ΔΙΕΘΝΕΣ
22/02/2020 08:11 EET

Θα μπορούσε η άνοιξη να περιορίσει τον κορονοϊό;

Είναι τελικά ένας εποχιακός ιός; Τι ξέρουμε μέχρι τώρα.

NEXU Science Communication/via REUTERS

Ενώ ήδη έχουν έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.200 άτομα, και τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 76.000 άτομα, οι επιστήμονες Υγείας, επιχειρηματίες αλλά και οι αγορές, προσπαθούν να βρουν στοιχεία για το εάν ο νέος κορονοϊός COVID-19 θα σταματήσει να εξαπλώνεται όσο ο καιρός θα γίνεται πιο θερμός στο βόρειο ημισφαίριο.  

Να τι ξέρουμε μέχρι τώρα. 

Ξέρουμε αν ο κορονοϊός είναι εποχιακός; 

Σε αυτό ελπίζουν κάποιοι λοιμωξιολόγοι. Αλλά δεν μπορούν να είναι ακόμα σίγουροι, επειδή ο ιός αυτός είναι αρκετά καινούργιος για να επιτρέπει στους γιατρούς να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

«Στο μόνο που μπορούμε να σταθούμε είναι αναλογίες με άλλους ιούς που εξαπλώνονται με παρόμοιο τρόπο», λέει ο Πολ Χάντερ, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο East Anglia της Βρετανίας.

Αυτό που γνωρίζουν οι ειδικοί είναι ότι οι αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ο βήχας και το κοινό κρυολόγημα, επηρεάζονται εποχιακά και έτσι οι εστίες τους μπορούν ευκολότερα να προβλεφθούν και να περιοριστούν. Είναι επίσης γνωστό ότι ορισμένες περιβαλλοντικές συνθήκες ενισχύουν τη μετάδοση των ιών: Ο ψυχρός καιρός, η υγρασία και ο τρόπος συμπεριφοράς των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του χειμώνα μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη μιας επιδημίας.

REUTERS/Stringer

Γιατί τον χειμώνα εξαπλώνονται περισσότεροι οι αναπνευστικές λοιμώξεις;

«Ο λόγος για τον οποίο θεωρείται ότι ο κρύος καιρός προκαλεί έξαρση βήχα, κρυολογήματος και γρίπης είναι ότι ο ψυχρός αέρας προκαλεί ερεθισμό στις ρινικές κοιλότητες και τους αεραγωγούς, γεγονός που μας καθιστά πιο ευάλωτους στις ιογενείς λοιμώξεις», λέει ο Σάιμον Κλαρκ, ειδικός στην κυτταρική μικροβιολογία στο Πανεπιστήμιο του Ρέντινγκ.

Επίσης τον χειμώνα έχουμε την τάση να βρισκόμαστε περισσότερο μέσα σε κλειστούς χώρους, συχνά με κόσμο, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πολλές λοιμώξεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένου του COVID-19, εξαπλώνονται με τα σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν ένα άτομο που έχει τον ιό βήξει ή φτερνιστεί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, όταν ο αέρας είναι κρύος και ξηρός, τα σταγονίδια αυτά είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα - ταξιδεύοντας περισσότερο και μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους.

NEXU Science Communication/via REUTERS

Άρα η άφιξη της άνοιξης θα βοηθήσει να ελεγχθεί ο COVID-19;

«Είναι πολύ πιθανό να κοπάσει την άνοιξη», λέει ο Κλαρκ. «Είναι απίθανο να χειροτερέψουν τα πράγματα, αλλά δεν γνωρίζουμε σίγουρα - είναι μια θεωρητική εικασία».

Ο Χάντερ υπερθεματίζει, λέγοντας ότι είναι πιθανό «η ασθένεια να μειωθεί σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στο βόρειο ημισφαίριο».

«Το αν θα επιστρέψει είναι ένα αμφισβητούμενο θέμα», πρόσθεσε. «Δεν θα με εξέπληττε εάν εξαφανιζόταν σε μεγάλο βαθμό το καλοκαίρι και εμφανιζόταν ξανά τον χειμώνα». 

Sponsored Post