ΔΙΕΘΝΕΣ
04/12/2018 19:14 EET | Updated 04/12/2018 19:17 EET

Τεστ αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο μέσα σε δέκα λεπτά

Οι έρευνες για τη δημιουργία του τεστ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη

Getty Creative

Ένα διαγνωστικό τεστ που θα μπορεί να ανιχνεύει τον καρκίνο στο αίμα ενός ασθενούς μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών προετοιμάζουν οι επιστήμονες, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την καταπολέμηση της άλλοτε επάρατης νόσου εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους εκατομμύρια άνθρωποι.

Το τεστ, για το οποίο θα απαιτούνται λίγα χρήματα και θα γίνεται εύκολα, θα βασίζεται στην αλλαγή χρώματος στην περίπτωση που στον οργανισμό εντοπίζονται κακοήθη κύτταρα. Το αποτέλεσμα θα έρχεται γρήγορα, αφού θα χρειάζεται μονάχα περίπου δέκα λεπτά για την διάγνωση. Οι έρευνες για τη δημιουργία του τεστ βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία πως στο μέλλον θα μπορεί να χρησιμοποιείται από ασθενείς και γιατρούς.

Η Λάουρα Καρασκόζα, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Queensland, δήλωσε πως «το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής είναι η ευκολία της διαδικασίας για τη διεξαγωγή του». Η εξέταση, αναμένεται να ανιχνεύει σωστά περίπου 90 στις 100 περιπτώσεις καρκίνου, ενώ θα διευκολύνει σημαντικά και το έργο των γιατρών που θα το χρησιμοποιούν για τους ασθενείς τους.

«Η εν λόγω εξέταση θα μπορούσε συνδυαστικά με άλλους ελέγχους να αποτελέσουν το εγκυρότερο διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο», συμπλήρωσε η Καρασκόζα. Ο Τζεντ Μπράντι, από το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας για τον Καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο είπε από την πλευρά του: «Η προσέγγιση αυτή θεωρείται ένα σημαντικό βήμα για την ανίχνευση των “επικίνδυνων” κυττάρων σε δείγματα αίματος. Απαιτούνται φυσικά περαιτέρω κλινικές μελέτες για την αξιολόγηση του ελέγχου».

Με επικεφαλής τον Ματ Τρόι, καθηγητή Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Queensland, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δοκιμή σε 200 περίπου ανθρώπινα καρκινικά και υγιή δείγματα DNA. Υπενθυμίζεται πως σήμερα οι γιατροί για τη διάγνωση του καρκίνου πρέπει να πραγματοποιήσουν βιοψία σε τμήμα του όγκου που έχουν εντοπίσει σε έναν ασθενή. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και η αγωνία του ανθρώπου που αναμένει για τα αποτελέσματα μεγάλη.