Το 1/3 του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας έχει καταστραφεί ή αχρηστευτεί, λέει η Ουκρανία

Ρωσικές αρχές είχαν αναφέρει μεγάλη επίθεση στη Σεβαστούπολη το Σαββατοκύριακο.
via Associated Press

Η Ουκρανία έχει βυθίσει ή αχρηστεύσει το 1/3 όλων των ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα μέσα σε διάστημα δύο ετών πολέμου, ανέφερε την Τρίτη εκπρόσωπος του ουκρανικού ναυτικού.

Ο Ντμίτρο Πλέτεντσουκ, εκπρόσωπος του ναυτικού, είπε στο Associated Press πως στο πιο πρόσφατο χτύπημα, τη νύχτα του Σαββάτου, επλήγη το ρωσικό αποβατικό «Κοστιαντίν Ολσάνσκι» το οποίο βρισκόταν στη Σεβαστούπολη, στην κατεχόμενη Κριμαία. Το πλοίο ανήκε στο ουκρανικό ναυτικό μέχρι την κατάληψή του στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014.

Ο Πλέτεντσουκ έχει πει επίσης ότι άλλα δύο αποβατικά του ίδιου τύπου, το «Αζόφ» και το «Γιαμάλ» υπέστησαν ζημιές στην επίθεση του Σαββάτου, μαζί με το πλοίο συλλογής πληροφοριών «Ιβάν Χουρς». Όπως υποστήριξε στο ΑΡ, η επίθεση το Σαββατοκύριακο, η οποία έγινε με ουκρανικής κατασκευής πυραύλους Neptune, έπληξε επίσης εγκαταστάσεις του λιμανιού της Σεβαστούπολης και μια αποθήκη πετρελαίου. Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν μεγάλη ουκρανική επίθεση στη Σεβαστούπολη το Σαββατοκύριακο μα δεν είπαν κάτι για ζημιές στον στόλο.

Ο Πλέτεντσουκ είπε ότι με την τελευταία επίθεση το 1/3 όλων των πολεμικών που η Ρωσία είχε στη Μαύρη Θάλασσα πριν τον πόλεμο έχουν καταστραφεί ή αχρηστευτεί. Ταυτόχρονα, είπε πως μόλις δύο από περίπου μια ντουζίνα ρωσικών σκαφών που φέρουν πυραύλους έχουν βυθιστεί και δεσμεύτηκε πως η Ουκρανία θα συνεχίσει τα πλήγματα.

«Ο απώτερος στόχος μας είναι η πλήρης απουσία πολεμικών πλοίων της αποκαλούμενης Ρωσικής Ομοσπονδίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Αζοφικής» είπε στο ΑΡ.

Οι επιτυχείς ουκρανικές επιθέσεις με drones και πυραύλους αποτελούν σημαντική «ένεση» τόνωσης ηθικού για το Κίεβο σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και όπλα ενώ πιέζονται από ρωσικές επιθέσεις κατά μήκος ενός μετώπου 1.000 χιλιομέτρων. Επίσης, οι ρωσικές απώλειες στη θάλασσα συμβάλλουν στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συνθηκών για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.

Αξιωματούχοι της Μόσχας αποφεύγουν να σχολιάσουν τους περισσότερους ουκρανικούς ισχυρισμούς, μα προηγούμενες απώλειες του ναυτικού έχουν επιβεβαιωθεί από Ρώσους bloggers στρατιωτικών θεμάτων και ΜΜΕ που ασκούν κριτική στη στρατιωτική ηγεσία για αυτό που εκλαμβάνεται ως βραδεία και αδέξια αντίδραση στην απειλή. Νωρίτερα μέσα στον μήνα, ρωσικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο επικεφαλής του ναυτικού, ναύαρχος Νικολάι Γεβμένοφ, αποπέμφθηκε και αντικαταστάθηκε από τον ναύαρχος Αλεξάντερ Μοϊσέγεφ, διοικητή του Βορείου Στόλου της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από Associated Press

Δημοφιλή