ΔΙΕΘΝΕΣ
26/12/2020 19:41 EET | Updated 26/12/2020 19:54 EET

Φάρμακο με αντισώματα για προστασία από τον κορονοϊό

Δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ASSOCIATED PRESS

Δέκα άτομα έλαβαν αντισώματα στο πλαίσιο μιας θεραπείας/ μεθόδου έκτακτης προστασίας μετά την έκθεση σε κορονοϊό, στην πρώτη δοκιμή αυτού του είδους, όπως μετέδωσε το BBC.

Η πειραματική ένεση προορίζεται για ανθρώπους που ήταν σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 μέσα στις τελευταίες οκτώ ημέρες. Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική, θα μπορεί να χρησιμοποιείται για την προστασία ευπαθών ατόμων που δεν έχουν εμβολιαστεί ή που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Επίσης, θα μπορούσε να συμβάλει στην αποτροπή ξεσπασμάτων.

Τη δοκιμή πραγματοποιοεί το UCLH (University College London Hospitals) NHS Trust. Στο πλαίσιό της εξετάζεται κατά πόσον μια ένεση δύο διαφορετικών αντισωμάτων θα μπορούσε να αποτρέψει την εμφάνιση της νόσου σε κάποιον που έχει εκτεθεί, ή τουλάχιστον να εμποδίσει να νοσήσει βαριά.

Για να παρέχουν τα εμβόλια πλήρη προστασία χρειάζονται εβδομάδες, κάτι που σημαίνει πως είναι αργά για να χρησιμοποιηθούν εάν κάποιος ήδη έχει τον ιό να αναπαράγεται στο σώμα του. Ωστόσο αυτή η θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων, που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, θα μπορούσε να εξουδετερώσει άμεσα τον κορονοϊό, δίνοντας παράλληλα άμεση προστασία μέχρι και ενός έτους.

Της ομάδας των ερευνητών ηγείται η ιολόγος Κάθριν Χούλιχαν, και επιδιώκεται η «στρατολόγηση» 1.000 εθελοντών, κατά προτίμηση από περιοχές όπου θεωρείται πιθανή η έκθεση στον ιό, όπως νοσοκομεία ή φοιτητικές εστίες. Οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν θα πρέπει να δείξουν πως κάποια επαφή τους έχει βρεθεί θετική.

Η θεραπεία αυτή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη σε εργαζομένους στην υγεία, ασθενείς σε νοσοκομεία και ενοίκους γηροκομείων που έχουν εκτεθεί σε γνωστά κρούσματα- και θα μπορούσε να αποτελέσει ένα έκτακτο μέτρο που θα εμπόδιζε να «εκτροχιαστούν» εμφανίσεις κρουσμάτων σε εξάρσεις.

Όπως είπε η Χούλιχαν, η ένεση δουλεύει «δωρίζοντας» αντισώματα: «Προσπερνά αυτό το στάδιο όπου το σώμα σας πρέπει να κάνει τη δουλειά. Ξέρουμε ότι αυτός ο συνδυασμός αντισωμάτων μπορεί να εξουδετερώσει τον ιό, οπότε ελπίζουμε να διαπιστώσουμε ότι το να παρέχεται αυτή η θεραπεία μέσω ένεσης μπορεί να οδηγήσει σε άμεση προστασία απέναντι στην ανάπτυξη της Covid-19 σε ανθρώπους που έχουν εκτεθεί- όταν θα είναι αργά για να κάνουν εμβόλιο».

Όπως είπε, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται ήδη μετά την έκθεση σε άλλους ιούς, όπως της λύσσας και της ανεμοβλογιάς σε εγκύους.