To χρηματιστήριο του Άμστερνταμ «εκθρόνισε» το Λονδίνο από κορυφαίο της Ευρώπης

Αλλαγές στο τοπίο μετά το Brexit.
.
.
REUTERS

Το Άμστερνταμ «εκθρόνισε» το Λονδίνο ως το μεγαλύτερο χρηματιστήριο της Ευρώπης μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά της ΕΕ, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη.

Οι συναλλαγές μετοχών στην ολλανδική πρωτεύουσα έφταναν τα 9,2 δισ. ευρώ την ημέρα τον Ιανουάριο, συγκριτικά με 8,6 δισ. στο Λονδίνο. Συγκριτικά, το Λονδίνο ήταν στα 17,5 δισ. ευρώ το 2020, όταν η Φρανκφούρτη ήταν δεύτερη με 5,9 δισ. και το Άμστερνταμ έκτο στα 2,6 δισ.

Το Σίτι του Λονδίνου είχε προειδοποιήσει επανειλημμένα για τις συνέπειες της αποχώρησης από την ενιαία αγορά της ΕΕ χωρίς επαρκή μέριμνα για τα χρηματοοικονομικά.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) ανέφερε την Πέμπτη πως η μετατόπιση των συναλλαγών μετοχών από το Λονδίνο στην Ένωση είανι μόνιμη. Η ΕΕ δεν έχει δείξει πρόθεση να αλλάξει τη θέση της πως οι εκφρασμένες σε ευρώ μετοχές πρέπει να έχουν συναλλαγές στην ΕΕ- την εσωτερική αγορά της οποίας εγκατέλειψε η Βρετανία την 1η Ιανουαρίου.

Το χάσμα αυτό μπορεί να μικρύνει, ωστόσο, καθώς οι συναλλαγές σε ελβετικές μετοχές άρχισαν εκ νέου στη Βρετανία αυτόν τον μήνα. Ο μέσος όρος είναι στα 250 εκατ. ευρώ και θεωρείται πως θα ανεβεί πάνω από ένα δισ. ευρώ την ημέρα- το επίπεδο που είχε επιτευχθεί πριν σταματήσουν οι συναλλαγές πάνω σε ελβετικές μετοχές στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2019.

Άλλα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη έδειχναν πως μέρος των συναλλαγών σε εκφρασμένα σε ευρώ swaps είχαν μετατοπιστεί από το Λονδίνο, το μεγαλύτερο κέντρο συναλλαγών swaps (συμβάσεων χρηματοοικονομικών ανταλλαγών) σε πλατφόρμες στην ΕΕ και τη Νέα Υόρκη από τον Ιανουάριο.

Όπως και με τις μετοχές, η αγορά swaps έχει κατακερματιστεί από το ότι οι Βρυξέλλες «υποχρεώνουν» εταιρείες με έδρα στην ΕΕ να προβαίνουν σε συναλλαγές πάνω σε IRS (interest rate swaps) και CDS (credit default swaps) είτε σε πλατφόρμες εντός της Ένωσης, είτε σε χώρες εκτός ΕΕ οι πλατφόρμες των οποίων έχου λάβει σχετική έγκριση, όπως οι ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το Λονδίνο, επειδή οι Βρυξέλλες λένε ότι χρειάζονται πληροφορίες για τις προθέσεις της Βρετανίας να απομακρυνθεί από τους κανόνες της ΕΕ. Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Λονδίνο έχει ήδη δώσει τα απαραίτητα έγγραφα και είναι «ένα από τα κορυφαία οικονομικά κέντρα του κόσμου, με ισχυρό σύστημα κανόνων», προσθέτοντας πως ο κατακερματισμός των αγορών δεν ήταν προς το συμφέρον κανενός.

(με πληροφορίες από Reuters)

Δημοφιλή