22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
15/12/2020 09:51 EET | Updated 15/12/2020 10:10 EET

Τι συνέβη με τo Pornhub και τα βίντεο από μη επιβεβαιωμένους χρήστες

Οι αναφορές περί παράνομου περιεχομένου και οι κινήσεις από Mastercard και Visa.

Ethan Miller via Getty Images

Το Pornhub ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως είχε κατεβάσει περιεχόμενο που είχαν ανεβάσει μη επιβεβαιωμένοι χρήστες στην πλατφόρμα του, μερικές ημέρες αφού η Mastercard και η Visa σταμάτησαν τις πληρωμές στην πορνογραφική ιστοσελίδα λόγω καταγγελιών για περιεχόμενο με κακοποίηση ανηλίκων.

Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο πολιτικής που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, που υπαγόρευε ότι μόνο συγκεκριμένοι συνεργαζόμενοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να ανεβάζουν περιεχόμενο, μετά από δημοσίευμα των New York Times όπου αναφερόταν πως πολλά βίντεο που ήταν αναρτημένα στην ιστοσελίδα απεικόνιζαν κακοποίηση ανηλίκων.Επίσης, είχε αφαιρέσει τη δυνατότητα για download (κατέβασμα) περιεχομένου από τη σελίδα, με την εξαίρεση επί πληρωμή downloads στο πλαίσιο του επιβεβαιωμένου Model Program. Το Model Program, που υπάρχει εδώ και μερικά χρόνια, απαιτεί επιβεβαίωση από προσωπικό του Pornhub για να επιβεβαιωθεί ότι ο χρήστης είναι πραγματικός και είναι αυτός που ανεβάζει δικά του βίντεο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, verified χρήστες είναι αυτοί/ές που έχουν υποβάλει μια selfie όπου φαίνονται με ένα κομμάτι χαρτί όπου γράφει το όνομά τους και pornhub.com χειρόγραφα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Συγνώμη ζητά η αδερφή της Κέιτ Μος για το βίντεο με το γαλλικό φιλί και τις δηλώσεις ”είμαι superspreader”

«Είναι ξεκάθαρο πως το Pornhub στοχεύεται όχι λόγω των πολιτικών μας και το πώς συγκρινόμαστε με τους ομοίους μας, αλλά επειδή είμαστε πλατφόρμα περιεχομένου για ενηλίκους» υποστήριξε η εταιρεία σε σχετικό blogpost αργά την Κυριακή.

Επίσης, υποστήριξε πως στοχεύεται από οργανώσεις και οργανισμούς όπως το National Center of Sexual Exploitation και το Exodus Cry/TraffickingHub, που έχουν σκοπό την κατάργηση της πορνογραφίας, την απαγόρευση υλικού που υποστηρίζουν ότι είναι χυδαίο και την κατάργηση της εργασίας στο σεξ για εμπορικούς σκοπούς.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Mastercard είχε ανακοινώσει πως τερματίζει μόνιμα τη χρήση των καρτών της στην πλατφόρμα μόνιμα αφού έρευνά της είχε επιβεβαιώσει την παρουσία παράνομου περιεχομένου στην πλατφόρμα. Η Visa ανέφερε πως έπαυε τις πληρωμές μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνά της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα βίντεο που έχουν κατεβεί ανέρχονται σε εκατομμύρια και αποτελούν την πλειονότητα του περιεχομένου του και αυτά που παραμένουν είναι από επιβεβαιωμένους uploaders, με την εταιρεία να τονίζει πως «στο Pornhub, η ασφάλεια της κοινότητάς μας αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα». Σύμφωνα με δημοσίευμα του Motherboard, πριν την εκκαθάριση το βράδυ της Κυριακής το Pornhub φαινόταν να έχει 13,5 εκατ. βίντεο, πολλά εκ των οποίων από unverified λογαριασμούς. Το πρωί της Δευτέρας η ίδια search bar έδειχνε 4,7 εκατ. βίντεο, κάτι που σημαίνει ότι κατέβηκαν τα πιο πολλά, μεταξύ των οποίων τα δημοφιλέστερα ερασιτεχνικά, που είχαν πολλά εκατ. views. Ο αριθμός αυτός ανέβηκε σε κάποια φάση πίσω στα 7,2 εκατ., ενώ το πρωί της Τρίτης ήταν στα 2,9 εκατ.

Μια άλλη διάσταση της όλης υπόθεσης, η οποία υπογραμμίζεται σε δημοσίευμα του Guardian, είναι πως η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να αποτελεί απειλή για εργαζομένους/ εργαζόμενες του σεξ, που ήδη δυσκολεύονται κατά την πανδημία, καθώς η πλατφόρμα αποτελούσε πηγή εισοδήματος. Το ίδιο το Pornhub, σχολιάζοντας τις αρχικές ενέργειες της Mastercard, είχε πει ότι τα νέα ήταν «συντριπτικά» για εκατοντάδες χιλιάδες μοντέλα που βασίζονταν στην πλατφόρμα για να βγάζουν τα προς το ζην.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC, Motherboard)