Θεσμοθετείται το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού

Ανακοινώθηκε από την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη κατά τη συνάντησή της με τον Νίκο Χαρδαλιά.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τουριστική ανάπτυξη χωρίς τη συμμετοχή της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει.

Ο πρώην υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης είχε αντιληφθεί τη σημασία του γεγονότος οι Περιφέρειες της χώρας να έχουν λόγο και ρόλο στην τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας και αναλάβει μια σημαντική πρωτοβουλία, τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού. Μάλιστα είχα βρεθεί στην πρώτη σύσκεψη.

Ο επόμενος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, συγκάλεσε μια δεύτερη σύσκεψη στην οποία απαγόρευσε να είναι οι δημοσιογράφοι (!), ενώ η Όλγα Κεφαλογιάννη, με την ανάληψη των καθηκόντων της με τη σημερινή κυβέρνηση, πραγματοποίησε ένα ακόμα Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά το επιτελείο της δε φρόντισε να είναι και οι 13 Περιφέρειες, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί 2 από αυτές!!!

Τώρα, η υπουργός στη χθεσινή της συνάντηση με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Νίκο Χαρδαλιά, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε την σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου), να θεσμοθετηθεί επίσημα το Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, δίνοντάς του νέες δυνατότητες σε επίπεδο λήψης αποφάσεων, κοινών δράσεων και ανταλλαγής δεδομένων που θα συμβάλλουν στην ισόρροπη ανάπτυξη κάθε Περιφέρειας της χώρας.

Στη συνάντηση η Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε «σε μια νέα αρχή του ελληνικού τουρισμού, με την εφαρμογή ενός νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου πιο ανταγωνιστικού, πιο ανθεκτικού και βιώσιμου τουρισμού, με προσήλωση στην κοινωνική συνοχή και με μέτρο και ισορροπία σε κάθε του έκφανση».

Η συζήτηση εστιάστηκε στη συνεργασία και τον συντονισμό δράσεων προκειμένου να υπάρχει η μέγιστη απόδοση των ενεργειών, ενώ συζητήθηκε η ανάγκη στοχευμένων πρωτοβουλιών και η ταχεία απορρόφηση κονδυλίων από όλες τις χρηματοδοτικές ευρωπαϊκές και εθνικές πηγές, προκειμένου να εξελιχθούν έργα και να υλοποιηθούν σχέδια που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και των επισκεπτών τους.

Ειδικά για την Αττική, λόγω της παρουσίας του Νίκου Χαρδαλιά συζητήθηκαν σε επίπεδο προτάσεων νέες δράσεις, ευρύτερη συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ προκειμένου να αναδειχθεί η πόλη και το λεκανοπέδιο ως προορισμός, προσφέροντας πληθώρα εναλλακτικών παροχών στους επισκέπτες.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη εξήρε τη σημασία της συνεργασίας με όλες τις Περιφέρειες. Χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας την επέκταση του ελληνικού τουρισμού σε εύρος επιλογών και περιοχών και σε χρόνο παραμονής των επισκεπτών και τόνισε τη σημασία που έχει η ανάδειξη και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και του αποθέματος που υπάρχει σε αυτό το επίπεδο. Ακόμη τόνισε την αξία της συνεργασίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες προκειμένου να επιτευχθεί ο κοινός εθνικός στόχος για την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς χαιρέτισε την συσπείρωση γύρω από την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και τη συναντίληψη που υπάρχει και εξελίσσεται ενώ αναφέρθηκε σε καινοτόμες ιδέες ανάδειξης των Δήμων της Αττικής. Επεσήμανε τη σημασία δημιουργίας Παρατηρητηρίου των έργων που εκτελούνται στην Περιφέρεια Αττικής, προκειμένου να υπάρχει παρακολούθηση της εξέλιξής τους και να αποφευχθούν καθυστερήσεις. Επίσης, τόνισε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των αρμοδίων σε θέματα που αφορούν τις υποδομές και τον συντονισμό τους για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών πόρων.

«Η ραγδαία αύξηση των αφίξεων και των εσόδων, δείχνει πως ο τουρισμός στη χώρα μας έχει απεριόριστες δυνατότητες. Η Αττική, ένας από τους κύριους προορισμούς, μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητά της, όλο το χρόνο, όχι μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Με τη συνεργασία Κυβέρνησης, Υπουργείου Τουρισμού, ΕΟΤ και της Περιφέρειας μπορούμε να ενισχύσουμε την τουριστική προβολή της, να σχεδιάσουμε νέες δράσεις, να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού και να ενθαρρύνουμε νέες επενδύσεις», επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής καθώς και η διοίκηση του ΕΟΤ, η πρόεδρος Άντζελα Γκερέκου και ο γενικός γραμματέας Δημήτρης Φραγκάκης.

Δημοφιλή