Τέλος στην εκτροφή λιονταριών για κυνήγι θέλει να βάλει η Νότια Αφρική - Για το κυνήγι ούτε λόγος

Γεννιούνται και μεγαλώνουν αιχμάλωτα. Τα "ελευθερώνουν" μόνο για να τα σκοτώσουν. Ως μικρά τα χαϊδεύουν τουρίστες.
Peter Kovalev via Getty Images

Η Νότια Αφρική ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να απαγορεύσει την εκτροφή λιονταριών σε αιχμαλωσία, είτε αν προορίζονται για θηράματα είτε για να χαϊδεύουν οι τουρίστες τα λιονταράκια.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατόπιν συστάσεων μιας επιτροπής στην οποία η κυβέρνηση είχε αναθέσει να εξετάσει τους κανονισμούς για το κυνήγι, το εμπόριο και την αιχμαλωσία λιονταριών, ελεφάντων, ρινόκερων και λεοπαρδάλεων. Η επιτροπή «λέει ότι πρέπει να σταματήσουμε την εξημέρωση και την εκτροφή λιονταριών σε αιχμαλωσία”, εξήγησε η υπουργός Περιβάλλοντος Μπάρμπαρα Κρίσι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

NurPhoto via Getty Images

«Δεν θέλουμε πια την εκτροφή σε αιχμαλωσία, το κυνήγι (ζώων που έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία), τα χάδια (στα λιονταράκια), τη χρήση λιονταριών σε αιχμαλωσία», τόνισε η υπουργός. Το μέτρο, κατά την επιτροπή, θα πρέπει να ληφθεί αμέσως ώστε να σταματήσει η αλληλεπίδραση μεταξύ λιονταριών και τουριστών.

Η απόφαση αυτή αναμένεται ότι θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του πολύ επικερδούς τομέα της εκτροφής αιλουροειδών.

Η πρόταση της επιτροπής δεν αφορά πάντως το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων, το οποίο θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται εντός του πλαισίου που ισχύει και σήμερα. «Η πρόθεσή μας είναι να διασφαλίσουμε» ότι οι τουρίστες που ενδιαφέρονται για το κυνήγι των άγριων ζώων «δεν θα κυνηγούν ζώα που βγήκαν από το κλουβί», εξήγησε η υπουργός.

Picture by Tambako the Jaguar via Getty Images

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή