Κι όμως υπάρχει φάρμακο που μειώνει αποτελεσματικά κίνδυνο νόσησης με Covid μακράς διαρκείας

Και το οφείλει στις αντιϊκές, αντιθρομβωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του.
Grace Cary via Getty Images

Σε ό,τι αφορά την Covid-19, κάθε φορά που ανοίγουμε την τηλεόραση ή περιηγούμαστε στις διάφορες ενημερωτικές ιστοσελίδες, διαρκώς πέφτουμε πάνω σε νέα στοιχεία. Στην παρούσα φάση, οι περισσότερες από αυτές τις πληροφορίες σχετίζονται με την πιο πρόσφατη υπο-παραλλαγή EG.5, η οποία έχει ονομαστεί «Eris» κι έχει ταξινομηθεί από τον ΠΟΥ ως ”παραλλαγή ενδιαφέροντος”.

Και ορισμένες φορές, τυχαίνει τα νέα να είναι ευχάριστα. Αυτό ισχύει και για την είδηση που θέλει την μετφορμίνη, το νούμερο ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, να συμβάλλει στην πρόληψη των συμπτωμάτων της μακροχρόνιας ή αλλιώς cοvid μακράς διαρκείας.

Σύμφωνα με τον δρ Τζέικομπ Τέιτελμπάουμ, παθολόγο με ειδίκευση στη θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και της ινομυαλγίας, περίπου το 10% των ασθενών που κολλούν Covid-19 υποφέρουν στη συνέχεια από Covid μακράς διαρκείας.

Tι σημαίνει αυτό;

΄Οτι τα συμπτώματα της λοίμωξης ενδέχεται να μας ταλαιπωρήσουν για μέρες, εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια αφότου το τεστ μας δείξει αρνητικούς.

Στις επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνονται συμπτώματα όπως ο χρόνιος πόνος, η γνωστική έκπτωση, η δύσπνοια, το άλγος στο στήθος, η έντονη κόπωση, το κοιλιακό άλγος, οι διαταραχές στην όρεξη, η καούρα και η δυσκοιλιότητα.

Κι όμως, όσο τραγικά κι αν ακούγονται τα πράγματα, οι γιατροί είναι αισιόδοξοι και ελπίζουν ότι η μετφορμίνη θα μας δώσει τη λύση. Και αισιοδοξία τους πηγάζει από την πρόσφατη μελέτη που αποδεικνύει ότι το δημοφιλές φαρμακευτικό προϊόν υπόσχεται να περιορίσει τον κίνδυνο να παρουσιάσουμε συμπτώματα μετά τη θεραπεία κατά της Covid-19.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet, τον περασμένο Ιούνιο, απέδειξε ότι η λήψη μετφορμίνης επί δύο συνεχόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια μιας οξείας λοίμωξης από την Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο της εμφάνισης μακροχρόνιων συμπτωμάτων κατά 63%, εφόσον το φάρμακο χορηγηθεί μέσα στις πρώτες τέσσερις ημέρες από τη στιγμή της μόλυνσης.

H μετφορμίνη πιθανά συμβάλλει στη θεραπεία κατά της Covid-19 και στην πρόληψη των μακροχρόνιων συμπτωμάτων χάρις στην αντιϊκή, αντιθρομβωτική και αντιφλεγμονώδη δράσης της.

Η μελέτη εξέτασε δύο ομάδες με συνολικά 1.431 συμμετέχοντες, μεταξύ 30 και 85 ετών, που θεωρoύνταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Στην πρώτη ομάδα εθελοντών χορηγήθηκε είτε μετφορμίνη, είτε εικονικό φάρμακο (Placebo), ενώ στη δεύτερη χορηγήθηκε ιβερμεκτίνη, ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο που οι άνθρωποι προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν για τη θεραπεία της Covid, παρά τις ανησυχίες των ειδικών.

Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα συμπτώματά τους για έως και 10 μήνες μετά τη διάγνωσή τους με Covid-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρήση μετφορμίνης σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου μακροχρόνιων συμπτωμάτων.

Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί πως τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα, καθώς η μετφορμίνη έχει αποδειχθεί πως είναι ασφαλής και για χορήγηση σε παιδιά, εγκύους και μητέρες που θηλάζουν. Δεν είναι σαφές αυτή τη στιγμή αν θα ισχύει το ίδιο και στη θεραπεία του COVID. Απλώς οι ειδικοί συμβουλεύουν να δώσουμε στους ερευνητές το χρονικό περιθώριο να διερευνήσουν τα πρόσφατα στοιχεία, για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Αν και αυτή η μελέτη συσχετίζει τη χρήση μετφορμίνης με ευεργετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες επιμένουν πως ο καλύτερος τρόπος να προφυλαχθούμε από τη Long Covid, είναι να αποφύγουμε με κάθε τρόπο να νοσήσουμε από τον ιό.

Πώς θα προστατευτούμε

Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας

Παρόλο που το κάνουμε σε όλη μας τη ζωή, σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συνιστούν να τρίβουμε τα χέρια μας με σαπούνι για τουλάχιστον είκοσι δευτερόλεπτα και να αποφεύγουμε να τα φέρνουμε κοντά στο πρόσωπο.

Φοράμε μάσκα

Έχει σημασία να φοράμε μάσκα όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο, προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση μικροβίων. Ειδικά εφόσον συχνάζουμε σε πολυσύχναστους, εσωτερικούς χώρους.

Εάν δεν αισθανόμαστε καλά κάνουμε τεστ και μένουμε σπίτι

Προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού είναι πολύ σημαντικό να μείνουμε μακριά από φίλους, συγγενείς και συναδέλφους. Ακόμα κι αν τα τεστ μας δείχνουν αρνητικούς. Οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι μέχρι να βεβαιωθούμε ότι δεν είμαστε κρούσματα.