Τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για τον πίνακα που δημιουργήθηκε από έναν αλγόριθμο

Τιμή ρεκόρ σε δημοπρασία για τον πίνακα που δημιουργήθηκε από έναν αλγόριθμο
TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Το «Πορτραίτο του Edmond de Belamy», το «έργο τέχνης» που δημιουργήθηκε από έναν αλγόριθμο και βγήκε σε δημοπρασία έγραψε τελικά ιστορία, καθώς πωλήθηκε 432.500 δολάρια.

Σημειώνεται ότι, η αρχική εκτίμηση του οίκου δημοπρασιών Christie’s στη Νέα Υόρκη, που έλαβε την απόφαση να συμπεριλάβει έργο τέχνης της Τεχνητής Νοημοσύνης σε δημοπρασία του, ήταν 7.000 - 10.000 δολάρια, που σημαίνει ότι, η τιμή στην οποία τελικά δημοπρατήθηκε είναι περίπου 45 φορές υψηλότερη.

Το «Πορτρέτο του Έντμοντ Μπέλαμι» (ένα από τα πορτραίτα της φανταστικής οικογένειας Belamy) έχει δημιουργηθεί από την καλλιτεχνική κολεκτίβα -εταιρεία- Obvious με έδρα το Παρίσι, με τη χρήση ενός αλγόριθμου GAN (Generative Adversarial Network), ο οποίος είχε τροφοδοτηθεί προηγουμένως με 15.000 πορτρέτα που δημιουργήθηκαν μεταξύ 14ου και 20ού αιώνα.

TIMOTHY A. CLARY via Getty Images

Όπως είπε ο ειδικός του Christie΄s, Ρίτσαρντ Λόιντ, ο οποίος είχε και την ευθύνη της συγκεκριμένης δημοπρασίας «η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι μία από τις πολλές τεχνολογίες που θα έχουν αντίκτυπο στην αγορά της τέχνης στο μέλλον, παρά το γεγονός ότι, είναι ακόμη πολύ πρόωρο να προβλέψουμε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι αλλαγές».

(Με πληροφορίες από το BBC)

Δημοφιλή