Το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει στην έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Παρόμοιες υποθέσεις υποκλοπών συγκλόνισαν πέρυσι άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας.
via Associated Press

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές για τη διερεύνηση της «αδικαιολόγητης», όπως λέει, παρακολούθησης του τότε Ελληνα ευρωβουλευτή και νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών των μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη», δήλωσε ο Γιούρι Λάας, εκπρόσωπος της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.

«Τέτοιες παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που αποτελούν τη βάση του δημοκρατικού μας συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο συμβαίνουν», τόνισε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει 705 μέλη και διαμορφώνει τις πολιτικές της ΕΕ, έχει ήδη μια επιτροπή που διερευνά τη χρήση του προγράμματος υποκλοπών Pegasus στο μπλοκ των 27 εθνών. Τα σκάνδαλα με το Pegasus πέρυσι συγκλόνισαν άλλες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Η Μέτσολα θέλει η επιτροπή να εξετάσει και την ελληνική υπόθεση, με στόχο την απαγόρευση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην ΕΕ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει ένα αρχικό αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα ευρήματά του τις επόμενες ημέρες.