ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2018 18:11 EEST

Τα σχέδια των ΗΠΑ για την αποτροπή πιθανής ρωσικής εισβολής στην Ευρώπη

Ints Kalnins / Reuters

Προς την αποστολή περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη φαίνεται να προσανατολίζεται η ηγεσία του Πενταγώνου των ΗΠΑ, στο πλαίσιο αύξησης της έμφασης στην αποτροπή μιας ρωσικής στρατιωτικής εισβολής.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των Military Times, οι σχεδιασμοί του Πενταγώνου περιλαμβάνουν ένα σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας «30-30-30-30» για τις χώρες του ΝΑΤΟ, για την αντιμετώπιση αυτού που εκλαμβάνεται ως αυξανόμενη ρωσική χερσαία απειλή. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία ως το 2020 από τις χώρες- μέλη της Συμμαχίας μιας δύναμης 30 ταγμάτων, 30 μοιρών αεροσκαφών και 30 πολεμικών πλοίων, που θα είναι σε θέση να αναπτυχθούν μέσα σε 30 ημέρες ή και λιγότερο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σχέδια αυτά έρχονται εν μέσω προβληματισμών για τη δυνατότητα των μελών του ΝΑΤΟ να επιτύχουν τους στόχους στρατηγικής ετοιμότητας που έχουν τεθεί από τις ΗΠΑ. Πρόσφατη μελέτη της Rand Corporation έδειξε ότι η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι σε θέση να αναπτύξουν η καθεμία μία δύναμη ισχύος ταξιαρχίας με βαρύ οπλισμό στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ εντός ενός μήνα, αλλά η διατήρηση αυτών των δυνάμεων θα είναι δύσκολη, δεδομένων των γαλλικών στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Αφρική και των περικοπών ετών στον βρετανικό αμυντικό προϋπολογισμό.

 

Ints Kalnins / Reuters

 

Οι προβληματισμοί αυτοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρειαστούν περισσότερες αμερικανικές δυνάμεις στην Ευρώπη για να επιτευχθούν οι στόχοι του Πενταγώνου ως προς την αποτροπή μιας ρωσικής εισβολής- κάτι που ζήτησε ο επικεφαλής της US European Command πριν λίγες εβδομάδες.

Όπως είπε ο στρατηγός Κέρτις Σκαπαρότι, ενδεχομένως να χρειαστεί να διοχετευθούν πόροι από αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί ο κεντρικός σκοπός της αποτροπής μιας ρωσικής εισβολής. Όπως είπε συγκεκριμένα, περισσότερα αμερικανικά στρατεύματα και κατασκοπευτικά αεροσκάφη «θα με βοηθούσαν να κάνω καλύτερα τη δουλειά μου».

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Popular Mechanics, αυτή τη στιγμή ο αμερικανικός στρατός έχει εννιά τάγματα στην Ευρώπη.