Τι ζητούν οι ξενοδόχοι από την υπουργό Τουρισμού

Παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ έθεσε θέματα.
ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της Philoxenia, πραγματοποιήθηκε Συμβούλιο Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ο νέος πρόεδρος της ΠΟΞ, Γιάννης Χατζής, έχοντας την υπουργού Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, επανέλαβε το αίτημα του κλάδου, από χρόνια, για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, την απαλλαγή των ξενοδοχείων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ και την ισότιμη αντιμετώπιση των ατομικών επιχειρήσεων, την ανάγκη για οργανωμένη προβολή και διαχείριση των προορισμών, την ουσιαστική αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης καθώς και τις χρήσεις γης και την αξιοποίηση αιγιαλού.

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Παράλληλα, ο Γιάννης Χατζής, με αφορμή τις εξαγγελίες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναφορά με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις είπε ότι «πριν λίγες ημέρες, με 9 χρόνια καθυστέρηση, εξαγγέλθηκε για τη βραχυχρόνια μίσθωση ένα στοιχειώδες νομοθετικό πλαίσιο. Ωστόσο αυτό ήδη, πριν τη νομοθέτηση του, έχει ξεπεραστεί από τις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επιτάσσουν χρονικούς ή ακόμα και τοπικούς περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Στην προσπάθεια καταπολέμησης αθέμιτων πρακτικών και κοινωνικής αναστάτωσης που προκαλούνται από τη λειτουργία των βραχυχρόνιων μισθώσεων ρόλο πρέπει να έχουν και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης.»

ΥΠΟΥΡΓΕΊΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΎ

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ανέφερε ότι η ΠΟΞ δεν συναινεί στην επιβολή οποιουδήποτε νέου φόρου στο τουριστικό προϊόν, έπειτα από τις εξαγγελίες για τον φόρο κλιματικής κρίσης, ζητώντας να ενταχθούν τα χαμηλότερης κατηγορίας ξενοδοχεία στα προγράμματα εκσυγχρονισμού και ενεργειακής αναβάθμισης, ενώ δεν έχει εκδοθεί το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».

Η Όλγα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι «ο ελληνικός τουρισμός μπορεί και αλλάζει, εξελίσσεται, προσαρμόζεται, ανοίγει καινούργιους δρόμους. Ένας νέος κύκλος ανάπτυξης ξεκινάει, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη, το μέτρο και την ισορροπία», επισημαίνοντας ότι σε αυτή τη νέα εποχή, η ελληνική ξενοδοχία μπορεί να πρωταγωνιστήσει, χάρη στην πείρα, τη διορατικότητα και την αυθεντικότητα που εμφανίζει διαχρονικά. Επιπρόσθετα, η Όλγα Κεφαλογιάννη μετέφερε στους ξενοδόχους τα θετικά μηνύματα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια της World Travel Market στο Λονδίνο και τόνισε πως μέσα από τις συναντήσεις με tour operators και αεροπορικές εταιρείες, υπήρξαν διαβεβαιώσεις για αξιοσημείωτη αύξηση του πτητικού έργου.

Εξάλλου, χθες εγκαινίασε την 38η Philoxenia και τις Εκθέσεις Hotelia 2023 και Real Estate Expo North 2023, τονίζοντας ότι αυτή η συνάντηση για τον ελληνικό και παγκόσμιο τουρισμό, αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για καταγραφή και εξέταση όλων των προβλημάτων αλλά και για μια ευρύτερη συζήτηση για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον κλάδο του τουρισμού.

Η υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στη νέα στρατηγική του υπουργείου επικεντρώνοντας σε τέσσερις βασικούς στόχους: στην προώθηση της βιωσιμότητας των προορισμών, στη διαφοροποίηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στη αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και στην ενίσχυση της προώθησης και προβολής του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με αξιοποίηση νέων εργαλείων, και νέα προσέγγιση.

Δημοφιλή