ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2018 14:42 EEST | Updated 12/09/2018 16:22 EEST

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας

Vincent Kessler / Reuters

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας για την επανειλημμένη παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Με 448 ψήφους υπέρ, 197 κατά και 48 αποχές, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε για πρώτη φορά στην ιστορία του την ενεργοποίηση της διαδικασίας του άρθρου 7 κατά κράτους μέλους.

Η ίδια διαδικασία έχει ενεργοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του 2017 κατά της Πολωνίας, με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τι σημαίνει η ενεργοποίηση του Άρθρου 7

Το Άρθρο 7 αποκαλείται «πυρηνική επιλογή» καθώς επιβάλλει κυρώσεις σε μια χώρα- μέλος και την αναστολή του δικαιώματος ψήφου.
Για να ενεργοποιηθεί απαιτείται αρχικά πρόταση της Κομισιόν, πλειοψηφία 2/3 στο Ευρωκοινοβούλιο και στη συνέχεια, εφόσον περάσει από τους ευρωβουλευτές, πλειοψηφία των 4/5 στο Συμβούλιο.

 Ποιο είναι το πρόβλημα με την Ουγγαρία

Το κοινοβούλιο κλήθηκε να λόγω της ανησυχίας που υπάρχει σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσφύγων, τη διαφθορά, τους περιορισμούς στην ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν.

Η Ουγγαρία έχει έλθει σε μετωπική σύγκρουση με τις Βρυξέλλες λόγω της στάσης της στο μεταναστευτικό, ενώ έχει διακηρύξει το στόχο της για μία «χριστιανική συμμαχία» στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ανέφερε ότι η χώρα του εκβιάζεται από τις «φιλομεταναστευτικές δυνάμεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι πάνε κόντρα στη θέληση ενός λαού.

«Δεν θα δεχτώ να μας απειλούν οι φιλομεταναστευτικές δυνάμεις, να μας εκβιάζουν και να συκοφαντούν την Ουγγαρία με ψευδείς κατηγορίες», είπε απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές.

Μάλιστα, για να στηρίξει τα λεγόμενά του, η κυβέρνησή του έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ένα «ενημερωτικό δελτίο» άνω των 100 σελίδων με το οποίο απαντά στις επικρίσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η σημερινή απόφαση των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να αρχίσουν μια τιμωρητική διαδικασία εναντίον της Ουγγαρίας είναι η «μικροπρεπής εκδίκηση» σε βάρος της Ουγγαρίας από την πλευρά των πολιτικών που τάσσονται υπέρ της μετανάστευσης σε βάρος της Ουγγαρίας, δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο.

Ο Σιγιάρτο δήλωσε επίσης ότι η Ουγγαρία θα αναζητήσει νομικούς τρόπους για να αμφισβητήσει την απόφαση, καθώς οι αποχές δεν καταμετρήθηκαν και αυτό, υποστήριξε, άλλαξε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)