Τι να κάνουμε αν επαναμολυνθούμε με COVID ενώ ταξιδεύουμε

Οι ειδικοί μοιράζονται τις καλύτερες πρακτικές για να αντιμετωπίσουμε την Covid ενώ ταξιδεύουμε.
.
South_agency via Getty Images
.

Καθώς η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται, η COVID-19 εκτροχιάζει τα ταξιδιωτικά σχέδια αριστερά και δεξιά. Και δεν προκαλεί απλώς ακυρώσεις ταξιδιού - μερικές φορές η διακοπή συμβαίνει στα μέσα του ταξιδιού.

Μια δασκάλα στο Μίσιγκαν έγινε πρωτοσέλιδο στις γιορτές αφού βρέθηκε θετική στον COVID κατά τη διάρκεια μιας υπερατλαντικής πτήσης και στη συνέχεια πέρασε πέντε ώρες απομονωμένη σε ένα μπάνιο αεροπλάνου.

Καλώς εχόντων των πραγμάτων, αυτή είναι μια σπάνια περίπτωση. Υπάρχουν όμως και άλλα πιθανά σενάρια σύμφωνα με τα οποία κάποιος κολλάει COVID μακριά από το σπίτι. Η λήψη του εμβολίου και της αναμνηστικής δόσης προσφέρει προστασία από σοβαρές ασθένειες και νοσηλεία. Όμως, όπως είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, είναι πολύ πιθανό να εξακολουθήσει να βρίσκεται κανείς σε επαφή με τον ιό και να (του) συμβεί μια λεγόμενη πρωτοποριακή περίπτωση. Και ενώ τα συμπτώματά μας πιθανότατα θα είναι ήπια, μπορούμε ακόμα να μεταδώσουμε την COVID σε άλλους.

Γι′ αυτό οι ταξιδιώτες θα πρέπει να αναλάβουν δράση και να ακολουθήσουν τα πρωτόκολλα μόλις βγουν θετικοί. Λοιπόν, τι πρέπει να κάνουμε αν μας κάτι τέτοιο αυτό κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού; Παρακάτω, οι ειδικοί παρουσιάζουν τις βέλτιστες πρακτικές για την αντιμετώπιση μιας πρωτοποριακής λοίμωξης COVID ενώ ταξιδεύουμε.

Ας απομονωθούμε μόλις μάθουμε ή υποψιαστούμε ότι έχουμε COVID.

«Η τρέχουσα οδηγία είναι ότι απομονωνόμαστε για τουλάχιστον πέντε ημέρες και στη συνέχεια, εάν τα συμπτώματά μας βελτιωθούν ή εάν δεν έχουμε συμπτώματα τη στιγμή της δοκιμής, να φοράμε μια μάσκα που να εφαρμόζει καλά για άλλες πέντε ημέρες», λέει στην HuffPost η Μισέλ Μπάρον, ανώτερη ιατρική διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων στο UCHealth στο Κολοράντο. «Αν έχουμε επίμονα συμπτώματα ή δεν έχουμε βελτιωθεί, θα χρειαστεί να απομονωθούμε για 10 ημέρες».

Είτε ταξιδεύουμε στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, ας βρούμε ένα μέρος για να απομονωθούμε με ασφάλεια μόλις βγούμε θετικοί.

«Αυτό θα μπορούσε να είναι σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα παρόμοιο προσωρινό κατάλυμα, ή στο σπίτι ενός συγγενή», λέει ο Καρλ Μίνγκες, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου του New Haven. «Αν μοιραζόμαστε έναν χώρο με άλλους που δεν έχουν εκτεθεί ή δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους, θα πρέπει να απομονωθούμε σε έναν ξεχωριστό χώρο του σπιτιού ιδανικά που είναι μακριά από τους άλλους και με δικό του μπάνιο. Ας φροντίσουμε να φοράμε μάσκα και να ελαχιστοποιήσουμε την επαφή με άλλους».

Ας συμβουλευτούμε τις τοπικές οδηγίες

Ενώ η απομόνωση συνιστάται σχεδόν παγκοσμίως, οι διαδικασίες μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον προορισμό μας, ειδικά αν ταξιδεύουμε στο εξωτερικό.

«Κάποιες χώρες μπορεί να έχουν άλλα πρωτόκολλα να ακολουθήσουν, ειδικά εκείνες που έχουν πολιτικές ”μηδενικού COVID”», αναφέρει ο Μίνγκες.

Πράγματι, ορισμένες χώρες απαιτούν από όσους είναι θετικοί να παραμείνουν σε συγκεκριμένες εγκαταστάσεις καραντίνας με εντολή της κυβέρνησης. Άλλοι προσφέρουν μεγάλες λίστες με εγκεκριμένα μέρη για απομόνωση ή γενικές απαιτήσεις καραντίνας που θα μπορούσαν να ισχύουν σε διάφορους χώρους.

Ακόμη και σε έναν προορισμό, οι επιλογές μπορεί να διαφέρουν. Ένα ξενοδοχείο μπορεί να επιτρέπει στους επισκέπτες που θα είναι θετικοί να μείνουν και να απομονωθούν, ενώ το διπλανό μπορεί όχι.

«Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι γνωρίζουμε τους τοπικούς ή, ειδικούς για κάθε χώρα, κανονισμούς που σχετίζονται με την έξοδο από την απομόνωση», λέει η Μπάρον. «Μπορεί να υπάρχει απαίτηση για τεστ (μετά την λήξη της προθεσμίας απομόνωσης)».

Εάν δεν είμαστε σίγουροι για τις οδηγίες, ας συμβουλευτούμε τον τοπικό ιστότοπο δημόσιας υγείας για ταξίδια εσωτερικού ή τον ιστότοπο της πρεσβείας της χώρας μας για τη χώρα του εξωτερικού που επισκεπτόμαστε. Μπορούμε επίσης να επικοινωνήσουμε απευθείας με το εν λόγω γραφείο για διευκρινίσεις — ή για να αντιμετωπίσουμε άλλες ανησυχίες, όπως μια ταξιδιωτική βίζα που ενδέχεται να λήξει κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης διαμονής μας.

.
AzmanL via Getty Images
.

Ας στοκάρουμε ό,τι χρειαζόμαστε

Υπάρχουν υλικοτεχνικά ζητήματα όταν πρόκειται για καραντίνα μακριά από το σπίτι - όπως φαγητό και φάρμακα.

Εάν είναι δυνατόν, ας προσπαθήσουμε να απομονωθούμε σε ένα μέρος με πρόσβαση σε εστιατόρια ή παντοπωλεία. Οι καθορισμένες εγκαταστάσεις καραντίνας σε διάφορες χώρες παρέχουν συνήθως γεύματα (αν και ενδέχεται να χρεωθούμε για το φαγητό και τη διαμονή).

Για τους ταξιδιώτες που μπορούν να παραμείνουν στα ξενοδοχεία που είχαν αρχικά κλείσει, το προσωπικό μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση των παραδόσεων - όχι μόνο για φαγητό, αλλά και για άλλα απαραίτητα, όπως φάρμακα. Εάν δεν έχουμε αρκετά από τα συνταγογραφούμενα φάρμακά μας για να διαρκέσουν την παρατεταμένη διαμονή, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Για όσους ταξιδεύουν στο εσωτερικό, ας επικοινωνήσουμε με το γιατρό μας για να ζητήσουμε κάλυψη των αναγκών μας σε τοπικό φαρμακείο που προσφέρει παράδοση. Εάν βρισκόμαστε στο εξωτερικό, ας επικοινωνήσουμε με τον φαρμακοποιό μας ή έναν ειδικό ταξιδιωτικής ιατρικής για να μάθουμε το αντίστοιχο στη χώρα που επισκεπτόμαστε. Η πρεσβεία της χώρα μας μπορεί επίσης να μας βοηθήσει συνδέοντάς μας με ένα αξιόπιστο τοπικό φαρμακείο.

Ας κάνουμε ξανά τεστ στον εαυτό μας

«Εάν βρεθούμε θετικοί στην COVID ενώ ταξιδεύουμε - είτε εντός είτε εκτός της χώρα μας - πρέπει να απομονωθούμε για πέντε ημέρες και ιδανικά να κάνουμε ένα rapid αντιγόνου για να τερματίσουμε την απομόνωση», δηλώνει η Λούσι ΜακΜπράιντ, παθολόγος εσωτερικής ιατρικής στην Ουάσιγκτον. «Εάν είναι αρνητικό την πέμπτη ημέρα σε ένα άτομο που δεν έχει συμπτώματα ή υποχωρεί, η πιθανότητα να μολύνει κάποιον άλλο είναι χαμηλή».

Η ΜακΜπράιντ συνιστά στους ασθενείς με COVID που εξακολουθούν να έχουν συμπτώματα όπως πυρετό μετά από πέντε ημέρες καραντίνας να κάνουν έναν γρήγορο έλεγχο αντιγόνου καθημερινά μέχρι να βγουν αρνητικοί πριν τερματίσουν την απομόνωση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι μια επιλογή για όλους.

«Μια σημαντική πρόκληση με τη σύσταση δοκιμών είναι η έλλειψη πρόσβασης σε προσιτές δοκιμές», λέει η ίδια.

Οι εκκρεμότητες των εργαστηρίων και οι ελλείψεις τεστ στο σπίτι έχουν δημιουργήσει προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας αύξησης της COVID. Αλλά εάν έχουμε ένα rapid στη διάθεσή μας, ας προχωρήσουμε κι ας το χρησιμοποιήσουμε εάν τα συμπτώματά μας εξαφανιστούν ή βελτιωθούν μετά από πέντε ημέρες απομόνωσης. Για ταξιδιώτες που είναι θετικοί στον COVID σε ξένες χώρες, αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα μπορεί να μας «επιστρέψει» στο σπίτι μας (ή να επιστρέψουμε στις προγραμματισμένες ταξιδιωτικές μας περιπέτειες) νωρίτερα, ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις τεστ, φυσικά.

Ας συνεχίσουμε να φοράμε μάσκα

«Η τρέχουσα επιστήμη προτείνει ότι εάν είμαστε ασυμπτωματικοί ή έχουμε ήπια συμπτώματα που βελτιώνονται, οι πέντε ημέρες απομόνωσης με πέντε [επιπλέον] ημέρες κάλυψης (με μάσκα) είναι αρκετές για να περιοριστεί η πιθανή μετάδοση σε άλλους», λέει η Μπάρον.

Σημείωσε ότι «μια μάσκα ιατρικής ποιότητας» είναι προτιμότερη όταν βγαίνουμε από αυτήν την πενθήμερη περίοδο απομόνωσης.

Τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα γενικά δεν χρειάζονται επισκέψεις στο νοσοκομείο όταν παρουσιάζουν κρούσματα πρωτοποριακής λοίμωξης. Αλλά εάν τα συμπτώματά μας επιδεινωθούν καθώς απομονωνόμαστε, ας φορέσουμε μια μάσκα κι ας βρούμε μια μονάδα υγείας.

«Εάν κάποιος έχει επίμονους πυρετούς, βήχα ή δύσπνοια, συνιστάται ιδιαίτερα να αναζητήσει ιατρική βοήθεια», λέει η Μπάρον.

Ας είμαστε προετοιμασμένοι προτού πάμε οπουδήποτε

Πριν κάνουμε ένα ταξίδι το 2022, είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μόλυνσης με COVID-19 για να κάνουμε την εμπειρία όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη.

«Εάν ταξιδεύουμε, ας βεβαιωθούμε ότι έχουμε ελέγξει τους τοπικούς κανονισμούς σχετικά με τις δοκιμές και την μάσκα, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι», λέει η Μπάρον. «Επιπλέον, ας σκεφτούμε ποιο είναι το εφεδρικό μας σχέδιο εάν βγούμε θετικοί και πρέπει να απομονωθούμε».

Ας συσκευάσουμε αρκετά συνταγογραφούμενα φάρμακα για να διαρκέσουν σε μια απροσδόκητη καραντίνα. Ας μάθουμε την πολιτική του ξενοδοχείου μας για τους επισκέπτες που έχουν βρεθεί θετικοί, συμπεριλαμβανομένων των τιμών για επιπλέον διανυκτερεύσεις.

Ας δημιουργήσουμε μια απρογραμμάτιστη «επέκταση» στον προϋπολογισμό μας, ή ας εξερευνήσουμε τις επιλογές ταξιδιωτικής ασφάλισης που προσφέρουν κάλυψη εάν πρέπει να ακυρώσουμε ορισμένα σχέδια λόγω μιας σημαντικής υπόθεσης. Υπάρχουν τώρα ακόμη και εταιρείες που προσφέρουν επιλογές εκκένωσης COVID σε διεθνείς ταξιδιώτες.

Διαφορετικά, ας φροντίσουμε να ακολουθούμε τις οδηγίες υγείας για την πανδημία - μάσκες, εμβολιασμοί, κοινωνική απόσταση, πλύσιμο χεριών, παραμονή στο σπίτι όταν αισθανόμαστε άρρωστοι - καθ ’όλη τη διάρκεια των ταξιδιών μας. Ας δώσουμε προσοχή στις τελευταίες εξελίξεις κι ας εξετάσουμε τους παράγοντες κινδύνου για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

«Επίσης, ας ρωτήσουμε τους άλλους με τους οποίους θα ταξιδέψουμε για την κατάσταση εμβολιασμού τους, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τον σωστό υπολογισμό του κινδύνου και να επιδιώκουμε πάντα να εμβολιαζόμαστε διπλά και να κάνουμε την αναμνηστική δόση αν είμαστε επιλέξιμοι», αναφέρει ο Μίνγκες.