ΔΙΕΘΝΕΣ
19/05/2020 21:12 EEST

Tο FBI ξεκλείδωσε τα iPhones τρομοκράτη, αλλά χωρίς την άδεια της Apple - Μια νέα κόντρα ξεκινά

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ επέκρινε την εταιρεία τεχνολογίας για τα μέτρα ασφαλείας που συνδέονται με τις συσκευές της.

ASSOCIATED PRESS

Το FBI έχει αποκτήσει πρόσβαση σε δύο iPhone που χρησιμοποιούσε ο δράστης μιας τρομοκρατικής επίθεσης, και υποστηρίζει ότι χάρη στις συσκευές αποκαλύπτεται ότι η Αλ Κάιντα βρίσκεται πίσω από αυτόν.

Πρόκειται για το τελευταίο γεγονός σε μια μακροχρόνια συζήτηση για τον αν οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει εν τέλεινα υποχρεωθούν να αλλάξουν τα προϊόντα τους προκειμένου να βοηθήσουν τις έρευνες παρόμοιων εγκλημάτων.

Ο Μοχάμεντ Αλσαμράνι, μέλος της αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας που εκπαιδεύτηκε στις ΗΠΑ, σκότωσε τρία άτομα στο αεροδρόμιο Πενσάκολα στη Φλόριντα στις 6 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με μια ηχογράφηση που διέρρευσε τον Φεβρουάριο, αποδεικνύεται ότι η τρομοκρατική οργάνωση Αλ Κάιντα βρισκόταν πίσω από την επίθεση. 

Αξιωματούχοι του FBI λένε τώρα ότι έχουν αποδείξεις πως ο ένοπλος βρισκόταν σε τακτική επικοινωνία με την Αλ Κάιντα, χαρακτηρίζοντας το τρομοκρατικό επεισόδιο ως τον ακρογωνιαίο λίθο ενός σχεδιασμού ετών. 

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα ότι «χάρη στο μεγάλο έργο του FBI - και όχι της Apple - καταφέραμε να ξεκλειδώσουμε τα δύο τηλέφωνα του τρομοκράτη». 

Δεν είναι σαφές πώς το FBI κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα iPhone, ένα από τα οποία «έκαψε» τον Αλσαμράνι. 

Η Apple, μετά τις αντιδράσεις ότι δεν βοηθά την διαλεύκανση παρόμοιων υποθέσεων, ανέφερε ότι είχε απαντήσει στα πρώτα αιτήματα πληροφοριών του FBI ”λίγες μόνο ώρες μετά την επίθεση” και παρείχε ”κάθε πληροφορία που είχαμε στη διάθεσή μας, συμπεριλαμβανομένων αντιγράφων ασφαλείας iCloud, πληροφοριών λογαριασμού και δεδομένων συναλλαγών».

«Οι ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την εταιρεία μας αποτελούν δικαιολογία για την αποδυνάμωση της κρυπτογράφησης και άλλων μέτρων ασφαλείας που προστατεύουν τόσο εκατομμύρια χρήστες όσο και την εθνική μας ασφάλεια», δήλωσε η εταιρεία. 

Ο Μπαρ συνέχισε λέγοντας ότι αν το προσωπικό του FBI δεν ήταν ευφυείς και αν δεν δούλευαν επί ώρες πάνω από τα κινητά, δεν θα κατάφερναν τίποτα. 

Ο τρομοκράτης πράγματι χρησιμοποιούσε κρυπτογραφημένες εφαρμογές και επικοινωνούσε με την Αλ Κάιντα. Εντάχθηκε στη Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας με τη συγκεκριμένη πρόθεση να πραγματοποιήσει μια «ειδική επιχείρηση» σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση θυμίζει την τρομοκρατική επίθεση στο Σαν Μπερναντίνο στην οποία το FBI επιχείρησε να αναγκάσει την Apple να δημιουργήσει λογισμικό που θα του επέτρεπε να ξεκλειδώσει ένα από τα τηλέφωνα του δράστη, το οποίο δεν έγινε ποτέ. 

Το FBI απέσυρε τελικά το νόμιμο αίτημά του αφού κατάφερε να ξεκλειδώσει το iPhone με άλλον τρόπο, ο οποίος πληρώθηκε 900.000 $. 

Εκείνη την υπόθεση προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν οι αντίπαλοι της Apple (Google και Microsoft) για να υπάρξει μια «πίσω πόρτα», ώστε να επιτρέπεται η πρόσβαση σε συσκευές της εταιρείας σε παρόμοιες περιπτώσεις. 

«Επειδή παίρνουμε την ευθύνη για την εθνική ασφάλεια τόσο σοβαρά, δεν πιστεύουμε στη δημιουργία μιας πίσω πόρτας, ήταν η απάντηση της Apple.

 

Πηγη: Sky News