ΚΟΙΝΩΝΙΑ
06/11/2018 14:06 EET

Ταυτοποιήθηκαν 26 άτομα για επιθέσεις σε μετανάστες στη Μυτιλήνη

ANTHI PAZIANOU via Getty Images

Συνολικά 26 άτομα ταυτοποίησε η Αστυνομία για συμμετοχή στα επεισόδια σε βάρος μεταναστών το απόγευμα της 22ης Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί 300 περίπου άτομα, για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα. Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια εκ των οποίων με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, προσέγγισαν με απειλητικές διαθέσεις μετανάστες, οι οποίοι έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς. Στόχος των ατόμων αυτών ήταν να «καθαρίσει» η πλατεία από τους μετανάστες.

Ακολούθως υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους μετανάστες και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης 23 Απριλίου 2018, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίζονται είτε ως φυσικοί αυτουργοί, είτε ως ηθικοί, καθώς υποκίνησαν τα επεισόδια σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σε προγενέστερο χρόνο.

Σημειώνεται ότι τη διερεύνηση της υπόθεσης συνέδραμε η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος και το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου.

Η σχετική δικογραφία υποβλήθηκε αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης.