To εμβόλιο της AstraZeneca κρίθηκε ασφαλές, όμως κάποιες χώρες έχουν ενστάσεις

Επιμένουν ότι τα περιστατικά θρόμβων συνδέονται με το εμβόλιο.
SOPA Images SOPA Images/LightRocket via Gett

Τόσο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τόνισαν με κατηγορηματικό τρόπο αυτή την εβδομάδα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού είναι «ασφαλές και αποτελεσματικό» παρά τα περιστατικά με θρομβώσεις στο αίμα ατόμων λίγες ημέρες μετά την λήψη του.

Κάπως έτσι, οι περισσότερες χώρες που είχαν προχωρήσει σε προσωρινή αναστολή της χορήγησής του, λόγω αυξημένων ανησυχιών, ξεκίνησαν εκ νέου τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα που έχει παραχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ωστόσο, κάποιες άλλες χώρες επιμένουν να διατυπώνουν τις ενστάσεις τους. Στη Νορβηγία οι επιστήμονες επιμένουν να συνδέουν το εμβόλιο της AstraZeneca με τους θρόμβους αίματος.

«Η αιτία της κατάστασης των ασθενών μας έχει πλέον βρεθεί», δήλωσε ο Παλ Αντρε Χολμ, επικεφαλής μιας ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Οσλο, αναφερόμενος στις περιπτώσεις τριών εργαζομένων στον τομέα της υγείας, κάτω των 50 ετών, που υπέφεραν από σοβαρή πήξη του αίματος μετά τη λήψη του εν λόγω εμβολίου. Ενας από αυτούς, μάλιστα, πέθανε τη Δευτέρα.

Η πήξη σε αυτούς τους ασθενείς προκλήθηκε από μια πολύ συγκεκριμένη «ισχυρή ανοσοαπόκριση» που πιθανώς προκλήθηκε ως αποτέλεσμα του εμβολίου της AstraZeneca, εξήγησε ο Χολμ. Σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόρειας Νορβηγίας, η ομάδα του εντόπισε συγκεκριμένα αντισώματα που «ενεργοποιούν» αιμοπετάλια και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε θρόμβους αίματος.

Ερωτηθείς εάν το εμβόλιο ήταν η «πιο πιθανή» αιτία αυτής της συγκεκριμένης ανοσοαπόκρισης, ο Χολμ είπε ότι πιστεύει ότι «δεν υπάρχει άλλο πράγμα» στο ιστορικό των τριών μεμονωμένων ασθενών που θα εξηγούσε μια τέτοια απόκριση. Κανένας από τους τρεις ασθενείς δεν είχε ιστορικό παρόμοιων προβλημάτων υγείας πριν, είπε.

«Είμαι αρκετά σίγουρος ότι αυτά τα αντισώματα είναι η αιτία και δεν βλέπω καμία άλλη αιτία που τα προκάλεσε πέρα από το εμβόλιο» τόνισε ο καθηγητής. Ο ίδιος παραδέχτηκε ακόμη ότι τέτοιες παρενέργειες είναι πιθανό να είναι πολύ σπάνιες, δεδομένου ότι «μιλάμε για πολύ συγκεκριμένα αντισώματα».

Σκεπτικισμός στη Σκανδιναβία

Η Δανία, η Σουηδία και η Νορβηγία δήλωσαν την Παρασκευή ότι χρειάζονται περισσότερο χρόνο προκειμένου να αποφασίσουν αν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19, ενώ η Φινλανδία ενώθηκε μαζί τους θέτοντας τη χρήση των εμβολίων σε αναστολή, παρ′ όλο που η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιμένει πως τα οφέλη υπερτερούν ενδεχόμενων κινδύνων.

«Χρειαζόμαστε χρόνο για να το ξεκαθαρίσουμε», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Σόρεν Μπρόστρεμ, επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγείας της Δανίας.

«Αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι, στα βάση της αρχής της πρόληψης, συνεχίζουμε την αναστολή μας, επειδή χρειάζεται να το καταλάβουμε καλύτερα, έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως συνιστούμε το εμβόλιο αυτό», είπε ο Μπρόστρεμ.

Η Φινλανδία, η οποία δεν είχε αναστείλει τη χρήση του εμβολίου, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ενόσω συνεχίζεται η έρευνα για δύο ύποπτες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων.

«Αφού κάνουμε την έρευνα θα μπορούμε να ενημερώσουμε καλύτερα τους ανθρώπους για τον κίνδυνο που (μπορεί να) συνδέεται με το εμβόλιο, αν υπάρχει», είπε ο Τανέλι Πουουμαλάινεν, αρχίατρος του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Ευημερίας.

Οι υγειονομικές αρχές και στις τέσσερις βόρειες χώρες δήλωσαν ότι θα αποφασίσουν για τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Νορβηγία έχει αναφέρει μέχρι τώρα πέντε περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι που είχαν λάβει το εμβόλιο εισήχθησαν αργότερα στο νοσοκομείο με έναν συνδυασμό αιματικών θρόμβων, αιμορραγιών και χαμηλών αιμοπεταλίων, ένας από τους οποίους πέθανε.

Ενας έκτος, ο οποίος είχε επίσης εμβολιαστεί, πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε συνδυασμό με ελαττωμένο αριθμό αιμοπεταλίων.

«Αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτές οι περιπτώσεις μπορεί να συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca», ανέφερε η Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων.

Η Σουηδία εξετάζει επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις αιματικών θρόμβων και θεμάτων πηκτικότητας μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο, περιλαμβανομένων δύο θανάτων, αν και οι αρχές έχουν πει πως οποιαδήποτε ενδεχόμενη σύνδεση με τους εμβολιασμούς παραμένει επισφαλής.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ήδη αρκετοί που έχουν αρχίσει να είναι διστακτικοί για το εμβόλιο», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Αντερς Τέγκνελ, ο αρχιτέκτονας της στρατηγικής της Σουηδίας για την πανδημία που δεν επέβαλε λοκντάουν, στο δημόσιο δίκτυο SVT.

«Αυτό σημαίνει πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να δώσουμε σαφή μηνύματα για το πώς και το γιατί συνεχίζουμε να χρησιμοποιούμε το εμβόλιο της AstraZeneca».

Η Σουηδία, η Φινλανδία και η Νορβηγία έχουν δει μια ταχεία αύξηση των μολύνσεων από COVID-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Στη Δανία ο αριθμός των μολύνσεων έχει πέσει και οι αρχές ανοίγουν και πάλι σταδιακά την κοινωνία.

Η AstraZeneca δήλωσε την Κυριακή πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας περισσότερων από 17 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το εμβόλιό της δεν έδειξαν να υπάρχει κάποιο στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο αιματικών θρόμβων.

ΠΟΥ: Εμβόλιο με «τρομερή προοπτική»

Η ομάδα ασφάλειας εμβολίων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επανέλαβε από την πλευρά της την Παρασκευή ότι τα στοιχεία από το εμβόλιο COVID της AstraZeneca δεν δείχνουν συνολική αύξηση των παθήσεων πήξης, αλλά θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις επιπτώσεις του.

«Το εμβόλιο AstraZeneca COVID-19 εξακολουθεί να έχει ένα θετικό προφίλ κινδύνου-οφέλους, με τεράστια προοπτική πρόληψης λοιμώξεων και μείωσης των θανάτων σε ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμισε η παγκόσμια συμβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια των εμβολίων του ΠΟΥ σε δήλωση που εξέδωσε, μετά τις συνεδριάσεις ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων την Τρίτη και την Πέμπτη ώστε να επανεξετάσουν τα δεδομένα.

(με πληροφορίες από RT, Reuters, ΑΠΕ)

Δημοφιλή