ΔΙΕΘΝΕΣ
13/09/2021 14:31 EEST | Updated 13/09/2021 14:46 EEST

Τι έμαθαν 600 επιδημιολόγοι της Ισπανίας για τον κορονοϊό από την αρχή της πανδημίας

Τελικά γίνεται εξάπλωση με τα σχολεία ανοιχτά; Πόσο προστατεύει η μάσκα; Ήταν αποτελεσματικός ο περιορισμός της κυκλοφορίας;

via Associated Press

Ενάμιση χρόνο μετά την πανδημία του κορονοϊού για πρώτη φορά συναντήθηκαν τουλάχιστον 600 ειδικοί σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ισπανική Εταιρία Επιδημιολογίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Δώρα Μακρή, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Λεόν και κατέληξε σε συμπεράσματα για την Covid-19. Παρουσιάστηκαν τουλάχιστον 800 διαλέξεις ειδικών στη Δημόσια Υγεία και οι βασικοί πυλώνες των συμπερασμάτων που έχουν εξάγει από την αρχή της πανδημίας.

Αυτά είναι λοιπόν αυτά που ξέρουμε μέχρι στιγμής για τον κορονοϊό: 

  • Η δια ζώσης επικοινωνία και διάδραση είναι ασφαλής (κάτω από προϋποθέσεις). Όπως επισήμανε ο Φερνάντο Σιμόν , επικεφαλής όλο αυτό το διάστημα της ισπανικής επιτροπής Δημόσιας Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας «η Ισπανία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη και από τις ελάχιστες στον κόσμο που τα σχολεία έμειναν ανοιχτά σχεδόν κατά 100% χωρίς αυτό να σημαίνει εκτόξευση των κρουσμάτων».
  • Ο ιός βρίσκεται στον αέρα και ο μεγαλύτερος κίνδυνος βρίσκεται σε εσωτερικούς χώρους. Η αρχική άποψη ότι ο ιός μεταδίδονταν από μολυσμένες επιφάνειες καταρρίφθηκε και αποδείχθηκε ότι ο ιός μεταφέρεται με τον αέρα. Άρα ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε εσωτερικούς χώρους όπου οι άνθρωποι τείνουν να είναι χωρίς μάσκες και ιδιαίτερα σε κλειστά μέρη όπου οι άνθρωποι τρώνε και πίνουν.
  • Ο περιορισμός στο σπίτι αποδείχθηκε αποτελεσματικός όχι όμως και ο περιορισμός της κυκλοφορίας. Οι επιστήμονες συμφώνησαν ότι ο κατά οίκον περιορισμός υπήρξε το πρώτο δραστικό και αποτελεσματικό μέτρο όχι όμως και ο περιμετρικός αποκλεισμός περιοχών και γειτονιών ούτε και ο περιορισμός στην κυκλοφορία μεταξύ των Αυτονομιών.
  • Οι μάσκες φρενάρουν την μετάδοση, αλλά δεν είναι γνωστό πόσο. Οι επιστήμονες ελλείψει ολοκληρωμένων ερευνών υποστήριξαν ότι οι μάσκες υπήρξαν ιδιαίτερα χρήσιμες για τις μεγάλες ηλικίες- καθώς υπήρχαν συμπτώματα και μπορούσε να γίνει μελέτη- αλλά ακόμα δεν υπάρχουν διεθνείς μελέτες που να αποδεικνύουν το πραγματικό ποσοστό προφύλαξης που παρέχει η χρήση μάσκας.
  • Η ηλικία είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου. Η αρχική άποψη ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι οι πιο ευάλωτες στον ιό αποδείχθηκε σωστή καθώς οι άνω των 65 ετών εντοπίστηκε ότι έχουν τουλάχιστον 4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τον κορονοϊό απ ότι ένας νεότερος.
  • Η πιθανότητα μετάδοσης καθορίζεται από κοινωνικές συνθήκες. Παρότι ακόμα δεν υπάρχουν επαρκείς μελέτες εντούτοις η ετικέτα ότι «ο ταχυδρομικός κώδικας είναι πιο σημαντικός για την υγεία απ’ ότι η γενετική» με λίγα λόγια η ταξική διάκριση της πανδημίας είναι αποδεδειγμένη καθώς χτυπά περισσότερο τις φτωχές τάξεις. Για παράδειγμα στα πιο πλούσια γηροκομεία η μετάδοση του ιού ήταν μικρότερη απ ότι σε άλλα σε φτωχότερες περιοχές. Επίσης για τους πολίτες που χρησιμοποιούν αναγκαστικά το μετρό, καθότι δεν διαθέτουν Ι.Χ. ο κίνδυνος μετάδοσης είναι μεγαλύτερος. Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται και με τα επαγγέλματα όπου δεν υπήρχε η δυνατότητα τηλε-εργασίας αλλά φυσικής παρουσίας.
  • Είναι απαραίτητο να βελτιωθούν περισσότερο τα συστήματα δημόσιας υγείας. Με την άποψη αυτή συμφώνησαν όλοι οι επιστήμονες οι οποίοι θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι στο Σύστημα Υγείας είναι εξαντλημένοι σε όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν γίνει επιπλέον προσλήψεις για ανακούφιση των εργαζόμενων στην Υγεία αλλά και η καταγραφή επαρκών στοιχείων υπήρξε ελλιπής.
  • Απαραίτητη η ανάλυση και η αξιολόγηση. Οι επιστήμονες συμφώνησαν τέλος ότι είναι απαραίτητη η διενέργεια ενός ανεξάρτητου ελέγχου για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία, τόσο η κεντρική κυβέρνηση όσο και οι τοπικές κυβερνήσεις. Θεωρήθηκε απαραίτητο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως εμπειρία για το μέλλον και για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων νέων πανδημιών. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές και σε προηγούμενες υγειονομικές κρίσεις η αντίδραση ήταν επαρκής στην συγκεκριμένη πανδημία αποδείχθηκε ότι ο πλανήτης δεν ήταν προετοιμασμένος.

Πηγή: ΕΡΤ