ΔΙΕΘΝΕΣ
23/10/2018 11:41 EEST

Θέλετε να αναλάβετε ιρακινό υπουργείο; Κάντε αίτηση online, λέει ο πρωθυπουργός

The Guardian

Να «αποξηράνουν τον βάλτο»: Είναι η υπόσχεση που κάνουν ηγέτες ανά τον κόσμο, εντός μιας περιόδου κυνισμού μεταξύ των ψηφοφόρων και πολιτικής αναταραχής.

Ωστόσο, ο Ιρακινός επερχόμενος πρωθυπουργός, Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, ενδεχομένως να πάει παραπέρα από οποιονδήποτε άλλο. Για να σχηματίσει την κυβέρνησή του, άνοιξε ένα online portal όπου οποιοσδήποτε μπορεί να υποβάλει αίτηση για τα 22 υπουργεία του Ιράκ- πόστα τα οποία έχουν συνδεθεί με τη διαφθορά.

Εντός ημερών, το γραφείο του έλαβε πάνω από 15.000 αιτήσεις, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, και πρότεινε συνεντεύξεις σε 601 υποψηφίους.

Ωστόσο είναι πολλοί αυτοί που αμφιβάλλουν κατά πόσο ο Αμπντούλ Μαχντί μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα. Πολλά πολιτικά κόμματα έχουν τις δικές τους πολιτοφυλακές και απειλούν να αναταράξουν την εύθραυστη σταθερότητα του Ιράκ εάν δεν πάρουν τα υπουργεία που επιθυμούν.

Άλλοι ρωτούν εάν θα ήταν σοφό να μπουν αρχάριοι της πολιτικής στα υψηλότερα πόστα της κυβέρνησης.

«Είμαι 50-50» είπε ο Χισάμ αλ Νταχάμπι, εργαζόμενος στην κοινωνική πρόνοια, που είπε ότι υπέβαλε διστακτικά αίτηση για να αναλάβει υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Θεμάτων, μια θέση που επιβλέπει υπηρεσίες και συντάξεις για βετεράνους, τις χήρες και τα παιδιά τους.

«Τα κόμματα δεν θα αφήσουν ποτέ τα μερίδιά τους στη νέα κυβέρνηση» είπε ο αλ Νταχάμπι.

Ο Αμπντούλ Μαχντί δεν έχει δώσει πολλές πληροφορίες για τις θέσεις στο υπουργικό του συμβούλιο, και το γραφείο του απέρριψε αίτημα για συνέντευξη. Δια νόμου, έχει περιθώριο μέχρι τις 2 Νοεμβρίου για να διορίσει τους υπουργούς του, που θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της Βουλής πριν ορκιστούν. Η επίσημη εφημερίδα του Ιράκ, Αλ Σαμπάχ, ανέφερε τη Δευτέρα πως 15 διορισμοί θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, και ότι οι υπόλοιποι θα γίνουν αργότερα.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να αποσπάσει τα κορυφαία υπουργεία από τις ηγετικές παρατάξεις του Ιράκ, η online πρωτοβουλία φαίνεται υπολογισμένη για να ενισχύσει την εικόνα του Αμπντούλ Μαχντί ως μεταρρυθμιστή και τεχνοκράτη, εν μέσω μιας περιόδου που οι Ιρακινοί έχουν κουραστεί από τις κομματικές πολιτικές. Τον Μάιο στις κοινοβουλευτικές εκλογές η συμμετοχή ήταν μόλις 44% και οι ιρακινοί έδωσαν τις περισσότερες ψήφους σε μια λίστα της οποίας ηγείται ο κληρικός Μοκντάντα αλ Σαντρ. Ο αλ Σαντρ έχει δεσμευτεί να φέρει μια «κυβέρνηση τεχνοκρατών», αν και το μπλοκ του δεν έχει καλό ιστορικό ως προς τη διαχείριση υπουργείων στο παρελθόν.

Από τότε που επέστρεψε από την εξορία το 2003, ο Αμπντούλ Μαχντί, οικονομολόγος, έχει υπηρετήσει ως υπουργός Πετρελαίου, υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος, δημιουργώντας μια υπόληψη ως πολιτικά ανεξάρτητου. Είναι ο πρώτος Ιρακινός πρωθυπουργός εδώ και 12 χρόνια που δεν είναι από το κόμμα Ντάουα, το οποίο κατηγορούν πολλοί πως οδήγησε στην παρακμή των δημοσίων υπηρεσιών της χώρας και την ανεξέλεγκτη αύξηση των πολιτοφυλακών.