ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
01/10/2019 07:32 EEST

Τελευταία προθεσμία για τις 120 δόσεις

Εντάχθηκαν στην ρύθμιση οφειλές 6,3 δις ευρώ.

Jezperklauzen via Getty Images
mix euro banknotes background

Τελευταία ευκαιρία για να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς την εφορία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία θα έχουν οι οφειλέτες του Δημοσίου πριν ο ελεγκτικός μηχανισμός ξεκινήσει πλειστηριασμούς, κατασχέσεις και «πάγωμα» τραπεζικών λογαριασμών. Η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των οφειλών με έως και 120 δόσεις.

Από το οικονομικό επιτελείο επισημαίνουν ότι αυτή η ευκαιρία ρύθμισης των οφειλών με πολλές δόσεις είναι η τελευταία προκειμένου οι περίπου 1,8 εκατομμύρια οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στο Δημόσιο και δεν έχουν ενταχθεί ακόμα, να αποφύγουν πλειστηριασμούς ακινήτων και δεσμεύσεις λογαριασμών. Μάλιστα, στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι μετά το πέρας της παράτασης στις 7 Οκτωβρίου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αυξημένο ενδιαφέρον

Αν και αρχικά το ενδιαφέρον των οφειλετών ήταν ιδιαίτερα υποτονικό, τις τελευταίες 25 ημέρες οι ρυθμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία συνολικά τόσο στη ρύθμιση της εφορίας όσο και των ταμείων έχουν ρυθμιστεί οφειλές άνω των 6,3 δισ. ευρώ. Αυτά τα 3 δισ. ευρώ των οφειλών που έχουν μπει στη ρύθμιση αφορούν 370.000 οφειλέτες των Ασφαλιστικών Ταμείων και τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ αφορούν 384.402 οφειλέτες της εφορίας, οι οποίοι έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το σύνολο των αιτήσεων προς την εφορία ανέρχονται σε 515.526 και το ποσό που έχουν ρυθμίσει φθάνει στα 4,57 δισ. ευρώ. Ωστόσο οι τράπεζες δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την εκκαθάριση προκειμένου να ενημερώσουν την εφορία για την πληρωμή της πρώτης δόσης. Μέχρι τη λήξη της νέας προθεσμίας (7 Οκτωβρίου) από το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν να ρυθμιστούν περισσότερα από 5 δισ. ευρώ.

Ήδη το Δημόσιο από τη ρύθμιση των οφειλών με έως και 120 δόσεις, αλλά και από όσους πλήρωσαν εφάπαξ, έχει εισπράξει 325 εκατ. ευρώ, ενώ η εκτίμηση του Οικονομικού επιτελείου είναι ότι έως τις 7 Οκτωβρίου συνολικά θα έχουν ρυθμιστεί οφειλές οι οποίες θα ξεπεράσουν τα 5 δις ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες οδήγησε το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να δοθεί η ολιγοήμερη παράταση των 7 ημερών. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρόκειται για την πρώτη και μοναδική παράταση με στόχο να διευκολυνθούν οι οφειλέτες, που έσπευσαν την τελευταία στιγμή να διακανονίσουν το χρέος τους.