Τι σημαίνουν για την πανδημία οι αρνητές του εμβολίου και πώς να τους προσεγγίσουμε

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, 1 στους 5 Αμερικάνους δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Τι σημαίνει αυτό για την πανδημία.
whitebalance.oatt via Getty Images

Περίπου το 68% των Αμερικανών ηλικίας 12 ετών και άνω είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένοι κατά του COVID-19. Και τώρα που οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές έχουν εγκρίνει το εμβόλιο Pfizer για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών, ο αριθμός των ανθρώπων σε αυτή τη χώρα που έχουν ανοσοποιηθεί κατά του ιού θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Αλλά νέα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature αναφέρουν ότι το να πείσουμε επιφυλακτικούς ως προς το εμβόλιο (να το κάνουν) θα μπορούσε να είναι δύσκολη, αν όχι αδύνατη υπόθεση.

Μια λεπτομερής έρευνα 36 ερωτήσεων σε περισσότερους από 6.000 ενήλικες από όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι το 21% ήταν απρόθυμο να εμβολιαστεί - και μεταξύ αυτών, σχεδόν οι μισοί είπαν ότι με τίποτα δεν θα άλλαζε γνώμη.

Τι σημαίνει λοιπόν η διστακτικότητα του εμβολιασμού για την πορεία της πανδημίας και τι μπορούμε να κάνουμε γι′ αυτό; Εδώ είναι τι πρέπει να γνωρίζετε.

Τι σημαίνει η διστακτικότητα απέναντι στο εμβόλιο για την ανοσία της αγέλης

Εδώ και μήνες, επιδημιολόγοι και ειδικοί στη δημόσια υγεία προειδοποιούν ότι η εθνική ανοσία της αγέλης -που σημαίνει ότι ένα αρκετά μεγάλο τμήμα μιας κοινότητας έχει ανοσία σε μια ασθένεια, αφήνοντάς της λίγο χώρο για εξάπλωση - είναι απίθανο. Η ανοσία της αγέλης δεν σημαίνει ότι ένας ιός ή μια ασθένεια εξαλείφεται πλήρως. Αντίθετα, είναι απλώς περιορισμένη και διαχειρίσιμη, με μικρότερες, τοπικές εστίες πιθανές από καιρό σε καιρό.

Η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα έχει ωθήσει το όριο των ανθρώπων που πρέπει να εμβολιαστούν για να επιτύχουν ανοσία της αγέλης όλο και πιο ψηλά. Οι επιστήμονες αρχικά πίστευαν ότι η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να επιτευχθεί όταν εμβολιαζόταν το 60 ή 70% του εθνικού πληθυσμού. Τώρα ορισμένοι πιστεύουν ότι το 85% έως το 90% ενός πληθυσμού σε μια δεδομένη περιοχή μπορεί να χρειαστεί να έχει ανοσία στον COVID είτε μέσω πρόσφατης μόλυνσης είτε μέσω εμβολιασμού - αν και αυτό είναι το καλύτερο σενάριο.

Χωρίς ανοσία της αγέλης, ο COVID πιθανότατα θα γίνει ενδημική ασθένεια, όπως η γρίπη. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσει να είναι μαζί μας, αλλά δεν θα διαταράξει την καθημερινή ζωή στον βαθμό που έχει. Οι ειδικοί λένε ότι πιθανότατα θα βιώσουμε μια επιστροφή στη σχετική κανονικότητα. Ωστόσο, ακόμη και τότε, οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούσαν να αρρωστήσουν πολύ και να πεθάνουν. Μια πρόσφατη αναφορά διαπίστωσε ότι οι μη εμβολιασμένοι στο Τέξας είχαν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον COVID από τους πλήρως εμβολιασμένους.

Οι ψυχρότεροι χειμερινοί μήνες θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για το εάν τα τρέχοντα επίπεδα ανοσίας μας είναι αρκετά για να αποτρέψουν μια άλλη έκρηξη ή για να αποτρέψουν την κυκλοφορία νέων παραλλαγών. Όπως είπε πρόσφατα ο Αντονι Φάουτσι, ο κορυφαίος ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες των ΗΠΑ: «Μπορούμε να το ξεπεράσουμε εάν καταβάλουμε πραγματικά μεγάλη προσπάθεια για να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι».

Πώς να μιλήσουμε σε κάποιον που δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο

Πρώτον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα - αν και δημοσιεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου - διεξήχθη τον περασμένο Απρίλιο, επομένως είναι πιθανό η γνώμη των ανθρώπων να έχει αλλάξει από τότε. Αλλά είναι επίσης πιθανό να έχουν εμβαθύνει περισσότερο.

«Γνωρίζουμε ότι όσο περισσότερο διστάζουν οι άνθρωποι, τόσο περισσότερο θα συνεχίσουν να είναι διστακτικοί. Γίνεται αυτό που ονομάζουμε ζήτημα ”συνέπειας δέσμευσης” - όπου όσο περισσότερο λέμε ότι αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να κάνουμε, ή είναι κάτι με το οποίο διαφωνούμε τόσο περισσότερο εδραιώνεται στην προσωπικότητά μας», λέει η Ρεμπέκα Ορτίζ που ερευνά την επικοινωνία για την υγεία και το κοινωνικό μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών.

Ωστόσο, η Ορτίζ δήλωσε ότι οι άνθρωποι που διστάζουν να εμβολιάσουν δεν είναι σε καμία περίπτωση «χαμένη υπόθεση». Και από προσωπική εμπειρία, (αναφέρει ότι) υπάρχουν στοιχεία ότι εκείνοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν μπορούν να πειστούν να σηκώσουν τα μανίκια τους. Πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων που διστάζουν να εμβολιαστούν στα τέλη του 2020 ήταν πρόθυμοι να εμβολιαστούν μέχρι τις αρχές του 2021.

Συγκεκριμένα, η νέα έρευνα διαπίστωσε - όπως και πολλά άλλα δεδομένα ως προς το συγκεκριμένο θέμα - ότι οι άνθρωποι που έχουν συντηρητικές πολιτικές απόψεις είναι πιο πιθανό να είναι διστακτικοί στο εμβόλιο. «Όσο λιγότερο μπορούμε να το μετατρέψουμε (την κουβέντα) σε πολιτική συζήτηση, τόσο περισσότερο μπορούμε να μιλήσουμε στους ανθρώπους για το τι τους εμποδίζει πραγματικά και τι τους κάνει πραγματικά διστακτικούς σχετικά με αυτό», λέει η Ορτίζ.

Φυσικά, η αλλαγή της συζήτησης είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Σε συνομιλίες κατ′ ιδίαν με φίλους, οικογένεια ή γνωστούς που διστάζουν να εμβολιαστούν, η κύρια εστίαση θα πρέπει να είναι να δημιουργηθεί ”χώρος” για αντίθετες απόψεις, προέτρεψε η Ορτίζ - ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο.

«Είναι ένα δύσκολο πράγμα. Πρέπει να αφήσουμε τους ανθρώπους να πουν τι είναι αυτό που τους εμποδίζει. Πρέπει να δώσουμε στους ανθρώπους ”χώρο” να το επεξεργαστούν», λέει η Ορτίζ.

Τελικά, ανοίγοντας «χώρο» για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, ίσως μπορέσουμε να μοιραστούμε πληροφορίες που έχουμε βρει και έχουμε μάθει με συνεργατικό τρόπο. Ας τους ρωτήσουμε τι θα τους έκανε να αισθάνονται πιο ασφαλείς ή άνετα σχετικά με (πιθανό) εμβολιασμό τους, αναφέρει η Ορτίζ.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που δεν θα αλλάξουν ποτέ γνώμη για το εμβόλιο για τον COVID-19, αλλά οι ειδικοί ελπίζουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναποφάσιστοι που είναι διστακτικοί - αλλά δεν έχουν εμβαθύνει σ′ αυτό πάρα πολύ - που μπορούν και θα πάρουν μια διαφορετική απόφαση. Επομένως, είναι σημαντικό να παραμείνουμε ανοιχτοί και να προσεγγίζουμε τους ανθρώπους με περιέργεια αλλά και (παράθεση) γεγονότων, όχι με κριτική διάθεση.