Θρήνος, οργή και σκληρή λογοκρισία στην Κίνα για τον θάνατο κοριτσιού 14ετών σε κέντρο καραντίνας

Το κορίτσι στο βίντεο εμφανίζεται να έχει σπασμούς από τον υψηλό πυρετό αλλά δεν έλαβε άμεσα ιατρική περίθαλψη. Μετά τον θάνατο του το Πεκίνο "διαγράφει" την ιστορία του.
TikTok

Κύμα οργής προκαλεί στην Κίνα η είδηση του θανάτου ενός 14χρονου κοριτσιού σε εγκαταστάσεις καραντίνας για κρούσμα τα κορονοϊού στην πόλη Ρουζού εξαιτίας, όπως καταγγέλλεται, μη έγκαιρης παροχής ιατρικής φροντίδας μετά την επιδείνωση της υγείας της.

Οι δε αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις που πυροδότησε η είδηση -και έρχονται να προστεθούν στο γενικότερο αρνητικό κλίμα για την πολιτική ”μηδενικών κρουσμάτων”- με εκτεταμένη λογοκρισία.

Το βίντεο που ανάρτησε προφανώς η οικογένεια του νεκρού κοριτσιού, όπως αναφέρουν οι Τimes του Λονδίνου, προκάλεσε σοκ καθώς η Γκουό Τζιντζινγκ εμφανίζεται να τρέμει και να έχει σπασμούς καθώς είναι ξαπλωμένη σε ένα κρεβάτι στον ειδικό χώρο απομόνωσης ασθενών με κορονοϊό όπου είχε μεταφερθεί.

Σημειώνεται πως το βίντεο τραβήχτηκε την Κυριακή, δυο ημέρες μετά την αναγκαστική διακομιδή της εκεί μαζί με την γιαγιά της και όλα τα πρόσωπα που αποτελούσαν ”στενές επαφές”.

″Στην αρχή το παιδί ήταν καλά... μετά μπήκε (σε καραντίνα) για τέσσερις ημέρες και είχε υψηλό πυρετό και τώρα πέθανε», περιγράφει μια γυναίκα, που δηλώνει θεία το κοριτσιού, σε άλλα βίντεο που αναρτήθηκαν στο Tik Tok. Κλαίγοντας η γυναίκα συμπληρώνει: ”είχε σπασμούς, έκανε έμετο, είχε υψηλό πυρετό και δεν έλαβε έγκαιρα ιατρική βοήθεια”.

Ο πατέρας του κοριτσιού, Γκουο Λέλε κατήγγειλε επίσης ότι οι εργαζόμενοι στο κέντρο καραντίνας δεν παρείχαν καμία θεραπεία στην κόρη του ενώ όταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο την Δευτέρα, την μετέφερα και πάλι με καθυστέρηση σε τοπικό νοσοκομείο.

Φαίνεται όμως πως πλέον ήταν πολύ αργά, καθώς το κορίτσι πέθανε την Τρίτη, λόγω πνευμονικού οιδήματος και εγκεφαλίτιδας.

Το Πεκίνο ”διαγράφει” την ιστορία της

Ο πατέρας της κοπέλας ζήτησε πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ενώ o γνωστός blogger Γουένγου επισημαίνει σε σχόλιο του πως το συγκεκριμένο κέντρο καραντίνας δεν έχει αναφέρει κανέναν θάνατο ασθενούς εδώ 20 ημέρες αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει συγκάλυψη. ”Δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί, θα πρέπει να διεξαχθεί έρευνα, να δώσουν στην δημοσιότητα έκθεση που να απαντά εάν έλαβε την κατάλληλη φροντίδα”.

Η ”αντίδραση” όμως του Πεκίνου, δεν περιορίζεται μόνο στην απόκρυψη δημοσιοποίησης στοιχείων για το τι συμβαίνει στο κέντρο καραντίνας αλλά φαίνεται πως εστιάζει στη πλήρη αποσιώπηση του θανάτου της 14χρονης.

Όπως γράφει στο CBS News, οι αρχές επιδίδονται σε ένα κύμα λογοκρισίας διαγράφοντας αναφορές για τον θάνατο της κοπέλας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως και σχολιάζουν επικριτικά την πολιτική ”μηδενικών κρουσμάτων”, την δημιουργία αναρίθμητων κέντρων καραντίνας και τον αναγκαστικό εγκλεισμό νοσούντων και επαφών τους.

Στα δε κινεζικά μέσα ενημέρωσης δεν υπάρχει καμία αναφορά στο θέμα, σε αντίθεση με ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν ενώ οι αρχές δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο.

Σταδιακά και μεθοδικά οι αρμόδιοι για θέματα λογοκρισίας είχαν αφαιρέσει μέχρι την Πέμπτη σχεδόν όλα τα ίχνη σχολίων για το περιστατικό από το κινεζικό διαδίκτυο, απενεργοποιώντας το hashtag του Weibo για το ”Κορίτσι της Ρουζού” ενώ όλα τα βίντεο είχαν ”κατέβει”.

Πηγές: The Times, CBS News

Δημοφιλή