Μάθετε πως και πόση ώρα επιβάλλεται να πλένετε τα χέρια σας

Θα πρέπει να λέτε κάθε φορά ένα πασίγνωστο τραγούδι - και μάλιστα δυο φορές.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τις πιο ενδεδειγμένους τρόπους για να προστατευθούμε από ασθένειες όπως ο κορονοϊός κι άλλες ιώσεις - αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν τα πλένουμε όπως κι όση ώρα χρειάζεται.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς πως εξαπλώνεται ο τελευταίος τύπος του κορονοϊού, αλλά πιστεύεται ότι εξαπλώνεται μέσω των σταγονιδίων του αέρα. Αν αγγίξουμε μια επιφάνεια που αυτά τα σταγονίδια έχουν «προσγειωθεί», είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα έχουμε επαφή με τον ιό.

Ποιο είναι το - κοινό - μυστικό για να μη συμβεί κάτι τέτοιο; Πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι κι αν δεν υπάρχουν τα παραπάνω, το λιγότερο, θα πρέπει να έχουμε μαζί μας ένα υγρό απολυμαντικό χεριών.

Σύμφωνα με την υπηρεσία του βρετανικού υπουργείου Υγείας Public Health England, περιττωματική μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές λοιμώξεις μπορεί να υπάρξει σε πολλές επιφάνειες όπως χαρτονομίσματα, πάγκους κουζίνας και κινητά τηλέφωνα. Θα πρέπει, λοιπόν, να πλένουμε τα χέρια μας αφ′ ότου έχουμε πάει τουαλέτα, έχουμε αλλάξει μια πάνα, πριν από την ετοιμασία και μετά την κατανάλωση φαγητού, στην επαφή με ωμό κρέας, με ζώα ή μετά από χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς.

It is an illustration of a Hand wash.
SENRYU via Getty Images
It is an illustration of a Hand wash.

Λοιπόν, πως πλένουμε τα χέρια μας σωστά;

Σύμφωνα με το Βρετανικό ΕΣΥ, θα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και σαπούνι τόσο χρονικό διάστημα όσο θα χρειαστεί να τραγουδήσουμε το Happy Birthday δυο φορές. Αυτό, αν μετρήσει κανείς, είναι περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Πρώτον θα πρέπει να βρέξουμε τα χέρια με ζεστό νερό, στη συνέχεια να απλώσουμε το σαπούνι με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύψει τα χέρια μας (τρεις πιέσεις στην μικρή αντλία φθάνουν ).

Στη συνέχεια θα πρέπει να τρίψουμε τα χέρια μας γρήγορα μεταξύ τους για να βεβαιωθούμε ότι το πάνω μέρος του ενός έχει καθαριστεί με την παλάμη του άλλου και προσέχοντας να υπάρχει σαπούνι και μεταξύ των δακτύλων.

Ας τρίψουμε στη συνέχεια τις παλάμες μας κι ας καθαρίσουμε την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλά μας. Να βεβαιωθούμε ότι έχουμε καθαρίσει και τους αντίχειρές μας. Μετά ας τρίψουμε τις άκρες των δαχτύλων μας στις παλάμες σαν να γρατζουνάμε ελαφρά την παλάμη με το άλλο χέρι και να ξεπλύνουμε.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να στεγνώσουμε τα χέρια μας εντελώς. Αν χρησιμοποιούμε χαρτί για να τα στεγνώσουμε, να το πετάξουμε στα σκουπίδια.

Τέλος, να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποποιούμε κρέμα χεριών - τουλάχιστον μια φορά την ημέρα - ιδιαίτερα αν έχουμε πρόβλημα με την ξηρότητα του δέρματος.

ΠΗΓΗ: HuffPost UK