ΧΟΡΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΗ VUSE

Τελικά, γεννιέσαι ή γίνεσαι δημιουργικός; Παίρνουμε θέση στο δίλημμα

Δύο δημοσιογράφοι δίνουν τη δική τους απάντηση σε ένα μεγάλο δίλημμα: τελικά γεννιέσαι ή γίνεσαι δημιουργικός;

Ας ξεκινήσουμε με μια πραγματικότητα. Όταν μιλάμε για διλήμματα, θα πρέπει να είμαστε συμβιβασμένοι με το γεγονός πως δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Για κάποιους η μία πλευρά είναι σωστή, για κάποιους άλλους η άλλη. Και ίσως τελικά η αλήθεια να βρίσκεται κάπου στη μέση.

Με αυτή την παραδοχή ως κάτι δεδομένο, αποφασίσαμε να επιχειρήσουμε να δώσουμε απάντηση σε ένα - ανέκαθεν - μεγάλο δίλημμα: τελικά, γεννιέσαι ή γίνεσαι δημιουργικός; Δύο δημοσιογράφοι της Huffpost παίρνουν θέση.

Η δημιουργικότητα είναι ταλέντο για την Μαρίνα Στρίγγα

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ορισμένα έμφυτα ταλέντα. Ταλέντα που δεν είναι απαραίτητα κάποιο κληρονομικό χάρισμα, αλλά η κλίση προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, έναν συγκεκριμένο τομέα και ούτω καθεξής. Η δημιουργικότητα είναι ένα τέτοιο έμφυτο ταλέντο.

Αν έπρεπε, λοιπόν, να πάρω θέση στο δίλημμα για το αν γεννιέσαι ή γίνεσαι δημιουργικός, η δική μου απάντηση θα ήταν ότι γεννιέσαι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να εξελίξει το ταλέντο αυτό. Οι άνθρωποι γεννιούνται δημιουργικοί, και με το σωστό περιβάλλον και με τα κατάλληλα δημιουργικά εργαλεία όλοι μπορούν να αξιοποιήσουν αυτό το έμφυτο ταλέντο. Τα μόνα αλλά απαραίτητα ”συστατικά” είναι η επιθυμία για εξερεύνηση και η περιέργεια.

Η δημιουργική σκέψη έχει τη βάση της στη φαντασία κι αυτό όντως είναι ένα ταλέντο, υπάρχουν όμως τρόποι να εξασκήσουμε το μυαλό μας και να το πάμε ένα βήμα παρακάτω. Υπάρχουν τρόπου να εξελίξουμε, να απελευθερώσουμε την δημιουργικότητά μας.

Η λέξη κλειδί γι′ αυτό είναι η «νύχτα». Θα αναρωτηθείς τι σχέση μπορεί να έχει η νύχτα με το δίλημμα στο οποίο καλούμαστε να πάρουμε θέση και την απάντηση την δίνει νέα καμπάνια «Inspiration Never Sleeps» powered by Vuse που θέλει να περάσει το μήνυμα πως «η νύχτα εμπνέει και απελευθερώνει τη δημιουργικότητα». Αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει όσα αναφέραμε παραπάνω, ότι δηλαδή δημιουργικός γεννιέσαι, ωστόσο υπάρχουν μερικά «κουμπιά» που πρέπει να πατήσεις για να εξελίξεις αυτό το ταλέντο.

Η δημιουργικότητα είναι οι εμπειρίες για τον Χρήστο Μπαρούνη

Ας υποθέσουμε ότι κάθε άνθρωπος πάνω στη Γη, δημιουργήθηκε με ένα έμφυτο ταλέντο. Είναι για όλους ίδιο; Ας αντιστρέψουμε τώρα την υπόθεση. Πόσοι απλοί καθημερινοί άνθρωποι, πόσοι καλλιτέχνες ή αθλητές, κατάφεραν να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα, να αφήσουν το στίγμα τους, να διακριθούν, να πετύχουν στο αντικείμενο που επέλεξαν, χωρίς να έχουν αυτό το «εκτόπισμα» του ταλέντου που άλλοι ευτύχησαν να βρουν από τα πρώτα τους βήμα. Αλλά και πόσοι άνθρωποι δεν κατάφεραν να ανακαλύψουν το ταλέντο τους, ή, όταν το ανακάλυψαν δεν είχαν τις ευκαιρίες, την τόλμη ή τον χρόνο να το κυνηγήσουν;

Αυτό είναι η δημιουργικότητα. Δεν είναι απλά μία κλίση, ένα ταλέντο, ένα χάρισμα. Δεν είναι «τα γονίδια», δεν είναι «κληρονομικό». Είναι η ίδια η ζωή. Είναι οι εμπειρίες της, οι παραστάσεις, οι επιτυχίες, οι αποτυχίες, είναι η καθημερινή επιβίωση. Είναι η συλλογή εικόνων και αναμνήσεων, η αξιοποίηση και εργαλειοποίησή τους για το σήμερα. Είναι η διελκυστίνδα ανάμεσα στο κενό και το παραγωγικό. Είναι η «ανώτερη μορφή του ατομισμού», όπως λέει ο Όσκαρ Ουάιλντ.

Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι γεννηθήκαμε δημιουργικοί. Στο κυνήγι της δημιουργικότητας, όμως, ίσως και να βρίσκονται απαντήσεις για τον λόγο και τον σκοπό για τον οποίο γεννηθήκαμε. Για να ανακαλύψουμε, να χτίσουμε, να γκρεμίσουμε, να ξαναχτίσουμε. Ακόμα κι εσύ, λοιπόν, που λες ότι δεν είσαι δημιουργική/κός, απλά δεν έχεις καταλάβει τι σημαίνει δημιουργικότητα. Ή απλά, δεν έχεις ανακαλύψει το νόημά της. Η δημιουργικότητα δεν είναι έμφυτη. Είναι ένα άγονο (ή και γόνιμο για τους τυχερούς) χωράφι, που «διψάει» διαρκώς. Εσύ απλά βρίσκεις τον τρόπο, τον χώρο και τον χρόνο για να το καλλιεργήσεις.

Η δημιουργικότητα, όπως και η έμπνευση δεν κοιμούνται ποτέ. Βρίσκονται μέσα μας και εξωτερικεύονται όταν εμείς νιώσουμε ελεύθεροι για να το πράξουμε. Πολλοί για παράδειγμα, βρίσκουν αυτή την απελευθέρωση μέσα στη νύχτα. Όταν τα φώτα θα σβήσουν, οι σκέψεις, οι ιδέες, η δημιουργία αστράφτουν μέσα στο σκοτάδι. Απλώνονται μπροστά μας με τέτοια ευκολία, δίχως όρια, δίχως στεγανά, με τέτοια απλότητα όπου μας κάνουν να αναρωτιόμαστε: «Μήπως τελικά είμαι περισσότερο δημιουργικός απ’ ό,τι νόμιζα;».

Αν επισκεφτείς τη νέα πλατφόρμα του Vuse θα βρεις πολλά τέτοια ζωντανά παραδείγματα με τα οποία θα ταυτιστείς, μαζί φυσικά και το μότο που αντανακλά τον δικό σου τρόπο σκέψης και δημιουργίας: Inspiration Never Sleeps. Επίσης το Vuse σου δίνει την ευκαιρία να επιλέξεις τον δημιουργό με τον οποίο ταυτίζεσαι περισσότερο, αυτόν που σε εκφράζει απόλυτα, και να μπεις στην κλήρωση για να κερδίσεις το δώρο που σου χαρίζει, μαζί με την έμπνευση που σου μεταφέρει. Δώρα μοναδικά, σύγχρονα, ιδανικά για όσους ψάχνουν συντροφιά κατά τις βραδινές ώρες της δημιουργικότητάς.

Προτείνετε μια διόρθωση