Γιατί απαγορεύεται αυστηρά να προσφέρουμε μέλι στo μωρό μας

Προσοχή: Κίνδυνος αλλαντίασης! Τι είναι και πώς θα την αντιμετωπίσουμε.
hobo_018 via Getty Images

Το γλυκό χρυσαφένιο νέκταρ που όλοι γνωρίζουμε και αγαπάμε, το μέλι, είναι γεμάτο θρεπτικά οφέλη. Μάλιστα, σύμφωνα με την Κέλι Μόροου, διαιτολόγο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το μέλι είναι επίσης αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ περιέχει ίχνη βιταμινών Β και μετάλλων.

Kι αφού είναι τόσο υγιεινό, γιατί τα μωρά δεν κάνει να τρώνε μέλι;

Η ανησυχία οφείλεται σε μια σπάνια αλλά σοβαρή παραλυτική νόσο, γνωστή ως αλλαντίαση. Η αλλαντίαση προκαλείται από μια νευροτοξίνη η οποία παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botuiinum, το οποίο υπάρχει μέσα στο μέλι.

Κι ενώ εμάς τους ενήλικες το εν λόγω βακτηρίδιο δεν μας επηρεάζει, τα μωρά χρειάζονται χρόνο, προκειμένου να αναπτυχθεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Έτσι, μέχρι τον πρώτο χρόνο της ζωής τους τα μωρά είναι ευάλωτα σε ορισμένα παθογόνα. Ένα από αυτά τα παθογόνα είναι και το Clostridium Botulinum.

Ενώ ο οργανισμός ενός ενήλικα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτήν την τοξίνη χωρίς δυσκολία, στα μωρά, ελλοχεύει ο κίνδυνος να οδηγήσει σε μια επικίνδυνη και τρομακτική κατάσταση που ονομάζεται αλλαντίαση.

Τα συμπτώματα της βρεφικής αλλαντίασης

Τα συμπτώματα τείνουν να ξεκινούν από 18 έως 36 ώρες μετά την εισβολή της τοξικής ουσίας στον οργανισμό του μωρού.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα

Μυϊκή αδυναμία και δυσκολία στον έλεγχο του κεφαλιού

Αδύναμο κλάμα

Ευερεθιστότητα

Σιελόρροια

Πεσμένα βλέφαρα

Κούραση

Πρόβλημα με το πιπίλισμα ή το τάισμα

Παράλυση

Εάν το μωρό μας αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσουμε άμεση ιατρική βοήθεια, καθώς η αλλαντίαση μπορεί να αποβεί ακόμα και θανατηφόρα.

Γιατί το μέλι επιτρέπεται μετά τον πρώτο χρόνο του μωρού μας

Το μικρόβιο C. Botulinum, που βρίσκεται στο μέλι, δεν είναι επιβλαβές για τους ενήλικες, καθώς η τοξίνη δεν απελευθερώνεται στο σώμα. Για τα βρέφη όμως, δεν ισχύει το ίδιο.

Η κλινική του Κλίβελαντ εξηγεί:

«Το μικρόβιο δεν προκαλεί αλλαντίαση στα υγιή μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες, γιατί για άγνωστους λόγους, η εν λόγω τοξίνη απελευθερώνεται μόνο στους οργανισμούς μωρών μικρότερων των δώδεκα μηνών. Αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να μην προσφέρουμε μέλι στα μωρά μας μέχρι να κλείσουν τον πρώτο τους χρόνο στη ζωή»

Πώς θα το χειριστούμε εάν το μωρό μας φάει μέλι κατά λάθος

Δεν χρειάζεται πανικός. Ο κίνδυνος αλλαντίασης είναι πολύ μικρός. Θα πρέπει μόνο να παρακολουθήσουμε το μωράκι μας για ύποπτα συμπτώματα. Εάν το μικρό μας εμφανίσει οποιοδήποτε από τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν, ιδίως εάν παρατηρήσουμε δυσκοιλιότητα και δυσκολία στην κατάποση, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε αμέσως με τον γιατρό μας. Εφόσον διαγνωστεί έγκαιρα, η αλλαντίαση θεραπεύεται γρήγορα και αποτελεσματικά.

(Με πληροφορίες από usatoday).