Τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ και τι προσπαθεί να κερδίσει ο Τραμπ

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει αντιπαράθεση. Μια εξήγηση σε εννέα ερωταπαντήσεις.
26 Ιουλίου 2020 (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
26 Ιουλίου 2020 (AP Photo/Marcio Jose Sanchez)
ASSOCIATED PRESS

Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και ομοσπονδιακών πρακτόρων που έχει στείλει ο Αμερικανός πρόεδρος στο Πόρτλαντ συνεχίζονται, με την περιοχή να έχει μετατραπεί σε εθνικό σημείο ανάφλεξης των αντιδράσεων για την αστυνομική βία και τον ρατσισμό. Την ίδια στιγμή, με αφορμή τις διαδηλώσεις, ο Τραμπ προωθεί το δόγμα «νόμο και την τάξη», ενόψει και εκλογών, συνεχίζει την αντιπαράθεση και στρέφει τώρα την προσοχή του και σε άλλες πόλεις.

Ο Guardian παρουσιάζει ένα επεξηγηματικό ρεπορτάζ, με εννιά ερωταπαντήσεις, για το τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ και τι προσπαθεί να κερδίσει ο Τραμπ.

Τι συμβαίνει στο Πόρτλαντ;

Μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στη Μινεάπολη στις 25 Μαΐου, οι διαδηλωτές βγαίνουν στους δρόμους κάθε βράδυ στη μεγαλύτερη πόλη του Όρεγκον, μια πόλη με αριστερή, προοδευτική πολιτική παράδοση, αλλά και με μια σκοτεινή ιστορία αστυνομικής βίας εναντίον Αφροαμερικανών.

Γιατί ο Τραμπ ενέπλεξε τους ομοσπονδιακούς πράκτορες;

Επιδιώκοντας να επικεντρώσει την εκστρατεία επανεκλογής του στο δόγμα «νόμος και τάξη» - και εκμεταλλευόμενος τη φυλετική ένταση και τον διχασμό - ο Τραμπ έστειλε αξιωματικούς από υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), για να ενισχύσει και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να αντικαταστήσει την τοπική αστυνομία. Ο Λευκός Οίκος ισχυρίζεται επανειλημμένα ότι οι πράκτορες έχουν σταλεί για την προστασία της ομοσπονδιακής περιουσίας.

27 Ιουλίου 2020
27 Ιουλίου 2020
ASSOCIATED PRESS

Τι ελπίζει να κερδίσει ο Τραμπ;

Ο πρόεδρος έχει κατηγορηθεί ότι επιδίδεται στον «εκτελεστικό αυταρχισμό» και στον «φασισμό της τηλεόρασης», αλλά επειδή έρχεται δεύτερος του Τζο Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει να κερδίσει την εκλογική του βάση. Ο Τραμπ χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις ως τροφοδοτούμενες από «αναρχικούς». Οι πράκτορες βρίσκονται ήδη στο Κάνσας και θα πάνε και στο Σικάγο, όπου η ένοπλη βία έχει αυξηθεί απότομα. Ενώ δεν αποκλείεται και άλλες πόλεις να δουν πράκτορες στους δρόμους τους. Όπως και στο Πόρτλαντ, έτσι και στο Σικάγο, η κίνηση αυτή πυροδότησε αντιπαράθεση με τον δημοκρατικό δήμαρχο.

Γιατί ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο και άλλες πόλεις;

Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι στέλνει πράκτορες στο Σικάγο, φαινομενικά για την καταπολέμηση του εγκλήματος και της βίας. Σε απάντηση, οι δήμαρχοι του Σικάγου, του Λος Άντζελες, της Ατλάντα και 11 άλλων πόλεων έκαναν επιστολή, κατηγορώντας τον πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας, τονίζοντας ότι «η ομοσπονδιακή επιβολή του νόμου εγκαθιδρύεται για πολιτικούς σκοπούς».

«Η μονομερής ανάπτυξη αυτών των δυνάμεων παραστρατιωτικού τύπου στις πόλεις μας είναι απολύτως ασυμβίβαστη με το δημοκρατικό μας σύστημα και τις πιο βασικές μας αξίες», ανέφεραν.

Τι κάνουν οι πράκτορες;

Πολλοί λειτουργούν μυστικά και χωρίς διακριτικά, χρησιμοποιώντας τακτικές που η δικαιοσύνη έχει κρίνει παράνομη για χρήση από την αστυνομία: δακρυγόνα ή, σύμφωνα με μαρτυρίες, προσαγωγές διαδηλωτών και κράτησή τους χωρίς να τηρείται η νόμιμη διαδικασία. Όπως και οι αστυνομικοί, οι πράκτορες έχουν κατηγορηθεί ότι χρησιμοποιούν αδικαιολόγητη βία. Σύμφωνα με τον υπουργό Τύπου του Τραμπ, ο Λευκός Οίκος «ενθαρρύνει πάντα την σκόπιμη χρήση βίας».

27 Ιουλίου 2020
27 Ιουλίου 2020
ASSOCIATED PRESS

Οι δήμαρχοι που έγραψαν στον Τραμπ, ανέφεραν επίσης ότι ανησυχούσαν για τις ενέργειες των ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Πόρτλαντ, χαρακτηρίζοντας «ανατριχιαστικές» τις τακτικές τους. «Αυτές είναι τακτικές που περιμένουμε από ένα αυταρχικό καθεστώς - όχι από τη δημοκρατία μας», ανέφεραν στην επιστολή.

Είναι βίαιοι οι διαδηλωτές;

Οι διαδηλώσεις εξελίσσονται κάθε βράδυ. Μεγάλες διαμαρτυρίες που ξεκινούν από το πρωί και διογκώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι πάντα ειρηνικές και γενικά επικεντρώνονται στους στόχους του κινήματος «Black Lives Matter». Γίνονται κοντά στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και οι αρχές δεν έχουν εμπλακεί.

26 Ιουλίου 2020
26 Ιουλίου 2020
Erik McGregor via Getty Images

Ωστόσο, μετά πολλοί διαδηλωτές επιστρέφουν στο σπίτι τους, ενώ άλλοι οδεύουν προς το δικαστήριο, που φυλάσσεται από ομοσπονδιακούς παραστρατιωτικούς. Εκεί γίνονται επεισόδια. Οι διαδηλωτές επανειλημμένα έχουν καταστρέψει την περίφραξη που έχει αναγερθεί γύρω από το δικαστήριο. Έτσι οι αρχές έβαλαν οδόφραγμα από τσιμεντόλιθους. Οι απόπειρες των διαδηλωτών να μετακινήσουν τους τσιμεντόλιθους και κάποιες μικρές πυρκαγιές, συνήθως προκαλούν την παρέμβαση των ομοσπονδιακών.

Ένας μικρός σκληρός πυρήνας διαδηλωτών, με κράνη και μάσκες αερίων, κάθε βράδυ προσπαθεί να προκαλέσει επεισόδια και μάλιστα έχουν επικριθεί από ορισμένους ηγέτες του Black Lives Matter ότι με τις πράξεις τους απομακρύνονται από το νόημα του κινήματος. Ωστόσο, η ομοσπονδιακή παρέμβαση ενίσχυσε την υποστήριξη του κόσμου για τις διαδηλώσεις. Πλέον συγκεντρώνονται χιλιάδες κάθε βράδυ.

Η δράση περιορίζεται σε μια περιοχή στο κέντρο της πόλης. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι για τους περισσότερους κατοίκους στο Πόρτλαντ, η ζωή συνεχίζεται σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τι λένε οι αντίπαλοι του Τραμπ;

Ο δήμαρχος του Πόρτλαντ, Τεντ Γουίλερ, λέει ότι οι πράκτορες επιδεινώνουν την κατάσταση. Έχοντας και ο ίδιος βρεθεί μέσα σε επεισόδια με ρίψη δακρυγόνων, χαρακτήρισε τη χρήση τους εντελώς αδικαιολόγητη.

Ένας γερουσιαστής από το Όρεγκον, ο Τζεφ Μέρκλεϊ, χαρακτήρισε την κίνηση του Τραμπ να χρησιμοποιήσει παραστρατιωτικούς ως «μια ολοκληρωτική επίθεση σε στρατιωτικό στιλ», ενώ η κυβερνήτης Κέιτ Μπράουν κατέθεσε την πρώτη από μια σειρά αγωγών. Ο γενικός εισαγγελέας του Όρεγκον, ομάδες κοινωνικής δικαιοσύνης και άλλοι έχουν καταθέσει αγωγές επειδή οι παραστρατιωτκοί αυτοί δεν φορούν διακριτικά και προχωρούν σε συλλήψεις διαδηλωτών χωρίς την κατάλληλη διαδικασία ή την απαγγελία κατηγορίας.

27 Ιουλίου, 2020
27 Ιουλίου, 2020
ASSOCIATED PRESS

Τι σημαίνει αυτό για την Αμερική;

Οι ειδικοί λένε ότι ο Τραμπ κινδυνεύει να προκαλέσει συνταγματική κρίση, παρακάμπτοντας τις κυβερνήσεις των πολιτειών και των πόλεων και αρνούμενος τα βασικά δικαιώματα του συνέρχεσθαι, την ελευθερία του λόγου και τη νόμιμη σύλληψη.

Ο Ρον Γουάιντερ, επίσης γερουσιαστής από το Όρεγκον, δήλωσε ότι η ευρύτερη ανάπτυξη ομοσπονδιακών πρακτόρων σήμαινε ότι φλερτάρει με τον στρατιωτικό νόμο, καθώς πλησιάζει στις προεδρικές εκλογές.

«Οι βίαιες τακτικές που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ και οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του, εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών, είναι αυτές ενός φασιστικού καθεστώτος και όχι ενός δημοκρατικού έθνους», δήλωσε.

26 Ιουλίου, 2020
26 Ιουλίου, 2020
ASSOCIATED PRESS

Θα λειτουργήσει αυτή η τακτική για τον Τραμπ;

Η πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει πως όχι, με τον Μπάιντεν να βγαίνει πρώτος. Αλλά θα είναι ένα μακρύ, «καυτό» καλοκαίρι. Οι διαδηλωτές δεν δείχνουν πρόθεση να υποχωρήσουν. Ούτε ο Τραμπ.

26 Ιουλίου, 2020
26 Ιουλίου, 2020
ASSOCIATED PRESS

Πηγή: Guardian

|

Δημοφιλή