Γκίκας Χαρδούβελης: Έρχονται αυξήσεις στους μισθούς λόγω πληθωρισμού

Πρόβλεψη για δεκαετή ανάπτυξη στη χώρα.
.
.
Eurokinissi

Πρόβλεψη για επερχόμενες αυξήσεις μισθών λόγω του πληθωρισμού και για δεκαετή ανάπτυξη στη χώρα έκανε ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Παραδοσιακά ο τρόπος αντιμετώπισης του πληθωρισμού, είναι στο επόμενο διάστημα να έχεις μια παρόμοια αύξηση στους μισθούς, επειδή για τους περισσότερους ανθρώπους το εισόδημα έρχεται από την εργασία τους. Οι αυξήσεις στους μισθούς δεν θα γίνουν κεντρικά, θα τους φέρει η αγορά, αν υπάρχει ζήτηση για κάποιες ειδικότητες ανθρώπων, προφανώς οι μισθοί τους θα ανέβουν» είπε σχετικά.

«Έχουμε μια ευκαιρία, τα χρήματα που θα έρθουν στην χώρα μας να τα χρησιμοποιήσουμε με τον σωστό τρόπο και να έχουμε ανάπτυξη για 10 ή και 15 χρόνια» τόνισε ο κ. Χαρδούβελης, προσθέτοντας ότι εφόσον υπάρχει χρήμα, θα υπάρξουν επενδύσεις που τις χρειαζόμαστε σε πολλούς τομείς. Θα υπάρξει μια απότομη αύξηση στην ζήτηση, πρόσθεσε, που σημαίνει ότι θα χρειαστούν εργαζόμενοι και αν δεν τους βρίσκει κανείς θα αυξήσει τους μισθούς. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που λένε ότι η Ελλάδα θα τρέξει και θα τρέξει για πολλά χρόνια, φτάνει να αρπάξουμε την ευκαιρία, σημείωσε, εκτιμώντας μάλιστα ότι το φετινό έτος, θα κλείσει με ανάπτυξη 8% ενώ βλέπει ανάπτυξη 5% για το 2022.

Σε σχέση με τις πληθωριστικές πιέσεις, σύμφωνα με τον κ. Χαρδούβελη, στην Ελλάδα δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα ο πληθωρισμός, καθώς είναι ένα φαινόμενο που πιθανόν να χτυπήσει για ένα μικρό χρονικό διάστημα τις ΗΠΑ και προέρχεται από το γεγονός ότι όλες οι χώρες του πλανήτη είχαν μια έκρηξη ζήτησης στην αναπτυξιακή τους πορεία μετά την πανδημία. «Με 99% πιθανότητα ο πληθωρισμός, διεθνώς, θα είναι μάλλον ένα παροδικό φαινόμενο. Θα μας ενοχλήσει το 2022, αλλά εφόσον δεν αλλάξει τις προσδοκίες, δεν θα αναστατώσει τον κόσμο» κατέληξε.

Δημοφιλή