Τι σχέση έχουν οι δεινόσαυροι με τα πασχαλινά αυγά

Τι σχέση έχουν οι δεινόσαυροι με τα πασχαλινά αυγά

Το Πάσχα οι Έλληνες έχουν ως έθιμο να βάφουν (και να τσουγκρίζουν) αυγά. Μια νέα έρευνα, όμως, έδειξε ότι οι δεινόσαυροι ήταν το πρώτο – και το μοναδικό – είδος πάνω σε αυτό τον πλανήτη που γεννούσε χρωματιστά αυγά.

Αν και είναι γνωστό το χρώμα των αυγών όλων των άλλων ερπετοειδών (συνήθως λευκό), για το είδος των δεινοσαύρων παρέμενε ακόμα άγνωστο. Το 2015, όμως, η Τζασμίνα Βίμαν μαζί με τους συνεργάτες της αποκάλυψαν την ύπαρξη κόκκινων και μπλε χρωστικών ουσιών στα αυγά δεινοσαύρων.

Εδώ και τρία χρόνια συνεργάστηκε με τον Μαρκ Νόρελ, παλαιοντολόγο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και κατάφεραν να αναπτύξουν μια μέθοδο με χρήση λέιζερ, η οποία μπορεί να αναγνωρίσει χρωστικές ουσίες στα αυγά. Ως αποτέλεσμα, κατάφεραν να ελέγξουν 14 αυγά διαφορετικών ειδών δεινοσαύρων.

Gunay Abdullayeva via Getty Images

Έτσι, εξήγαγαν το συμπέρασμα ότι οι δεινόσαυροι που γεννούσαν χρωματιστά αυγά, το έκαναν για να ξεχωρίζουν από τα άλλα που τα άφηναν στις φωλιές τους άλλα είδη ζώων, όπως ο «παρασιτικός» κούκος, που είναι γνωστό ότι εκκολάπτει τα αυγά του σε ξένες φωλιές.

Για παράδειγμα, ο θηλυκός αρπακτικός Δεινόνυχος γεννούσε ένα μπλε αυγό με καστανές κηλίδες και ο Οβιράπτιρας γεννούσε ένα σκούρο μπλε αυγό.

Με αυτό το τρόπο, λοιπόν, μπήκε οριστικό τέλος στη θεωρία που ήθελε τα πτηνά να είναι υπεύθυνα για τους συγκεκριμένους χρωματισμούς που εντοπίστηκαν στα αρχαία αυγά.