ΔΙΕΘΝΕΣ
15/06/2020 17:57 EEST

Τι ήταν η μυστηριώδης πράσινη λάμψη που διέσχισε τον ουρανό της Αυστραλίας

Πώς την ερμηνεύουν οι επιστήμονες.

9 News Today Youtube
Πράσινη λάμψη στον ουρανό της Αυστραλίας

Το βράδυ της Κυριακής, οι κάτοικοι του Πορτ Χέντλαντ στην περιοχή Πιλμπάρα στην Δυτική Αυστραλία παρακολούθησαν ένα ασυνήθιστο θέαμα στον ουρανό: μια πράσινη πύρινη σφαίρα. 

Σε βίντεο που κατέγραψαν οι ντόπιοι, ο νυχτερινός ουρανός αποκτά πράσινο χρώμα χάρη στην μυστηριώδη λάμψη, όμως αρχικά κανείς δεν κατάλαβε περί τίνος επρόκειτο και οι θεωρίες ήταν πολλές. Οι ειδικοί επιβεβαίωσαν ότι το φως που διέσχισε τον ουρανό, πολύ πιθανόν να ήταν μετεωρίτης. Η λάμψη έγινε ορατή και από κατοίκους ενός τμήματος της πολιτείας Βικτόρια και της Νότιας Αυστραλίας. 

Η Ρενέ Σέγιερς από το Πανεπιστήμιο Κέρτεν, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας με ειδίκευση στους μετεωρίτες “Desert Fireball Network”, πίστευε ότι ήταν απλά ένας μικρός αστεροειδής. «Ηταν μια όμορφη φλεγόμενη μπάλα και περιμένουμε το μέγεθός της να είναι μάλλον ίδιο με αυτό ενός πλυντηρίου ή μιας καρέκλας στην ανώτερη ατμόσφαιρα», δήλωσε στον τοπικό ιστότοπο 9 News. 

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι οι ερευνητές παρακολουθούν τέτοιους αστεροειδείς κάθε νύχτα - αν και οι μεγαλύτεροι σε μέγεθος εντοπίζονται μόνο δυο φορές τον χρόνο. Αλλοι αστρονόμοι είπαν ότι θα μπορούσε να είναι ο Αστεροειδής 2002 NN4, ο οποίος θα περνούσε από την Γη το βράδυ του Σαββάτου στις 23:20. 

Παρόλο που ήταν ορατός, ο αστεροειδής βρισκόταν περίπου 5.2 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τον πλανήτη μας, 13 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι, λέει η ΝΑΣΑ, οπότε δεν υπήρχε κίνδυνος να χτυπήσει την Γη.

Η ΝΑΣΑ αναφέρει ότι αυτού του είδους τα περιστατικά είναι αρκετά φυσιολογικά, ενώ ένας αστεροειδής που εκτιμάται ότι είναι περίπου το ίδιο μέγεθος με τον NN4 από το 2002 πέρασε τον προηγούμενο Αύγουστο και οι ειδικοί τον χαρακτήρισαν μεσαίου μεγέθους.

 

Πηγή: 9 news