ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 12:26 EET | Updated 19/03/2019 16:01 EET

To Brexit σε νέα κρίση: Ελιγμοί της Μέι μετά την απόφαση του προέδρου του κοινοβουλίου

Ζητούνται αλλαγές στη συμφωνία για να τεθεί ξανά σε ψηφοφορία.

ASSOCIATED PRESS

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, θα ζητήσει από την ΕΕ να καθυστερήσει το Brexit τουλάχιστον για τρεις μήνες, αφού τα σχέδιά της για άλλη μια ψηφοφορία πάνω στη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση- η οποία έχει καταψηφιστεί ήδη δύο φορές- βρέθηκαν σε κρίση εξαιτίας της αιφνίδιας παρέμβασης του προέδρου του κοινοβουλίου. 

Μόλις δέκα ημέρες πριν την ημερομηνία εξόδου (29 Μαρτίου), που είχε τεθεί στο πλαίσιο του αιτήματος ενεργοποίησης του Άρθρου 50, και δύο ημέρες πριν μια κρίσιμη σύνοδο της ΕΕ, η Μέι έγραφε την Τρίτη επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, για να ζητήσει αναβολή, είπε εκπρόσωπός της. Δεν έχει γίνει γνωστό πόσο μεγάλη καθυστέρηση σκοπεύει να ζητήσει. Η ίδια είχε προειδοποιήσει το κοινοβούλιο πως, εάν δεν εγκρίνει τη συμφωνία της, θα ζητούσε να αναβληθεί το Brexit για μετά τις 30 Ιουνίου- κάτι που οι υπέρμαχοι του Brexit φοβούνται ότι θα έθετε σε κίνδυνο την έξοδο από την ΕΕ στο σύνολό της. 

Άλλες χώρες- μέλη της ΕΕ συζητούν δύο βασικές επιλογές: Μια καθυστέρηση δύο - τριών μηνών, εάν η Μέι τις πείσει πως μπορεί να επιτύχει συμφωνία στο κοινοβούλιο, ή πολύ περισσότερο εάν η πρωθυπουργός δεχτεί ότι απαιτούνται δραστικές αλλαγές. Η Λόρα Κούενσμπεργκ, πολιτική συντάκτρια του BBC, είπε πως η Μέι θα ζητούσε αναβολή ως τις 30 Ιουνίου- κάτι που θα της έδινε άλλη μια ευκαιρία να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο- με επιλογή καθυστέρησης μέχρι και δύο ετών. 

Μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ παραμένει αβέβαιη- με τις επιλογές να περιλαμβάνουν μακρά αναβολή, έξοδο με τη συμφωνία της Μέι, προβληματικό για την οικονομία Brexit άνευ συμφωνίας, ή ακόμα και άλλο ένα δημοψήφισμα.

Ο πρόεδρος, Τζον Μπέρκοου, αιφνιδίασε την κυβέρνηση τη Δευτέρα, καθώς αποφάνθηκε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει την ίδια συμφωνία για το Brexit σε άλλη μία ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, εκτός και αν διαφέρει ουσιωδώς από αυτές που καταψηφίστηκαν στις 15 Ιανουαρίου και στις 12 Μαρτίου.

Ο υπουργός Brexit, Στιβ Μπάρκλεϊ, είπε ότι η απόφαση σημαίνει πως μια ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα επί της συμφωνίας της Μέι είναι πιο απίθανη, αλλά πρόσθεσε πως οι υπουργοί αναζητούν τρόπους να δοθεί τέλος στο αδιέξοδο, υποδεικνύοντας πως η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδιώκει τρίτη ψηφοφορία επί της συμφωνίας.

«Είναι μια στιγμή κρίσης για τη χώρα μας» είπε ο Μπάρκλεϊ. «Η απόφαση του προέδρου ανέβασε τον πήχυ, και νομίζω ότι πως κάνει λιγότερο πιθανό να υπάρξει ψηφοφορία αυτή την εβδομάδα».

«Πάντα λέγαμε πως, για να κάνουμε ξανά, για τρίτη φορά, ψηφοφορία, θα έπρεπε να δούμε μετατόπιση των κοινοβουλευτικών από άποψης υποστήριξης- νομίζω πως αυτό ισχύει ακόμα».

Η Μέι πρόκειται να συμμετέχει σε σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπου θα ζητήσει αναβολή στην ημερομηνία που έχει τεθεί για το Brexit, στις 29 Μαρτίου, καθώς η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να βρει τρόπο εξόδου από την ΕΕ μετά από 46 χρόνια συμμετοχής.

Οι ηγέτες της ΕΕ θα μπορούσαν να αναβάλουν τη λήψη τελικής απόφασης στη σύνοδο σχετικά με την αναβολή του Brexit, ανάλογα με το τι ακριβώς θα τους ζητήσει η Μέι, είπαν ανώτεροι διπλωμάτες της Ένωσης.

«Τώρα φαίνεται πως θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την εβδομάδα μετά το συμβούλιο για να βρούμε τι θα συμβεί» είπε ένας διπλωμάτης.