ΚΟΙΝΩΝΙΑ
26/02/2019 10:04 EET

Θάνατος Εμπουκά στο Α.Τ. Ομονοίας: Το πνευμονικό οίδημα, η νέα νεκροψία και τα ερωτήματα

Τι καταγγέλλει η οικογένεια του Νιγηριανού.

facebook

Πορεία διαμαρτυρίας με προορισμό το Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας θα κάνουν σήμερα Τρίτη στις 18.00 αντιρατσιστικές συλλογικότητες και μέλη κοινοτήτων μεταναστών, διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες θανάτου του Νιγηριανού Εμπουκά, ο οποίος στις 8 Φεβρουαρίου πέθανε μέσα στο Α.Τ. Ομονοίας.

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Νιγηριανού, πατέρα δύο παιδιών, αναμένεται να ζητήσει τη διενέργεια νέας νεκροψίας στη σορό του Εμπουκά. Τα ερωτήματα στην υπόθεση ανέκυψαν όταν η σύντροφος του Νιγηριανού και μητέρα των δύο παιδιών του γνωστοποίησε ότι ενημερώθηκε για το θάνατό του με τρεις ημέρες καθυστέρηση, κάνοντας λόγο για «θολά» σημεία γύρω από τι συνέβη το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου, όταν ο 34χρονος Νιγηριανός προσήχθη για εξακρίβωση στοιχείων.

Το πιστοποιητικό θανάτου αναφέρει ως αιτία θανάτου το πνευμονικό οίδημα. Για την αιτία θανάτου ενημερώθηκε επίσημα και η πρεσβεία της Νιγηρίας στην Αθήνα. Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «δεν βρέθηκαν κακώσεις στο σώμα του. Η έρευνα συνεχίζεται για να εξακριβωθεί τι είναι αυτό που προκάλεσε το πνευμονικό οίδημα. Μπορεί κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, κάποια λοίμωξη στα πνευμόνια, υπέρταση ή ακόμα και κατανάλωση ναρκωτικών ουσιών. Το οίδημα που υπέστη στα πνευμόνια εξηγεί και το γεγονός ότι οι αστυνομικοί τον είδαν να βγάζει αφρούς από το στόμα εντός του Α.Τ. Το τελικό πόρισμα για το τι πραγματικά συνέβη θα το έχουμε όταν πάρουμε τα αποτελέσματα των ιστολογικών και των τοξικολογικών εξετάσεων. Τότε είναι που θα συνταχθεί η τελική ιατροδικαστική έκθεση».

Ο δικηγόρος της οικογένειας του Νιγηριανού, Αντρέας Σπυρόπουλος, δηλώνει ότι η Αστυνομία για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν ενημέρωσε τη γυναίκα του Εμπούκα, η οποία έψαχνε τον άντρα της και μάλιστα πήγαινε και ρωτούσε για εκείνον στα Αστυνομικά Τμήματα:

«Η οικογένεια και η κοινότητα των Νιγηριανών στην Ελλάδα έχουν θορυβηθεί από την καθυστέρηση της Αστυνομίας να ενημερώσει για το τραγικό συμβάν. Ο άνθρωπος πέθανε την Παρασκευή και η οικογένεια ενημερώθηκε τη Δευτέρα. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν ενδείξεις, τουλάχιστον μέχρι τώρα, για άσκηση βίας σε βάρος του. Η οικογένεια, πάντως, θα προβεί σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για τη διαλεύκανση της υπόθεσης».