CULTURE
19/03/2019 16:57 EET | Updated 19/03/2019 16:57 EET

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου έγινε 20 χρονών και το γιορτάζει

Ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα συστατικό η φετινή θεματική ενότητα.

Με πέντε κλασσικές ταινίες που αναδεικνύουν σε μια καίρια στιγμή της πλοκής ή της εξέλιξης ένα άρωμα, ένα φιαλίδιο ή ένα συστατικό, παρουσιάζεται η θεματική ενότητα του φετινού, 20ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, η οποία είναι αφιερωμένη στο άρωμα.

Το πρόγραμμα προβολών των ταινιών, η Λευκή Κάρτα και τα αφιερώματα που θα παρακολουθήσουμε από τις 2 έως τις 10 Απριλίου 2019, παρουσιάστηκαν την Τρίτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. 

Τα εγκαίνια της ενότητας «άρωμα» θα πραγματοποιηθούν με ένα masterclass στις 3 Απριλίου με τίτλο «Άρωμα, μόδα: μια γαλλική ιδιαιτερότητα» και εισηγήτρια την ιστορικό και ειδικό στο άρωμα, Elisabeth de Feydeau. 

Το Φεστιβάλ στην τρίτη δεκαετία του

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνοδεύει εδώ και 20 χρόνια την επιστροφή της άνοιξης και συμμετέχει σ ’αυτήν τη χαρούμενη εποχή, μεταδίδοντας το ελπιδοφόρο μήνυμα μιας αέναα ζωντανής και ποικιλόμορφης τέχνης: αυτής του κινηματογράφου.

Από το 2000 ως σήμερα, αυτό το Φεστιβάλ που έχει βρει τη θέση του στην καρδιά των Ελλήνων σινεφίλ, ανανεώνεται διαρκώς και ενθαρρύνει τις ανταλλαγές και τις συνεργασίες ανάμεσα σε όλους τους κλάδους και τους φορείς του γαλλικού και γαλλόφωνου κινηματογράφου. Με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, εξακολουθεί επίσης να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς.

Φέτος, για μια ακόμη φορά στα 20α του γενέθλια, προσκαλεί το κοινό να ανακαλύψει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει η γαλλική και γαλλόφωνη κινηματογραφική παραγωγή, καθώς και εκπροσώπους της 7ης τέχνης που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για να μοιραστούν με όλους την αγάπη τους για τις δημιουργίες τους. 

Σας προσκαλεί και φέτος λοιπόν να το απολαύσετε, να αναζωογονηθείτε και να επωφεληθείτε από την επαφή με τις διαφορετικές κουλτούρες, τα θέματα και τις συναντήσεις, για εννέα ημέρες στην Αθήνα και επτά στην Θεσσαλονίκη!

Η κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Νταβίντ Φενκινός - Γάλλος συγγραφέας, δραματουργός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Ελένη Ράντου - ηθοποιός, Μαριάννα Κάλμπαρη - σκηνοθέτης και ηθοποιός, καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, Λουκάς Κατσίκας - καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας και του Athens Open Air Film Festival, Σύλλας Τζουμέρκας - σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός. 

Το δημιουργικό γραφείο Typical Organization for standards and Order δέχεται την πρόκληση της θεματικής των αισθήσεων με τη δημιουργία του εικαστικού του φεστιβάλ που μας ταξιδεύει στο αιθέριο, στο άυλο και στη φινέτσα του αρώματος, παίζοντας παράλληλα με τη γεωμετρία των σχημάτων που παραπέμπουν κυρίως στην κινηματογραφική οθόνη και στα ΧΧα γενέθλιά του. 

Το τρέιλερ του φεστιβάλ, μια δημιουργία του σκηνοθέτη και αρχιτέκτονα Θανάση Νεοφώτιστου, έρχεται σε πλήρη αρμονία με το εικαστικό και προεκτείνει το ταξίδι των αισθήσεων στην αναζήτηση του «Άλλου». 

Όσον αφορά το πρόγραμμα, όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος, υπάρχει ποικιλομορφία, τόσο στις κατηγορίες και τα είδη των ταινιών, όσο και στην πλοκή, στη μορφή και την εκπροσώπηση της Γαλλοφωνίας. Μέσα από επτά ταινίες, το Βέλγιο, η Ελβετία, ο Καναδάς, ο Λίβανος, το Λουξεμβούργο, το Μαρόκο, η Τσέχικη Δημοκρατία, η Ελβετία και η Τυνησία προτείνουν γαλλόφωνες παραγωγές που αντικατοπτρίζουν αυτή την ποικιλομορφία. 

Φέτος, η Λευκή Κάρτα δίνεται στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών που γιόρτασε πρόσφατα τα 50 του χρόνια. Δυο σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί στο Δεκαπενθήμερο είναι οι Φιλίπ Φοσόν και Μπρούνο Ντουμόντ. 

Ταινία Έναρξης & Λήξης

Ταινία Έναρξης

En liberté! | Το πρόβλημά μου είσαι εσύ (2018), Πιέρ Σαλβαντόρι

Ταινία Λήξης

La mystere Henri Pick | Το μυστήριο του κυρίου Πικ (2019), Rémi Bezançon

Τα βραβεία

Θα απονεμηθούν και φέτος δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

  • Το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται από την κριτική επιτροπή του φεστιβάλ και αποτελεί μια προσφορά της NOVA και του ΟΠΑΝΔΑ. Οι φορείς αυτός υποστηρίζουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

  • Το Βραβείο Κοινού, το οποίο απονέμεται κατόπιν ψηφοφορίας των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το Βραβείο Κοινού, προσφορά της μπίρας Fischer, απονέμεται στον διανομέα της βραβευμένης ταινίας στην Ελλάδα για την προώθησή της κατά την προβολή της στις ελληνικές αίθουσες.

Η δημιουργία των βραβείων είναι ευγενική χορηγία της μπίρας Fischer

 

Ειδικές Προβολές & Παράλληλες Εκδηλώσεις

  • Άρωμα, μόδα, μια γαλλική ιδιαιτερότητα
  • Εργαστήρια κινηματογράφου για παιδιά από 6 ετών. Παιδικό & Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας
  • Το Σινεμά Είναι στα Χέρια Σας - Συνεργασία με το φεστιβάλ Gros Plan

Ειδικές Προβολές Εκτός Διαγωνισμού 

  • Αμάντα (2018)
  • Εντμόντ (2019)
  • Raoul Taburin (2019)

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα. Για το πλήρες πρόγραμμα, επισκεφτείτε τη σελίδα.