Ταραντίλης: Η κυβέρνηση περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών για να αποφασίσει την άρση κάποιων περιορισμών

Αύριο το απόγευμα οι ανακοινώσεις από το Νίκο Χαρδαλιά – Τι λέει η κυβέρνηση για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.
NurPhoto via Getty Images

Μπορεί να δέχθηκε «βροχή» ερωτήσεων για το επικείμενο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης κατά τη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, όμως για τις απαντήσεις παρέπεμπε στην εισήγηση των ειδικών που αναμένει αύριο Παρασκευή (15/1) η κυβέρνηση, ώστε να λάβει τις οριστικές αποφάσεις που θα ανακοινώσει στην συνέχεια ο Νίκος Χαρδαλιάς. Πάντως όλα δείχνουν ότι αναμένεται άρση κάποιων από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν σήμερα, προκειμένου να επανεκκινήσει –έστω και υπό προϋποθέσεις- το λιανεμπόριο. «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τα στοιχεία και προχωρά βήμα-βήμα σε αποφάσεις, με βάση τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Δεν βάζει σε καμιά ζυγαριά την προστασία της ανθρώπινης ζωής, αλλά δεν αγνοεί τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας και της επιχειρηματικότητας, όπως για παράδειγμα του εμπορίου, που έχει μπροστά του την περίοδο εκπτώσεων», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σύμφωνα με τον κ. Ταραντίλη, τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν σήμερα είναι σαφώς καλύτερα από αυτά της 14 Δεκεμβρίου, όταν είχε ανοίξει το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away. Επίσης είναι ακόμα άγνωστο το τι θα γίνει με το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, καθώς κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν είναι ασφαλές να ανοίξουν μαζί και λιανεμπόριο και σχολεία. Πάντως ο Χρήστος Ταραντίλης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν θα πει ¨οικονομία ή παιδεία¨.

Σχετικά με την πορεία του σχεδίου «Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό των πολιτών, ο κ. Ταραντίλης ανακοίνωσε ότι μέχρι χθες (13/1) είχαν εμβολιαστεί περίπου 65.000 πολίτες. Όπως είπε, έχει τεθεί σε εφαρμογή από την περασμένη Δευτέρα η πλατφόρμα για τα ραντεβού των πολιτών ηλικίας 85 ετών και άνω και ήδη έχουν πάρει σχετικό μήνυμα δεκάδες χιλιάδες και έχουν επιβεβαιωθεί 110.000 ραντεβού που θα ξεκινήσουν από τις 16 Ιανουαρίου. Οι πολίτες που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού, μπορούν να το κάνουν έως και 72 ώρες πριν την αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία. Πάντως για την ώρα φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τον εμβολιασμό των πολιτών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και δεν μπορούν να πάνε στο σημείο εμβολιασμού. Ο κ. Ταραντίλης διευκρίνισε ότι λόγω των συνθηκών που πρέπει να φυλάσσονται τα εμβόλια, δεν μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός στα σπίτια αυτών των πολιτών. Το πρόβλημα αναμένεται να επιλυθεί από την στιγμή που θα κυκλοφορήσουν και άλλα εμβόλια με άλλες προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να γίνει ο εμβολιασμός στις οικίες των πολιτών που δεν μπορούν να μετακινηθούν. Πάντως περισσότερα στοιχεία και για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και για την πορεία του εμβολιασμού θα ανακοινώσει αύριο (15/1) ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Ταραντίλης αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, που θα ξεκινήσουν στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, πρόκειται για τον 61ο γύρο των διερευνητικών επαφών οι οποίες θα συνεχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν τον Μάρτιο του 2016 και θα έχουν ως αντικείμενο την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοφιλή