Τα γενέθλια του Αλχημιστή

Τα γενέθλια του Αλχημιστή
Robert van der Hilst via Getty Images

«Όταν θελήσεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν όλο θα συνωμοτήσει για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα», γράφει ο Πάολο Κοέλιο στον «Αλχημιστή» του και σκέφτεσαι το αίσθημα που κυνηγούσες τρία ολόκληρα χρόνια, μέχρι που σου ανακοινώνει ότι φεύγει στη Νέα Υόρκη για σπουδές. Κι εκεί που πας να ξεστομίσεις «τι είναι αυτά που λέει ο Κοέλιο» έρχεται να σε ξανακερδίσει με το «Ορισμένες φορές η ζωή χωρίζει δύο άτομα μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλον».

Όπως και να ’χει, σήμερα ο Πάολο Κοέλιο σβήνει 71 κεράκια κι εμείς γιορτάζουμε μαζί του με ορισμένα αποφθέγματα του. Και αν μάθει ποτέ ότι η ελληνική έκδοση της HuffPost ασχολήθηκε με τα γενέθλια και το έργο του, ίσως αναφέρει ότι «τα πάντα στον κόσμο δεν είναι τίποτα άλλο παρά διαφορετικές εκδηλώσεις του ίδιου πράγματος»

Έτσι, ο διάσημος Βραζιλιάνος συγγραφέας, γεννημένος στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας με σπουδές στην νομική αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του το 1970 για να ταξιδέψει σε Μεξικό, Περού, Βολιβία, Χιλή, στην Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική είναι πλέον σε θέση, μέσα από τα αποφθέγματά του να δώσει συμβουλές για όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αναλυτικότερα:

Για την αναβλητικότητα: «Η ζωή είναι πάντα σε αναμονή της κατάλληλης στιγμής για τη δράση»

Για την γονεϊκή αγάπη: «Μερικές φορές χρειάζεται να γυρίσετε όλο τον κόσμο για να καταλάβετε ότι ο θησαυρός είναι θαμμένος στο δικό σας σπίτι»

Για την έλξη μεταξύ δύο ατόμων: «Ορισμένες φορές η ζωή χωρίζει δύο άτομα μόνο και μόνο για να δείξει πόσο σημαντικοί είναι ο ένας για τον άλλον»
Για την υπομονή: «Το να περιμένεις είναι το πιο δύσκολο»

Για την ομορφιά του κόσμου: «Αν είσαι σε θέση να δεις την ομορφιά , αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο επειδή φέρεις την ομορφιά μέσα σου. Ο κόσμος είναι ένας καθρέφτης στον οποίο ο καθένας βλέπει το είδωλό του»

Για την ασχετοσύνη του στα μαθηματικά: «Ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά . Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές, σίγουρα θα γίνει και τρίτη»

Για τις στιγμές που το ποτήρι το βλέπουμε μισοάδειο: «Αν η αγάπη μεταμορφώνει ένα άτομο με γοργό ρυθμό , η απελπισία το κάνει ακόμα πιο γρήγορα»

Για το στήσιμο στα ραντεβού: «Εκεί που μας περιμένουν, πάντα ερχόμαστε πάνω στην ώρα»

Για την έλλειψη ταλέντου: «Αν κάνω ακριβώς εκείνα τα πράγματα , τα οποία οι άνθρωποι περιμένουν από μένα , θα εγκλωβιστώ σε κατάσταση σκλαβιάς»

Για τον ύπνο: «Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή»

Και τον ξύπνιο: «Πάντα να λες αυτό που νιώθεις και να κάνεις ό, τι σκέφτεσαι ! Η σιωπή καταστρέφει ζωές»

Για την στιγμή που δεν έχεις δεδομένα για να ανοίξεις Google Maps: «Το να χαθείς αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να βρεις κάτι ενδιαφέρον»

Για την αφοσίωση στις σχέσεις: «Αν είναι ο άνθρωπός σου , τότε είναι δικός σου , αν όμως τον τραβάει και κάπου αλλού , τότε τίποτα δεν θα τον κρατήσει και δεν αξίζει ούτε τα νεύρα ούτε την προσοχή»

Για την καθημερινότητα ενός φοιτητή λίγο πριν την εξεταστική: «Η ζωή είναι μερικές φορές απίστευτα φειδωλή – για ημέρες ολόκληρες , εβδομάδες , μήνες , χρόνια , ο άνθρωπος μπορεί να μη λαμβάνει ούτε ένα νέο ερέθισμα . Και μετά όταν μισοανοίξει την πόρτα , πέφτει επάνω του ολόκληρη χιονοστιβάδα»

Για τα αντι-sos στις εξετάσεις: «Μόλις βρήκα όλες τις απαντήσεις αμέσως άλλαξαν όλες οι ερωτήσεις»

Για την μεταθανάτια ζωή: «Μερικές φορές πρέπει να πεθάνεις προκειμένου να αρχίσεις να ζεις»

Για την αθανασία: «Στο τέλος όλα πάνε καλά . Αν δεν πάνε καλά , σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος»

Και πώς καταλαβαίνεις ότι ο Πάολο Κοέλιο είναι μια εξέχουσα προσωπικότητα στον λογοτεχνικό κόσμο; Όταν αντίστοιχες μορφές της τέχνης τον αμφισβητούν. Όπως, για παράδειγμα η Χρυσηίδα Δημουλίδου. Ιδού, η απομυθοποίηση του καλλιτέχνη μέσα από τα μάτια της ίδιας.

Κλείνουμε με μια φράση επίσης από τον «Αλχημιστή»: Όταν έχουμε τους μεγάλους θησαυρούς μπροστά μας, δεν το παίρνουμε είδηση. Και ξέρεις γιατί; Γιατί οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε θησαυρούς. Άραγε, τα βιβλία του Πάολο Κοέλιο ανήκουν σε αυτή την κατηγορία; Το μέλλον θα το δείξει. Χρόνια του πολλά