Κορονοϊός: Στα όρια του το ΕΣΥ- Πλεύρης: Κλιμάκωση μέτρων για ανεμβολίαστους αν χρειαστεί

Για ένα δύσκολο δίμηνο κάνουν λόγο ειδικοί.
.
.
Eurokinissi

Υπό πολύ μεγάλη πίεση βρίσκεται το ΕΣΥ εν μέσω του 4ου κύματος πανδημίας, με τα ενεργά κρούσματα εμβολιασμού να ανέρχονται στα 47.000, τους θανάτους αυξημένους κατά 13% την τελευταία εβδομάδα και τα νέα κρούσματα πάνω κατά 50%.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, η πληρότητα των εντατικών φτάνει στο 88% στην επικράτεια και στη Θεσσαλονίκη στο 97%. Λόγω της πίεσης στο ΕΣΥ, σε Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία καλούνται να συνδράμουν ιδιώτες γιατροί, με την κυβέρνηση να τονίζει ότι αν δεν καλυφθούν οι ανάγκες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει τονίσει πως το ΕΣΥ πιέζεται πάρα πολύ, προσθέτοντας πως τα τμήματα Covid που λειτουργούν στα νοσοκομεία μπορεί να σημαίνουν έως και τετραπλάσια δουλειά για τους γιατρούς των νοσοκομείων.

«Πόλεμος» στα νοσοκομεία

Οι εφημερίες στα νοσοκομεία χαρακτηρίζονται εφιαλτικές: Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ3, στη Θεσσαλονίκη, στο Ιπποκράτειο που είχε εφημερία με 65 εισαγωγές με Covid-19 και 15 ύποπτα κρούσματα, οι κλίνες ΜΕΘ είναι γεμάτες, ενώ έξι ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση και στα νοσοκομεία της Αττικής: Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» γέμισαν οι 74 από τις 76 κλίνες της κλινικής Covid, ενώ τέσσερις ασθενείς με κορονοϊό ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ένας από αυτούς κατέληξε. Δύσκολη χαρακτηρίζεται επίσης η κατάσταση στα νοσοκομεία της Λάρισας, με πέντε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ στο Πανεπιστημιακό Λάρισας, ενώ στο Γενικό νοσοκομείο ετοιμάζονταν ράντζα στις δύο παθολογικές κλινικές για να καλύψουν τις ανάγκες- ενώ στο νοσοκομείο του Βόλου τις τελευταίες ώρες έγιναν 16 νέες εισαγωγές.

Ενδεχόμενα νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 έκανε λόγο για κλιμάκωση, αν χρειαστεί, των μέτρων που αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ, σχετικά με τη συζήτηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας ο υπουργός ανέφερε πως «αν την επεκτείνεις θα πρέπει να προβλέψεις ποιες θα είναι οι κυρώσεις που θα τούς επιβάλεις».

Στο πλαίσιο των σκέψεων για νέα μέτρα, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, είπε στο Open πως εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι πολίτες να εισέρχονται στα σουπερμάρκετ με rapid test, ενώ ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, είπε πως η συζήτηση για τη λήξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού έχει ανοίξει σε επιστημονικό και διοικητικό επίπεδο.

Popular in the Community