Τι να προσέξετε στη διατροφή των παιδιών σας στις γιορτές

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγετε
Elizabethsalleebauer via Getty Images

Το καλύτερο μέρος των Χριστουγέννων είναι το φαγητό. Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, η βασιλόπιτα την Πρωτοχρονιά, η γαλοπούλα με την πλούσια γέμισή της, συν όλα τα κεράσματα σε κάθε επίσκεψη.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα τα οποία θα πρέπει να προσέξετε ειδικά όσοι έχετε παιδιά ώστε να βιώσουν τις χριστουγεννιάτικες διακοπές όσο πιο γιορτινά γίνεται, αλλά και να μην αρρωστήσουν.

«Είναι σημαντικό να συζητάμε για την ασφάλεια των τροφίμων γιατί κανείς δεν θέλει να αρρωστήσει στις διακοπές», δήλωσε η διαιτολόγος Kate Comeau στην HuffPost Καναδά που φιλοξενεί μερικές συμβουλές για το τι να προσέξετε στο μενού των παιδιών σας κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Αποφύγετε οτιδήποτε με ωμά αυγά

Μία από τις βασικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε ακατέργαστη είναι η ωμή ζύμη -αυτό ισχύει για όλους- καθώς περιέχει ωμά αυγά τα οποία μπορεί να έχουν μολυνθεί βακτήρια σαλμονέλας, αλλά και αλεύρι το οποίο μπορεί να έχει μολυνθεί από E. coli. «Είναι δελεαστικό να αφήνετε τα παιδιά σας να γλείφουν το κουτάλι αλλά αυτή η ωμή ζύμη αυγών και το ωμό αλεύρι μπορεί να είναι αποτελούν διατροφικό κίνδυνο για τα παιδιά», δήλωσε η Comeau, τονίζοντας επίσης ότι τα ωμά αυγά θα πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι.

Αποφύγετε τα αναψυκτικά με ζάχαρη

Οι χυμοί που περιέχουν ζάχαρη και τα αναψυκτικά κάνουν κακό στα δόντια των παιδιών. Προτιμήστε να δίνετε στα παιδιά όσο περισσότερο νερό γίνεται και ό,τι καταναλώνουν ανάλογα με την ηλικία τους, δηλαδή μητρικό γάλα, φόρμουλα, ή κανονικό γάλα.

(Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην HuffPost Καναδά και αποδόθηκε στα ελληνικά)

Διατηρήστε το φαγητό στη ζεστή θερμοκρασία

Σύμφωνα με την Comeau, ένας μπουφές ή ακόμα και το να πάτε φαγητό από το σπίτι σας σε μία επίσκεψη αποτελούν ευκαιρία για να αναπτυχθούν βακτήρια. Έτσι, αν ένα φαγητό πρέπει να είναι ζεστό ή κρύο, δεν πρέπει να διατηρείται στη «ζώνη κινδύνου» (το διάστημα που αναπτύσσονται τα βακτήρια) για περισσότερες από δύο ώρες.

Για να γνωρίζετε πάντως, η σωστή θερμοκρασία για τα ζεστά τρόφιμα είναι πάνω από 60°C και για τα κρύα κάτω από 4°C, ενώ οτιδήποτε διατηρείται ανάμεσα από αυτές τις θερμοκρασίες αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια.

Προσέξτε τις αλλεργίες και τους κίνδυνους πνιγμού

Αν δεν έχετε περάσει ακόμα από τεστ αλλεργιών τα παιδιά σας και καταναλώνουν νέες τροφές κατά τη διάρκεια των εορτών, θα πρέπει να έχετε το νους σας για πρώιμα σημάδια αλλεργιών όπως είναι οι κοκκινίλες στα μάγουλα και οι αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου.

Φυσικά, στην περίπτωση που το παιδί σας πάσχει από κάποια αλλεργία θα πρέπει να έχετε ενημερώσει τους οικοδεσπότες πριν κάνετε κάποια επίσκεψη, ενώ μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δώσετε και σε άλλες τροφές όπως οι καραμέλες ή τα καρύδια για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.

Καταλήγοντας, η Comeau εξηγεί ότι στη χώρα της οι διαιτολόγοι συνιστούν στους γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά άνω του ενός έτους να τρώνε τα φαγητά που απολαμβάνει ολόκληρη η οικογένεια σε σωστές μερίδες και σχήματα ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πνιγμού. Όσον αφορά στην κατανάλωση γλυκών και άλλων λιπαρών τροφών, η διαιτολόγος τονίζει ότι η συμπεριφορά των γονιών αποτελεί πάντα πρότυπο για τα παιδιά, ωστόσο σημειώνει ότι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί ώστε να μην προκαλέσουν ενοχές στο παιδί επειδή θέλει να φάει απλά ένα μπισκότο. «Τα αρνητικά συναισθήματα για τα τρόφιμα μπορεί να είναι πραγματικά επιζήμια για ένα μικρό παιδί», εξηγεί.