«The Favourite»: Όταν ο Τσόρτσιλ έγραφε την πραγματική ιστορία της ταινίας

Η αλληλογραφία της Λαίδη Σάρα με τη βασίλισσα Άννα.
|

Η ιστορία που τόσο επιδέξια αφηγείται ο Γιώργος Λάνθιμος στην ταινία «The Favourite», της Βασίλισσας Άννας της Βρετανίας (Ολίβια Κόλμαν) και των δύο γυναικών οι οποίες διαγκωνίζονται για την εύνοια της, της Λαίδης Σάρα Τσόρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις) και της Αμπιγκέιλ Μάσαμ (Έμα Στόουν), έχουν ως σημείο εκκίνησης ιστορικά πρόσωπα, ωστόσο ακριβώς επειδή είναι fiction, απέχει αρκετά από τα πυκνά γεγονότα με τα οποία συνδέθηκε η βασιλεία της Άννας, της τελευταίας της δυναστείας των Στιούαρτ.

Στο «The Favourite» η βασίλισσα Άννα παρουσιάζεται φιλάσθενη και ευάλωτη, ταλαιπωρημένη από χρόνια προβλήματα υγείας και μία, χωρίς υπερβολή, τραγική προσωπική ζωή. Παρά τις 18 εγκυμοσύνες της, μονάχα ένα από τα παιδιά της επέζησε για να φτάσει (μόλις) στην ηλικία των 11 ετών, οπότε και πέθανε. Η Άννα ήταν βασίλισσα χωρίς διάδοχο. Ο σύζυγος της, πρίγκιπας Γεώργιος της Δανίας, είχε φύγει από τη ζωή έξι χρόνια πριν. Τα κουνελάκια, που δείχνει ο Λάνθιμος ότι αγαπάει η Άννα, είναι επί της ουσίας, τα παιδιά που έχει χάσει.

Την ιστορία της βασίλισσας Άννας, έχει καταγράψει, με τον δικό του, πολύ διαφορετικό τρόπο, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Ο οποίος συνέγραψε μία εξαιρετική λεπτομερή βιογραφία του προγόνου του, Τζον Τσόρτσιλ, συζύγου της Σάρα Τσόρτσιλ, μίας εκ των δύο γυναικών στην αυλή της Άννας -και ηρωίδων του Λάνθιμου- οι οποίες «μάχονται» μέχρι εσχάτων για την εύνοια της βασίλισσας.

Ως είναι ευνόητο, η βιογραφία επικεντρώνεται στα πολιτικά και στρατιωτικά γεγονότα της ζωής του πρώτου Δούκα του Μάλμπορο, όπως ήταν ο τίτλος του Τζον Τσόρτσιλ, αλλά υπάρχουν σημεία στα οποία οι δύο αφηγήσεις συγκλίνουν.

Ουίνστον Τσόρτσιλ
Ουίνστον Τσόρτσιλ
SuperStock via Getty Images

Στη δεκαετία του 1930, όταν η πολιτική καριέρα του ήταν σε πορεία φθίνουσα και ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ζούσε από τη συγγραφή, αφοσιώθηκε στη ζωή του Τζον Τσόρτσιλ, ο οποίος έζησε από το 1650 έως το 1722.

Ο πρόγονος Τσόρτσιλ ήταν εξίσου επιτυχημένος στην αυλή και στα πεδία των μαχών. Απέκτησε μεγάλη περιουσία και τον τίτλο του δούκα. Οδήγησε τον βρετανικό στρατό και τους συμμάχους των Βρετανών σε απανωτές νίκες επί του Γάλλου Λουδοβίκου 14ου, βασιλιά της μεγαλύτερης δύναμης την εποχή εκείνη στην Ευρώπη.

Το έργο με τίτλο «Marlborough: His Life and Times» του Ουίνστον Τσόρτσιλ για τον πρόγονο του, εκτείνεται σε τέσσερις τόμους και 2.000 σελίδες.

Τζον Τζόρτσιλ, Δούκας του Μάλμπορο, σύζυγος της Λαίδη Σάρα και πρόγονος του Ουίνστον Τσόρτσιλ
Τζον Τζόρτσιλ, Δούκας του Μάλμπορο, σύζυγος της Λαίδη Σάρα και πρόγονος του Ουίνστον Τσόρτσιλ
Imagno via Getty Images

Δεν ήταν μόνο εγγονός του 7ου Δούκα του Μάλμπορο, αλλά επιπλέον είχε γεννηθεί στο ανάκτορο Μπλενχάιμ (έδρα των Δουκών του Μάλμπορο), το οποίο ανεγέρθηκε κατόπιν εντολής της βασίλισσας Άννας, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης προς τον Τζον Τσόρτσιλ για τη μεγάλη νίκη του επί των Γάλλων στη μάχη του Μπλενχάιμ το 1704.

Και μπορεί οι σύγχρονοι αναγνώστες να μην γοητεύονται ιδιαίτερα από τις λεπτομερείς περιγραφές στο βιβλίο του Τσόρτσιλ για τις στρατηγικές του Δούκα, τις στρατιωτικές τακτικές και τις οχυρώσεις, όμως οι σκηνές που διαδραματίζονται στη βρετανική αυλή είναι εξαιρετικά «ζωντανές» και ενδιαφέρουσες.

Όπως γράφει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η σύζυγος του Τζον, Λαίδη Σάρα, δούκισσα του Μάλμπορο, είχε εξελιχθεί (με τις δικές της δυνάμεις και μηχανορραφίες) σε ισχυρό πολιτικό παίκτη, με μεγάλη επιρροή και εξουσία τόσο κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Άννας, όσο και δεκαετίες μετά από αυτήν.

Η Σάρα Τζένινγκς, όπως ήταν το πατρικό της όνομα, είχε γνωρίσει τη μελλοντική βασίλισσα όταν ήταν ακόμη παιδιά. Η Σάρα ήταν τέσσερα χρόνια μεγαλύτερη από την Άννα και γυναίκα με ιδιαίτερη οξύνοια -σίγουρα πολύ μεγαλύτερη από την Άννα.

Όταν παντρεύτηκε τον Τζον Τσόρτσιλ, η επιρροή και η δύναμη τους εκτοξεύτηκαν παράλληλα. Σημειώνεται ότι, ανέβαιναν στην κλίμακα της εξουσίας κατά τη διάρκεια της βασιλείας τριών Βρετανών μοναρχών.

Μεταξύ άλλων, στο βιβλίο του Ουίνστον Τσόρτσιλ περιλαμβάνεται μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας της βασίλισσας Άννας και της Σάρα, οι οποίες αντάλλασσαν επιστολές σε τακτική βάση χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμα Mrs. Morley και Mrs. Freeman.

Σάρα Τσόρτσιλ. Στην ταινία του Λάνθιμου την υποδύεται η Ρέιτσελ Βάις
Σάρα Τσόρτσιλ. Στην ταινία του Λάνθιμου την υποδύεται η Ρέιτσελ Βάις
Hulton Archive via Getty Images

Τα γράμματα αποτελούν τεκμήριο της στενής φιλίας τους και αργότερα, της κατάρρευσης της.

Ωστόσο, τίποτα στο βιβλίο του Τσόρτσιλ δεν υποστηρίζει ότι η σχέση της Άννας με τις δύο ευνοούμενες της πέρασε από τη συντροφικότητα, στη «σωματική οικειότητα».

Ο Τζον Τσόρτσιλ διακρίθηκε τόσο ως στρατιωτικός διοικητής όσο και ως διπλωμάτης και οι ικανότητες του τον είχαν κάνει περιζήτητο.

Η Βρετανία είχε να αντιμετωπίσει την απειλή της Γαλλίας και κατά τον Ουίνστον Τσόρτσιλ, ήταν ο πρόγονος του που «χάρισε» δύναμη στη βασίλισσα Άννα. Ότι χάρη στις στρατιωτικές του νίκες η Βρετανία έγινε παγκόσμια δύναμη.

Υπενθυμίζεται ότι, η Άννα ως Βασίλισσα θα επέβλεπε έναν πόλεμο με την Γαλλία, τον θεωρητικά πρώτο παγκόσμιο πόλεμο της σύγχρονης εποχής και την ένωση της Αγγλίας με τη Σκωτία που οδήγησε στη δημιουργία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Όσο για την Αμπιγκέιλ Χιλ -αργότερα, Μάσαμ- ήταν η Σάρα Τσόρτσιλ που την προώθησε προκειμένου να αποκτήσει έναν περισσότερο ενεργό ρόλο στην Αυλή. Οι λόγοι είναι δύο, αφενός η ανάμειξη της Σάρα στην πολιτική, ήταν απαιτητική υπόθεση, αφετέρου ήταν και μία απάντηση της στις απίστευτες ιδιοτροπίες της βασίλισσας.

Η Έμα Στόουν υποδύεται την Αμπιγκέιλ
Η Έμα Στόουν υποδύεται την Αμπιγκέιλ

Όπως γράφει ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, η Αμπιγκέιλ υπέμενε «πιστά και τρυφερά τη βασίλισσα στην καθημερινότητα και τις συχνές ασθένειες της. Και για περάσει η ώρα έπαιζε τσέμπαλο προς απόλαυση της βασίλισσας».

Σύντομα, η Σάρα συνειδητοποίησε ότι η θέση της κινδυνεύει από την Αμπιγκέιλ, οπότε θέλησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Το κεντρικό θέμα της ιστορίας του Λάνθιμου είναι και το σημείο καμπής στο βιβλίο του Τσόρτσιλ.

Η Σάρα δεν θα μπορούσε να αντέξει την αλλαγή της βασίλισσας. Κι ενώ η ζήλια άρχισε να την κατατρώει, γράφει ο Τσόρτσιλ, η Σάρα επιστράτευσε την πένα της, στέλνοντας επιστολές στην Άννα για την αξία της φιλίας. Κανένα από τα γράμματα αυτά δεν κατάφερε ωστόσο, να την μεταπείσει....

(Με πληροφορίες από cnn.com)