Τι άσσο μπορεί να κρύβει στο μανίκι του ο Εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση του  Τραμπ;

Νομικοί λένε πως απαγγελία κατηγοριών δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για τα εγκλήματα που φέρεται να υποκρύπτονται. Όλα θα κριθούν από στοιχεία που δεν έχουν αποκαλυφθεί.
JANE ROSENBERG via Reuters

H πολυαναμενόμενη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ με επίκεντρο τις πληρωμές για την αποσιώπηση επιζήμιων ειδήσεων ενόψει των εκλογών του 2016, αποκάλυψαν λίγες νέες λεπτομέρειες σχετικά με μια υπόθεση που οι εισαγγελείς ερευνούσαν αδιάκοπα εδώ και πέντε χρόνια.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, δήλωσε την Τρίτη ότι ο Τραμπ παραποίησε τα ”βιβλία” της οικογενειακής του εταιρείας ακινήτων ώστε να παρουσιάσει ως αμοιβές για παροχή νομικών υπηρεσιών τις πληρωμές προς τον τον προσωπικό του δικηγόρο Μάικλ Κοέν ενώ αφορούσαν το ποσό των 130.000 δολαρίων που ο ίδιος ως μεσάζων είχε δώσει στην πρώην προνορστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Ο Μπραγκ επίσης είπε ότι ο Τραμπ είχε στόχο να συγκαλύψει μια παραβίαση νόμου της πολιτείας της Νέας Υόρκης που καθιστά παράνομη τη συνωμοσία για ”προώθηση μιας υποψηφιότητας με παράνομα μέσα” αναφέροντας ότι η πληρωμή προς την Στόρμι Ντάνιελς παραβίασε το ομοσπονδιακό όριο για τις συνεισφορές στην εκστρατεία.

Νομικοί εμπειρογνώμονες που δεν εμπλέκονται στην υπόθεση υπογράμμισαν πάντως πως η έκβαση της θα κριθεί από στοιχεία που δεν έχουν αποκαλυφθεί.

Η απαγγελία των 34 κατηγοριών δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τα εγκλήματα που φέρεται να αποκρύπτονται, προς έκπληξη ορισμένων νομικών εμπειρογνωμόνων.

″Περίμενα να έχουν μια σαφή, ακριβή και πειστική θεωρία ότι υπήρχε πρόθεση απόκρυψης ενός εγκλήματος, ότι αυτό ήταν το έγκλημα και να πώς το έκανε. Δεν το βλέπουμε αυτό εδώ”, σχολίασε ο Μάρκ Μπέντερόου πρώην εισαγγελέας στο Μανχάταν.

Ο δικηγόρος του Τραμπ, Κοέν ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση του ομοσπονδιακού νόμου για τη χρηματοδότηση της εκστρατείας σχετικά με την πληρωμή στον Ντάνιελς, αν και τότε ο Τραμπ δεν κατηγορήθηκε για κάποιο αδίκημα.

”Τι διαφορετικό έχουμε τώρα; Τι έχει (ο εισαγγελέας) που δεν είχε πριν από 10 μήνες;” διερωτάται η Σάρα Κρίσοφ συνεργάτιδα στο δικηγορικό γραφείο Day Pitney και πρώην ομοσπονδιακή εισαγγελέας.

Δεν είναι σαφές ποια πρόσθετα στοιχεία, αν υπάρχουν, μπορεί να έχει να παρουσιάσει ο Μπραγκ για να υποστηρίξει το κατηγορητήριο. Ο ίδιος είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι ο νόμος δεν απαιτεί από το γραφείο του να προσδιορίζει τα υποκείμενα εγκλήματα στο κατηγορητήριο.

Και ορισμένοι νομικοί εμπειρογνώμονες είπαν ότι δεν είναι ασυνήθιστο οι αρχικές κατηγορίες να μην περιλαμβάνουν λεπτομέρειες περί των νέων αποδεικτικών στοιχείων που υπάρχον προς στοιχειοθέτηση των κατηγοριών ενώπιον του δικαστηρίου.

Το κατηγορητήριο επικεντρώθηκε στις επιταγές αποζημίωσης του Τραμπ στον Κοέν.

Ωστόσο, μια ξεχωριστή κατάθεση εγγράφου από τους εισαγγελείς, γνωστή ως δήλωση γεγονότων, περιγράφει παρόμοια ”σχέδια” που φέρεται να ενορχήστρωσε ο Τραμπ για να ”φιμώσει” άλλα δύο άτομα που είχαν ότι είχαν επιζήμιες πληροφορίες για αυτόν.

Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει το γραφείο του Μπραγκ να αποδείξει στους ενόρκους ότι ο Τραμπ σκόπευε να διαπράξει ένα έγκλημα, επισημαίνουν άλλοι νομικοί εμπειρογνώμονες.

”Αυτό που έκαναν ήταν ότι πήραν ένα κατηγορητήριο για παραποίηση επιχειρηματικών αρχείων και μέσω της δήλωσης γεγονότων το παρουσίασαν ως μέρος μιας συνωμοσίας, κάτι που νομίζω ότι είναι πολύ αποτελεσματικό”, σχολίασε ο Άνταμ Κάουφμαν, άλλος βετεράνος του γραφείου της Εισαγγελίας του Μανχάταν.

Το κατηγορητήριο άφησε επίσης ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με το πώς οι εισαγγελείς θα αποδείξουν ότι ο Τραμπ σκόπευε να διαπράξει ένα έγκλημα.

Ο Κοέν, ο οποίος είπε ότι ο Τραμπ του έδωσε εντολή να κάνει την πληρωμή στην Ντάνιελς, κατέθεσε ενώπιον του ειδικού σώματος ενόρκων που αποφάνθηκε πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την απαγγελία κατηγοριών.

Όμως, ομολόγησε το 2018 πως είπε ψέματα στο Κογκρέσο, και σχετικά με παραβιάσεις των κανόνων χρηματοδότησης της προεκλογικής εκστρατείας σε σχέση με την πληρωμή του Ντάνιελς, κάτι που θα μπορούσε να τον αφήσει εκτεθειμένο σε κατηγορίες από πλευράς των δικηγόρων του Τραμπ, οι οποίοι κατά την δίκη μπορεί να θέσουν θέμα αξιοπιστίας αυτού του τόσο βασικού μάρτυρα.

Ο Τζέρεμι Σαλάντ, ένα άλλο πρώην μέλος του γραφείου του εισαγγελέα της περιφέρειας, προειδοποίησε ότι οι εισαγγελείς γνωρίζουν ότι ”έχουν πολύ δρόμο μπροστά με αυτές τις κατηγορίες”, καθώς θα πρέπει να αποδείξουν στους ενόρκους ότι ο Τραμπ σκόπευε να παραβιάσει τον εκλογικό νόμο, παρόλο που δεν είναι ποινικά επιφορτισμένοι να το κάνουν.

Δημοφιλή