ΚΟΙΝΩΝΙΑ
16/09/2021 18:36 EEST | Updated 16/09/2021 19:02 EEST

Τι αναφέρει η εγκύκλιος Πλιώτα για τους ανεμβολίαστους κρατούμενους

Δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Eurokinissi
Αρειος Πάγος

Εγκύκλιο με οδηγίες προς τους εισαγγελείς σχετικά με την διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται για την αντιμετώπιση των μη εμβολιασμένων κατηγορουμένων και συλληφθέντων οι οποίοι προσάγονται με την διαδικασία του αυτοφώρου και αρνούνται να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self-test) για COVID-19, εξέδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει ότι οι κρατούμενοι για αδικήματα κακουργηματικού ή πλημμεληματικού χαρακτήρα και τα συλληφθέντα διωκόμενα πρόσωπα, που προσάγονται ενώπιον των εισαγγελικών και ανακριτικών αρχών, δεν μπορούν να εξαναγκαστούν να υποστούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο για COVID-19.

Όμως, υπογραμμίζει ο κ. Πλιώτας, ότι στις περιπτώσεις αυτές, επιβάλλεται οι εισαγγελικές αρχές να διερευνάται εάν στοιχειοθετείται τυχόν ποινική ευθύνη του προσαγόμενου αρνούμενου να υποβληθεί σε self-test, για τέλεση πιθανών ποινικών αδικημάτων, όπως είναι η απείθεια και η διάδοση μεταδοτικής ασθένειας.

Ακόμα, αναφέρει ο κ. Πλιώτας, ότι ο εισαγγελέας πλημμελειοδικών, στις περιπτώσεις των αυτόφωρων πλημμελημάτων, έχει την δυνατότητα -λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα του εγκλήματος και την προσωπικότητα του δράστη- να δώσει εντολή να αφεθεί ελεύθερος ο συλληφθείς και «να μην εφαρμοστεί η προβλεπόμενη για τα αυτόφωρα εγκλήματα διαδικασία του άρθρου 418 παρ. 1 εδάφιο α΄ και 2 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας».

Επιπλέον, αναφέρεται ότι στους ανεμβολίαστους κατηγορούμενους και αρνούμενους να υποβληθούν σε self-test, οι εισαγγελείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυστηροί στα λοιπά υγειονομικά μέτρα, όπως είναι η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων, κλπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ