείου
Φωτο αρχείου
Eurokinissi

Τα μέσα Μαΐου όταν και ξεκινά η τουριστική δραστηριότητα, προσδιόρισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ως χρονικό ορόσημο για την έναρξη της επιστροφής στους ρυθμούς της κανονικότητας, κατά την ομιλία του σε διαδικτυακό σεμινάριο στο πλαίσιο της «Πολιτικής Ακαδημίας Στελεχών Plus» της Νέας Δημοκρατίας με θέμα «Η ελληνική οικονομία μετά την πανδημία - Ταμείο Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ, Μεταρρυθμίσεις».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας, και τόνισε ότι αυτή η αισιοδοξία τεκμηριώνεται από την εξαιρετικά υψηλή εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η Ελλάδα, ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών.

«H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.

Πρόσθεσε ότι οι προϋποθέσεις που τίθενται για τους τουρίστες, επί της ουσίας, «η μετεξέλιξη της πρότασης που είχε πρώτος καταθέσει για το ευρωπαϊκό green pass η οποία υιοθετήθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως κεντρική φιλοσοφία, προκειμένου να επιτρέψουμε τις ελεύθερες μετακινήσεις εντός της ΕΕ, για να στηριχθούν και οι οικονομίες οι οποίες είναι πιο εξαρτημένες από τον τουρισμό, όπως η δική μας».

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ τα οποία όπως είπε «αφορούν όλους τους Έλληνες πολίτες» και τόνισε ότι «δεν μιλάμε, εδώ για έναν κουβά με κεφάλαια, χρήματα, τα οποία απλά θα πάνε σε κάποιες μεγάλες εταιρείες. Ειδικά το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης -με το ΕΣΠΑ είστε προφανώς, πιο, εξοικειωμένοι, καθώς είναι το βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο έχει υποστηρίξει την ελληνική οικονομία εδώ και δεκαετίες- αλλά για το Ταμείο Ανάκαμψης θα διαπιστώσετε ότι είναι μια δουλειά η οποία έχει και εθνικό αλλά και περιφερειακό πρόσημο».

Αισιοδοξία για προοπτικές οικονομίας

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος της πανδημίας. Είμαι αισιόδοξος, διότι, η εμπιστοσύνη την οποία έχει χτίσει η πατρίδα μας -ειδικά στους κύκλους των ξένων επενδυτών- είναι αυτή την εποχή εξαιρετικά υψηλή. Άρα, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Είμαι αισιόδοξος, διότι, εκμεταλλευτήκαμε την περίοδο της πανδημίας για να δρομολογήσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν κάνει την οικονομία μας πιο ανταγωνιστική. Και είμαι, επίσης, αισιόδοξος διότι η Ελλάδα σε πείσμα κάποιων που προέβλεπαν τα χειρότερα τελικά -καθώς μπορούμε πια να κάνουμε με αρκετή ασφάλεια έναν απολογισμό του πως διαχειρίστηκαν οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες την πανδημία- τα κατάφερε πολύ καλύτερα από τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δημοφιλή