Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 7 ετών σε αστυνομικό για διακίνηση μεταναστών με αεροπλάνο

«Δέχθηκα πιέσεις για να ενισχύσω τη θέση μου»
MotionTeam

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον αστυνομικό για παράνομη διακίνηση μεταναστών, μέσω του αεροδρομίου «Μακεδονία» και του επέβαλε κάθειρξη 7 ετών και 8 μηνών, με αναστολή ενόψει του Εφετείου.

Του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και η έφεση θα έχει αναστέλλουσα δύναμη υπό τους όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης 5.000 ευρώ και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Με την ίδια απόφαση αθωώθηκε δεύτερος αστυνομικός που κατηγορείται ότι εμπλέκεται στην υπόθεση.

Ο 47χρονος, με βαθμό αστυνόμου β’, συνελήφθη, όταν 2 πρόσφυγες από τη Συρία (αδέλφια και μεταξύ αυτών μία 12χρονη) επιχείρησαν να περάσουν την πύλη επιβίβασης του αεροδρομίου «Μακεδονία», χρησιμοποιώντας πλαστά διαβατήρια, υπηκόων Εσθονίας, με προορισμό την Κεντρική Ευρώπη

Συνολικά, κατηγορούνταν για 9 περιπτώσεις διακίνησης (έναντι αμοιβής), για κάποιες από τις οποίες κρίθηκε τελικά ένοχος.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Απολογούμενος, αποδέχθηκε κάποιες επιμέρους πράξεις. «Δεν κέρδισα τίποτα από την υπόθεση. Δέχθηκα κάποιες πιέσεις για να ενισχύσω τη θέση μου», είπε ο 47χρονος που υπηρετούσε ως επόπτης αξιωματικός βάρδιας στο «Μακεδονία». Για τον συγκατηγορούμενό του αστυνομικό -τον οποίο σε συνομιλίες αποκαλούσε «κουμπάρο», υποστήριξε ότι δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή, τονίζοντας ότι έκανε λάθος που τον εξέθεσε.

Κρίθηκε ένοχος για τις πράξεις της συμμορίας (κατά μετατροπή του κατηγορητηρίου από εγκληματική οργάνωση), της διευκόλυνσης εξόδου από τη χώρα και της πρόκλησης – προσφοράς για την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή