Τα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης αποχαιρετούν τους θεραπευμένους ασθενείς με τα «τραγούδια της ελπίδας»

Κάθε νοσοκομείο έχει το δικό του τρόπο που παίζει τα τραγούδια. Αλληλεγγύη και συγκίνηση.
Noam Galai via Getty Images

Στις έντεκα μέρες που νοσηλεύτηκε ο Μάρκ Σουάρτς λόγω του Covid-19 στο νοσοκομείο, Μόντεφιορ Νάιακ, της Νέας Υόρκης, ένα πράγμα δεν μπορούσε να καταλάβει. Όπως λέει «κάθε τόσο, άκουγα μουσική και προσπαθούσα να καταλάβω τι συμβαίνει...».

Την Δευτέρα, 20 Απριλίου, όταν ήρθε η ώρα να φύγει από το νοσοκομείο, άκουσε το τραγούδι των Μπιτλς, «Here Comes the Sun», να πλημμυρίζει τους διαδρόμους και να τον συνοδεύει ενώ κρατούσε το εξιτήριο στο χέρι.

Όποιο νοσοκομείο και να επιλέξει κανείς στην μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, θα διαπιστώσει ότι το προσωπικό, αποχαιρετά τους ασθενείς που πολέμησαν τον κορονοϊό και βγήκαν νικητές με ένα τραγούδι, διαφορετικό για κάθε περίσταση.

Οι περισσότεροι έχουν διαλέξει το «Here Comes the Sun», καθώς πάντα συνέδεε μικρές χαρές σε δύσκολους καιρούς. Αυτό μαζί με άλλα τραγούδια που ακούγονται στα νοσοκομεία, δεν είναι αφιερωμένα μόνο στην μάχη που έδωσε με επιμονή ο ασθενής, αλλά είναι και μία ωδή στο ιατρικό προσωπικό, που μέσα από δύσκολες και πολύωρες βάρδιες και με εξοπλισμό που πολλές φορές δεν ήταν αρκετός, κατορθώνει να σώσει ακόμη μία ζωή.

«Νομίζω πως περισσότερο είναι μία αναγνώριση σε εκείνους παρά σε μένα», δήλωσε ο Σουάρτς.

Κάθε νοσοκομείο έχει το δικό του τρόπο που παίζει τα τραγούδια.

Στο Λένοξ Χιλ, στο Μανχάταν, η μουσική ξεκινάει όταν ο ασθενής αρχίζει να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη, ενώ στο Μόντεφιορ Νάιακ, όταν ο ασθενής βγεί από την εντατική.

«Είναι ο ήχος της ελπίδας» δηλώνει ο γιατρός του Σουάρτς, Ντέβτζιτ Ρόι.

Η λίστα περιλάμβάνει τραγούδια που είτε μιλάνε για αισιοδοξία είτε δίνουν κίνητρο για την μάχη και βέβαια αυτά που αναφέρονται στη Νέα Υόρκη.

«Somewhere Over the Rainbow», στο Κόνι Αϊλαντ, «Lean on Me», στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χάκενσακ, στο Νιού Τζέρσεϊ αλλά και το «Eye of the Tiger», «Rocky» και το «Don’t Stop Believin».

Στο Ιατρικό Κέντρο του Μπρούκλιν, έχει δημιουργήσει πλέι-λιστ με Τζέι Ζι και Αλίσια Κις και το «Empire State of Mind», U2 και το «Beautiful Day» και Andra Day’s και το «Rise Up».

Η ιδέα της μουσικής δεν είναι πρωτόγνωρη στα νοσοκομεία της Νέας Υόρκης. Στο Μετροπόλιταν στο Ανατολικό Χάρλεμ, η μουσική ακούγεται κάθε φορά που γεννιέται ένα μωρό.

Τα τραγούδια είναι μόνο ένας από τους πολλούς τρόπους που το ιατρικό προσωπικό προσπαθεί να διατηρήσει ακμαίο το ηθικό τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών. Στο Μόντεφιορ Νάιακ, ο γιατρός που δίνει τα περισσότερα εξιτήρια μέσα στην ημέρα, σε ασθενέις του κορονοϊού, στέφεται με τον τίτλο «Covid Crusher» (αυτός που συνέθλιψε τον κορονοϊό).

Οι νοσοκόμες δίνουν στον νικητή χυμό πορτοκάλι και το στέμμα του νικητή.

Δημοφιλή