Τουρκία: Νέο ιστορικό χαμηλό για την λίρα μετά την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας του από την αρχή του έτους.
via Associated Press

Η τουρκική λίρα υποχώρησε ξανά σε χαμηλό ρεκόρ έναντι του αμερικανικού δολαρίου την Πέμπτη, μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ.

Η λίρα έπεσε στο ιστορικό χαμηλό των 9,97 έναντι του δολαρίου νωρίς την Πέμπτη πριν διαμορφωθεί περίπου στο 9,93 έναντι του αμερικανικού νομίσματος. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει περίπου το 25% της αξίας του από την αρχή του έτους.

Η πτώση της λίρας ήρθε μετά την άνοδο των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά 6,2% τον Οκτώβριο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού από το 1990, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Η αύξηση ήταν 0,9% από τον Σεπτέμβριο έως τον Οκτώβριο.

Ο Ερντογάν πιέζει εδώ και καιρό για χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη. Οι οικονομολόγοι θεωρούν γενικά τα υψηλότερα επιτόκια ως μέσο περιορισμό του πληθωρισμού, αλλά ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν αύξηση των τιμών.

Παρά τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το κύριο επιτόκιο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% από 19% από τον Σεπτέμβριο, επιδεινώνοντας μια ήδη μακροχρόνια ζημιά. Ο επίσημος πληθωρισμός της Τουρκίας έφτασε στο 19,9% τον Οκτώβριο.

Νωρίτερα φέτος, ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αφού αύξησε τα επιτόκια σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.