Θύελλα οργής στην Τουρκία: Άγρια γυναικοκτονία σε κεντρικό δρόμο με σπαθί σαμουράι

Τουλάχιστον 309 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί μέχρι στιγμής, για το 2021, στη χώρα από παρόμοια περιστατικά βίας.
H Μπασάκ Κενγκίτζ
H Μπασάκ Κενγκίτζ
facebook

Μια ακόμα βίαιη περίπτωση γυναικοκτονίας καταφράφηκε σήμερα στην Τουρκία, αφού μια γυναίκα δολοφονήθηκε βάναυσα με σπαθί σαμουράι ενώ περπατούσε σε έναν δρόμο της Κωνσταντινούπολης.

Η Μπασάκ Κενγκίτζ, μια 28χρονη γυναίκα, δέχθηκε επίθεση από τον Καν Κονγκντούκ Μποζ από το πουθενά, ο οποίος της επιτέθηκε με ξίφος σαμουράι, ενώ η ίδια περπατούσε σε δρόμο του οικισμού όπου διέμενε στην περιοχή Ατασεχίρ της Κωνσταντινούπολης στις 9 Νοεμβρίου.

Ο ύποπτος τράπηκε σε φυγή πεζός με ένα ξίφος μήκους 75 εκατοστών, ενώ η Κενγκίτζ, η οποία έμεινε βαριά τραυματισμένη μετά την άγρια ​​επίθεση, μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο, αλλά υπέκυψε στα τραύματά της παρά όλες τις επεμβάσεις.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον Μποζ, έναν 27χρονο φοιτητή, μόλις τον αναγνώρισαν σε πλάνα κλειστού κυκλώματος και ξεκίνησε έρευνα για τη δολοφονία.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Μποζ εξήγησε με μεγάλη ψυχραιμία τις λεπτομέρειες του φόνου που διέπραξε στην τρισέλιδη κατάθεσή του. Ομολόγησε επίσης, ότι είχε αποφασίσει να σκοτώσει μια γυναίκα φεύγοντας από το σπίτι του, επειδή κάποιος άντρας μπορεί να προέβαλε αντίσταση, σύμφωνα με πηγές.

Ο Μποζ συνελήφθη στις 10 Νοεμβρίου μετά από απόφαση τοπικού δικαστηρίου με την κατηγορία της «εσκεμμένης δολοφονίας με τερατώδες συναίσθημα» και αφού είχε γίνει έφοδος της αστυνομίας στην κατοικία του, όπου βρέθηκαν 15 διαφορετικά εργαλεία κοπής, συμπεριλαμβανομένου του ξίφους σαμουράι.

Επίσης βρέθηκαν κομμάτια χαρτιών που πιστεύεται ότι περιείχαν «προτρεπτικά μηνύματα» για τη διάπραξη του φόνου, κατά τη διάρκεια της έρευνας στην κατοικία του Μποζ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες ζει μόνος.

Μιλώντας στο Demirören News Agency, οι γείτονες του Μποζ ισχυρίστηκαν ότι ο δολοφόνος είχε ασυνήθιστες συμπεριφορές και ότι πρόσφατα είχε απειλήσει ένα παιδί δείχνοντας το σπαθί του.

Ο ύποπτος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο για 17 ημέρες για χρήση ναρκωτικών στο παρελθόν και λάμβανε ψυχολογική υποστήριξη για πέντε χρόνια, ωστόσο δεν είχε συμβουλευτεί κανένα γιατρό τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό ότι η Κενγκίτζ διέμενε στην Άγκυρα και ήρθε στην Κωνσταντινούπολη για μια προσωρινή αποστολή για να εργαστεί ως αρχιτέκτονας σε μια κατασκευαστική εταιρεία και ότι αν δεν είχε πέσει θύμα της γυναικοκτονίας, θα επέστρεφε στο σπίτι της αύριο.

Η σορός της ετάφη σε νεκροταφείο της πρωτεύουσας μετά την απογευματινή προσευχή την Πέμπτη.

Η βάναυση δολοφονία της αρχιτέκτονα έχει προκαλέσει κύμα οργής στη χώρα, με πολλούς να στρέφονται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν τον θυμό τους.

Τουλάχιστον 309 γυναίκες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής το 2021 στη χώρα από παρόμοια περισττικά βίας, σύμφωνα με την πλατφόρμα We Will Stop Femicides.