Τα πολυηχητικά όπλα της Ρωσίας: Τι ισχύει

Θεωρείται πως χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις της Πέμπτης 9 Μαρτίου στην Ουκρανία.
via Associated Press

Την περασμένη Πέμπτη (9 Μαρτίου) η Ουκρανία δέχτηκε σκληρά πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις, με βομβαρδισμούς σε διάφορες περιοχές της χώρας. Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέφεραν πως οι Ρώσοι είχαν χρησιμοποιήσει πολυηχητικά όπλα στις εν λόγω επιθέσεις.

Η Μόσχα είχε χρησιμοποιήσει πολυηχητικά (hypersonic) όπλα και στο παρελθόν, στις πρώτες εβδομάδες του πολέμου. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κατηγορία όπλων, την οποία προωθεί πολύ η Ρωσία, «διαφημίζοντας» τα επιτεύγματά της στον χώρο.

Σε δημοσίευμα της Deutsche Welle παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του σχετικού ρωσικού οπλοστασίου.

Είναι «ακατανίκητα» όπλα;

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν είχε χαρακτηρίσει τους πολυηχητικούς πυραύλους «ακατανίκητα» όπλα το 2018, όταν είχε παρουσιάσει το ανανεωμένο πυραυλικό οπλοστάσιο της χώρας του. Αν και είναι ξεκάθαρο πως σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι χαρακτηρισμοί/ ισχυρισμοί έγιναν για λόγους προπαγάνδας, η αντιμετώπισή τους είναι όντως δύσκολη από αντιπυραυλικά συστήματα, λόγω των εξαιρετικά υψηλών τους ταχυτήτων- 5 Μαχ και άνω (1 Μαχ είναι η ταχύτητα του ήχου). Οι «κανονικοί» βαλλιστικοί πύραυλοι πετούν και αυτοί σε αντίστοιχες ταχύτητες, ωστόσο στα «hypersonic» όπλα η αναχαίτιση είναι δυσκολότερη λόγω ταχύτητας και ύψους.

Πόσοι γρήγοροι είναι οι πολυηχητικοί πύραυλοι

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι πετούν με ταχύτητα από πενταπλάσια ως δεκαπλάσια αυτής του ήχου (5 Μαχ- 10 Μαχ). Συγκριτικά, το εμβληματικό Concorde μπορούσε να πιάσει ταχύτητα διπλάσια αυτής του ήχου. Οι πύραυλοι Kinzhal που χρησιμοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία έχουν 8 μέτραμήκος και θεωρείται ότι πετούν με ταχύτητα 6.000 χλμ/ ώρα (γύρω στα 5 Μαχ), ενώ κάποιοι μιλάνε για μέχρι και 9 ή 10 Μαχ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όπως λένε ειδικοί στο Military.com, η πίεση του αέρα μπροστά από το όπλο έχει ως αποτέλεσμα τον σχηματισμό ενός νέφους πλάσματος καθώς κινείται, απορροφώντας τα ραδιοκύματα. Ως εκ τούτου δυσκολεύει και ο εντοπισμός από τα ραντάρ, που ήδη είναι πρόκληση επειδή πετούν σε χαμηλό ύψος.

Χαμηλά ύψη

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι πετούν πολύ χαμηλότερα από ό,τι οι κανονικοί βαλλιστικοί πύραυλοι. Καθώς πετούν σε χαμηλή ατμοσφαιρική- βαλλιστική τροχιά, όταν εντοπιστούν από ένα σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, βρίσκονται ήδη κοντά, οπότε είναι δύσκολο να αναχαιτιστούν έγκαιρα. Επίσης, μπορούν να αλλάζουν πορεία κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Τι εμβέλεια έχουν

Οι πολυηχητικοί πύραυλοι που χρησιμοποιεί η Ρωσία στην Ουκρανία εκτοξεύονται από αεροσκάφη. Άλλα πολυηχητικά όπλα μπορούν να εκτοξεύονται από πλοία και υποβρύχια, ενώ είναι δυνατή η μεταφορά πυρηνικών όπλων.

Ο Kinzhal μπορεί να πλήξει στόχο σε απόσταση 2.000 χλμ. Άλλα πολυηχητικά όπλα έχουν εμβέλεια 1.000 χλμ. Αν τέτοια όπλα βρίσκονταν στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ θα είχαν εντός εμβέλειας αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές λένε πως παρά τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τα βαλλιστικά όπλα, η Ρωσία δεν τα χρησιμοποιεί αδιακρίτως- Ο Αμερικανός πτέραρχος Γκλεν ΒανΧέρκ είπε τον Μάιο του 2022 στην υποεπιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας πως η Ρωσία «αντιμετώπιζε προκλήσεις» στην Ουκρανία με κάποιους από τους πολυηχητικούς πυραύλους της όσον αφορά στην ακρίβειά τους.

Δημοφιλή