Μυστηριώδης υπουργική συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών στο ΥΠΟΙΚ

Κανείς δεν ήθελε να «μαρτυρήσει» το αντικείμενο των συζητήσεων.
|
mediaphotos via Getty Images

Συναντήσεις με ιδιαίτερο πολιτικό και οικονομικό ενδιαφέρον διεξήχθησαν χθες το βράδυ στο υπουργείο οικονομικών. Από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου «παρέλασαν» αρκετοί υπουργοί, αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η συνάντηση έγινε κεκλεισμένων των θυρών και οι συνδαιτυμόνες συμφώνησαν να μην διαρρεύσουν πληροφορίες για την ατζέντα της συνάντησης.

Η συνάντηση διήρκεσε πάνω από δύο ώρες και ολοκληρώθηκε στις 10.30 το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετείχαν, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών κύριος Αλέξης Χαρίτσης, ο υπουργός Παιδείας κύριος Κώστας Γαβρόγλου, ο υπουργός Υγείας κύριος Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Θεανώ Φωτίου, αλλά και πολλά κομματικά στελέχη όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός κύριος Θοδωρής Δρίτσας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ράνια Σβίγγου, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος κύριος Χρήστος Μαντάς, η αντιπρόεδρος της Βουλής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου και άλλοι.

Είναι ενδεικτικό οτι κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θέλησε να αποκαλύψει στους δημοσιογράφους, το αντικείμενο της βραδινής συνάντησης. Ωστόσο φαίνεται πως το περιεχόμενο είχε αποκλειστικά πολιτικό και όχι οικονομικό περιεχόμενο, ενόψει μάλιστα της σημερινής συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κατά την αποχώρηση του από το υπουργείο αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με τη συνάντηση. Μάλιστα απαντώντας σην ερώτηση γιατί συγκεντρώθηκε στο γραφείο του «το μισό υπουργικό συμβούλιο». είπε «Τώρα γίνεστε υπερβολικοί», πριν κατέβει βιαστικά τις σκάλες από τον 6ο όροφο του υπουργείου φεύγοντας από το γραφείο του.

Με σκωπτική διάθεση και η κυρία Θεανώ Φωτίου απέφυγε να πει οτιδήποτε σχετικά εμ την συνάντηση ή και για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών για τον οποίο ρωτήθηκε, λέγοντας: «Ποια συνάντηση; Εγώ φτιάχνω τα γεμιστά»!

Αλλά και ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών κύριος Αλέξης Χαρίτσης που ερωτήθηκε αν είναι έτοιμοι στο υπουργείο του και για βουλευτικές εκλογές, απάντησε κατά την αναχώρησή του μπαίνοντας στο ίδιο ασανσέρ με την κυρία Φωτίου: «Ποιος ασχολείται με τις εκλογές; Ασχολείται κανείς;».

Κόκκινα δάνεια

Της συνάντησης με τα κυβερνητικά στελέχη, είχε προηγηθεί συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την προώθηση των δυο σχημάτων για τα κόκκινα δάνεια και η οργάνωση της κοινής ομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, Ευκλείδης Τακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας συμφώνησαν ότι τόσο το σχέδιο του ΤΧΣ που προβλέπει την τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατική εγγύηση όσο και το σχέδιο της ΤτE βάσει του οποίου θα μεταφερθούν σε εταιρεία Ειδικού Σκοπού (SPV), κόκκινα καταγγελμένα δάνεια αξίας έως 40 δισ. ευρώ με εγγύηση μέρος του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών είναι συμπληρωματικά και θα βοηθήσουν στην ταχεία μείωση των κόκκινων δανείων.

Αυτό σημαίνει οτι το υπουργείο Οικονομικών υιοθετεί και τα δύο σχέδια τα οποία σε συνδυασμό με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη θα προχωρήσουν την υλοποίηση του σχεδίου για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δάνεια αρχής γενομένης από το 2019.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα